20 Ocak 2011 Perşembe

İngiliz Edebiyat Tarihi


Mina Urgan'ın İngiliz Edebiyat Tarihi 1. cildini okuyorum. Son derece sürükleyici bir tarzda yazılmış bu kitapta öncelikle İngiltere tarihinden bahsediliyor. Daha önce başka bir kaynaktan okuduğumun aksine Britanya'nın yerli halkı Keltler, daha sonra 6. y.y.'da Danimarka civarından gelen Germen kavimlerinin istilasına uğruyorlar ve kuzey batı taraflarına (bugünkü İrlanda civarı) çekiliyorlar, bu Germen kavimlerindan ikisi Angle ve Saxon'lar. Angle'ler sarışın ve renkli gözlü olduklarından meleksi görünümlerinden dolayı "angel" (melek) ismi de onlardan geliyor. Germenler Kelt'lerden daha az uygar olduklarından edebiyat konusunda bir gelişme olmuyor. Keltler ise denizci olduklarından edebi eserlerinde hep denizle ilgili parçalar var ve doğayı tasvirlerinde hep dehşet hakim. Daha sonra 11. yy'da Norman istilası oluyor, ancak Norman'lar daha gelişmiş ve uygar olduklarından onların zamanında edebiyatta daha güzel eserler ortaya çıkıyor, doğa ile ilgili güzel tasvirler yer alıyor eserlerde. Ve bu dönemde eski İngilizce yerine yaklaşık 1360 yılına kadar resmi dil Fransızca oluyor, İngiliz bayrağında hala Fransızca bir cümle yer alır. Bu tarihten sonraysa tekrar resmi dil olarak İngilizce konuşuluyor. Mina Urgan'ın kitabında İngiliz edebiyatının ilerlemesinde en büyük etki Norman'lardan oluyor. Bana göre ise bu etki Kelt soyundan geliyor, bugün İrlanda civarında daha yoğun görülebilen bu ırkı mistik buluyorum ve bence İngiliz edebiyatının diğer ülke edebiyatına üstünlüğü buradan geliyor. Nasıl ki resim sanatı deyince İtalyanlar, müzik deyince Avusturya (Viyana) akla geliyor, demek ki genlerle gelen bir yetenekten bahsedebiliriz belki...
Resimde bir Kelt kadınını görüyoruz..:)
http://www.myspace.com/arequette/photos/3305981#%7B%22ImageId%22%3A3305981%7D

5 yorum:

  1. cümleler yeniden yapılandırılsa

    YanıtlaSil
  2. resim modern olduğu için acaba etki azaltıyormu diye düşündüm işlerime çalışırken

    YanıtlaSil
  3. Bi Jane Austen, Bronte kardeşler ve Oscar Wilde okuyunca ''İngiliz Edebiyatı Hayranı'' olan bendenizin en çok okumayı istediği kitaplardan biri bu. Ama bundan 4-5 ay önce D&R da fiyatını görünce dudaklarımın uçukladığı hatırlıyorum. Ama yine de alınmayacak birşey değil.
    İnternetteki tanıtım yazılarında dışında, bu kitabın içeriği hakkında ilk defa birşey okuyorum. Çok güzel olduğuna da adım kadar eminim.
    ''Okunacaklar'' listemin ilk sıralarında:)

    YanıtlaSil
  4. Evet kesinlikle süper bir kitap, konuya ilgisiz olan birinin bile ilgisini çeker, hele konuya ilgisi olanları mest eder:) kitap alacaksanzı kitapyurdu veya tüm kitaplar gibi sitelerden çok daha ucuza alabilirsiniz.. sahaflarda da 1 ve 2. ciltlerini uygun fiyatlara bulmanız mümkün, iyi okumalar:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...