5 Temmuz 2011 Salı

Stephen King- Kubbenin Altında


Daha önce de bahsettiğim gibi büyük bir Stephen King hayranıyım ve en sevdiğim romanları 70'ler ve 80'lerin başında yazdığı romanlar ; Christie, Hayvan Mezarlığı, Sadist, Hayatı Emen Karanlık,Şeffaf, Çağrı, Medyum en sevdiklerim, hatta tekrar tekrar okuduklarım -(Kara Kule serisini de bir tarafa koyuyorum):) Bunlarda gerilim daha çok olaylardan kaynaklanıyor. Stephen King'in son yıllardaki romanları ise daha farklı, insan ilişkileri, insan psikolojisi ağırlıklı diyebilirim belki, çok fazla gerilim öğesi yok bana kalırsa. Son yıllarda beğendiğim romanlarından birisi Bag of Bones (1999 Bram Stoker Roman Ödülünü kazanmıştı), bir diğeri Duma Adası. Bunun dışında da beğendiğim pek olmamıştı, tabi ki sadık bir okur olarak seviyorum ve takip ediyorum ama o eski romnalrındaki tadı alamıyorum doğrusu. Belki o romnalar yazıldığı sırada dünya da şimdikinden daha farklıydı, bilmiyorum.

Gelelim Kubbenin Altında'ya, yine Mahşer tarzında destansı bir roman, Stephen King çok karakterli romanlar yazmayı seviyor, karakterlerin sayısı çok bile olsa hepsini ayrı ayrı tanıyıp anlayabiliyorsunuz. Konu yine doğa üstü bir durumla başlıyor, Chesters Mill kasabasının tepesine bir sabah şeffaf bir kubbe iner. Bu durum çoğu kişi için bir kabus olsa da bazıları da bunu bir fırsat olarak kullanılır. Kasabanın ikinci meclis üyesi ve ikinci el araba satıcısı Jim Rennie için bu hükmetme isteğini doyurmak için bir fırsattır. Kubbe inmeden bir süre önce Jim Rennie'nin oğlu Junior, ordudan ayrılmış ve kasaba kafeteryasında aşçılık yapmış eski Albay, Dale Barbara ile kavga etmiştir. Kubbenin inmesiyle birlikte kısa sürede kaos ortamı kasabayı etkisi altına alır. Su, elektrik, enerji ve gıda kaynakları sınırlıdır. Jim Rennie kasaba üzerindeki etkisini arttırabilmek için bunu kullanır. Polis Güçleri ile direkt bir ilişkisi olmasa bile bir anda her türlü yönetimi ele alır, insanlar bunun yanlış olduğunu görür ama güçsüzdürler. Yine de Dale Barbara'nın organize etmesiyle, bir taraftan kubbenin inişiyle ilgili araştırma yapıp olayı çözmeye çabalarken bir taraftan da Jim Rennie'nin haksız hareketleriyle mücadele etmektedirler. Kitap 1021 sayfa, bir noktaya kadar hızlı okudum, Junior karakteri veya Jim Rennie tarafından birden bire polis ilan edilen cahil, gücü ele geçirince içindeki kötülüğü de ortaya çıkaran tipler ilginçti, Stephen King'in insan psikolojisi ile ilgili gözlemlerini yansıttığı bu bölümler oldukça ilgimi çekti. Ama sonlara doğru aksiyon düzeyi arttıkça ilgimi kaybettim doğrusu. Bazı yerlerde, özellikle sonlarda Macgyver dizisindekine benzer durumlar vardı, okumada oldukça zorlandım. Son kısım biraz hayal kırıklığına uğradım diyebilirim, ama kitapta asıl vurgu beklenmedik durumlarda insanların gerçek karakterinin ortaya çıkışındaydı bana göre. Değişik bir kitaptı ama doğrusu ben yine benim gönlüm eski tarz Stephen King romanlarından yana. Kitabın sonunda Stephen King bana, benim gibi sadık okurlarına teşekkür ediyor, bu da çok hoşuma gitti:))

Resim: http://i363.photobucket.com/albums/oo79/kayiprihtim/stephen_king/kubbenin-altinda-on-kapak-f.jpg

11 yorum:

  1. King okumaktan keyif alırım ben de... Bazılarını birden fazla kere okudun üstelik. Sadece Gerald's Game isimli bir kitabı var onu okuyamadım. Elleri kelepieli adam aç bir köpekle odada kalınca okuyasım gelmedi..

    YanıtlaSil
  2. İyi ki okumamışsınız bence, Stephen King'in en sevmediğim romanı Greald's Game:) yorumunuz için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. King'i ilk okudugumda sanırım 13 yaşında falandım :) ve bütün kitaplarını okudum. gerald's Game kitabında biraz sıksada beni okudum yinede :)

    YanıtlaSil
  4. Aynen Aslıcım, ikimiz de sadık birer King hayranıyız sanırım:)

    YanıtlaSil
  5. Kitabı çıkar çıkmaz aldım, koydum diğerlerinin arasına. Uzun bir süre okunmayı bekledi. Hem başlamaktan korkuyordum hem de bitirmekten. Dün başladım. Şimdilik yorumum, diğer kitaplarına oranla daha akıcı olduğu yönünde... Kralın hangi kitabı kötü ki (:

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Enclave, aynen katiliyorum ben de kralin hangi kitabi kotu ki? Bu kitabinda da ustaligini konusturuyor, keyifli okumalar ve iyi seneler:)

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar peki elinde olupta 2. el olarak uygun fiyata satmak isteyen varmı? Ben izmirde bulamadım bir türlü malesef dizinin 1.sezonu izledim sanıyorum ki kitap daha heyecanlı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feim Bey, nadirkitap.com adresine bakmanızı tavsiye ederim, bir çok sahafın yer aldığı bir site, orada bulabilirsiniz belki.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim

      Sil
  8. Ayyy çok severim bu adamın kitaplarını...
    Ama biraz korkunç yaaa :)
    Evde tek değilsem okuyabiliyorum ancak :))) Hayvan mezarlığı vardı ya o neydi öyle... Evde kulak kesilip ayağını sürüyerek gelen ceset var mı diye ödüm kopuyordu... Iyyy... Bak yine korktum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten insanı ürpertiyor:)) haklısınız Hayvan Mezarlığı benim de en sevdiklerimden biri, ne korkutmuştu zamanında:)) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...