24 Ocak 2012 Salı

Sicilya'da Bir Aşk Hikayesi - Ann Radcliffe


Ann Radcliffe ismiyle en iyi gotik romanları ararken karşılaştım. Goodreads sitesini de bu sayede keşfettim, buraya tıklayarak 1764- 1937 yılları arasında yazılmış en iyi gotik romanlar listesine ulaşabilirsiniz, gerçekten çok güzel kitaplar var. Bu listede Ann Radcliffe adını görüp kitap sitelerini aratınca Sicilya'da Bir Aşk Hikayesi'nin Can Yayınlarından "Gotikromantik" serisinden çıktığını gördüm. Yalnız kitabın arkasında bu seriye ait diğer kitapların isimleri de olsaydı veya yayına hazırlananlar tarzında bir iki reklam olsaydı güzel olurdu.

Ann Radcliffe 1764 doğumlu bir yazar. 1790 yılında başka bir isimle yayınlamış Sicilya'da Bir Aşk Hikayesini, bu kitap ilk kitaplarından birisi. Daha sonraki eserleri gotik tarzında ününü arttıran kitaplar olmuş.

Kitabın kapağını çok beğendiğimi belirteyim, yalnız kapak içerikten daha fazlasını vaadediyor bana kalırsa. Kitabın konusuna gelirsek, Marki Mazzini eşinin ölümünden güzel Maria de Vellorno ile evlenir, iki kızını onların eğitiminden sorumlu Madam Menon ve diğer hizmetkarlarıyla Mazzini Şatosunda bırakarak oğlu Ferdinand'la ve yeni eşiyle Napoli'ye gider. Uzun yıllar sonra bir şölen vesilesiyle başka soylularla birlikte şatoa geri gelirler, burada kızlardan küçük olan Julia Kont Vereza'ya aşık olur, bu aşkın karşılıklı olduğu ortaya çıkar. Ancak kıskanç Markiz'in (yani Marki Mazzini'nin yeni eşi) kalbi buna dayanmaz, bu aşkı anlayınca Julia'nin yaşlı bir Dük ile evlendirilmesi için elinden geleni yapar. Bu evlilik baskısı Julia, Kont Vereza ve Ferdinand'ın hayatlarını alt üst edecektir.

Kitapın hızı öyle yüksekki, sürekli bir olay oluyor, ancak karakterlerin duygularına çok kısaca yer verilmiş. Kitapta yer alan tesadüfler ise Türk filmlerini aratmıyor. Olayların fazlalığı, sürekli gitmeler gelmeler açıkçası kafamı karıştırdı. Beklentim de yüksekti açıkçası.


Bu arada kitabı, belki Mina Urgan'ın kitabında bahsettiği "kibar aşk" sınıfına sokulabilir. Zira Kont Vereza sadece kitabın başında ilanı aşk ettiği Julia için her türlü fedakarlığa katlanıyor.

Yazarın, "daha gotik" bir kitabını okumak isterdim, yine de okunabilir bir kitap. Yazıldığı yıllar düşünülürse çok başarılı.

Resim 2: http://www.gregology.net/library/images/Gregsguidetochivalry/index.1.jpg

10 yorum:

  1. Aslında daha önce duymuştum bu kitabı ama öyle aman alayım da okuyayım hissine hiç kapılmadım. Çok şey kaçırmamışım o zaman:)

    YanıtlaSil
  2. Evet Tullycim bence çok şey kaçırmadın:))

    YanıtlaSil
  3. Goodreads sitesini ben de yeni keşfettim. Daha önce benzer sitelere üye olmuştum ama bu daha iyi sanki. Ann Radcliff'i de ilk olarak Jane Austen'in Northanger Abbey'inde tanımıştım. Ana karakter Udolpho'nun Sırları'nı okumayı çok seviyordu. O kitabı araken (ki o çevrilmemiş) bu kitaba rast gelmiştim. Can Yayınlarının bu serisi çok güzele banziyor. Eksikliklerine rağmen okumayı çok isterim:)

    YanıtlaSil
  4. Northanger Abbey de listemde:) Bu seriyi ben de çok merak ediyorum ama serinin bir listesini bulamadım... Kitap pek alışık olmadığımız bir tür, en azından yazım tarihi itibariyle ama hoş tabi yine de..:)

    YanıtlaSil
  5. Bilmedigim yazarlarla sayende tanışıyorum Eren çok tskler :)

    Daha önce kitaplarını okumadıgım için bişey söyleyemicem ama okuduktan sonra bir fikrim olur. Bu kitabıda listeye ekliyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Aslicim cok naziksin tesekkur ederim, okuduktan sonra yorumunu beklerim:)

    YanıtlaSil
  7. Thank you Harry, i wish you a super week too!:)

    YanıtlaSil
  8. Eren, ne güzel bir blog bu böyle.Ellerine sağlık.
    Bir de blog şablonumuz, etiketleme mantığımız da aynıymış.Kendimi evimde hissettim :)
    Kitap seçimlerin de süper :)

    YanıtlaSil
  9. Sevindim, ben tesekkur ederim:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...