21 Mayıs 2012 Pazartesi

47 Numaralı Kamara- Hikmet Hükümenoğlu


47 Numaralı Kamara, Hikmet Hükümenoğlu’nun üçüncü romanı. Size daha önce yazarın ilk romanı olan Kar Kuyusu’ndan bahsetmiştim. Bu da Kar Kuyusu gibi heyecanla okuyacağınız güzel bir roman, bu arada kapağını çok beğendimi söylemeden geçemeyeceğim.

Murat, patronu ünlü yazar Hikmet Bey ve eşi Merve Hanım ile birlikte, son seferini yapmakta olan yolcu gemisi Efes’le Cenova’dan İstanbul’a dönmektedir. Hikmet Bey daha önce 9 kitap yazmış, ancak romanları sıkıcı bulunduğu için pek satmamış ünlü bir yazardır, kolunu kırınca yazmasına yardımcı olması için Murat’ı işe almıştır, Murat önceleri Hikmet Bey’in dikte ettirdiklerini yazarken iş bölümü zamanla değişir, Murat eksik kelimenin bulunmasında, sonra cümlelerin tamamlanmasında da yardımcı olmaya başlar ve sonunda kitabı tamamen o yazar, Hikmet Bey ise ufak düzeltmeler yapar. Murat işin içine bu kadar girince Hikmet Bey hayatının çıkışını yapar. Murat ise kendini haksızlığa uğramış hissetmektedir, bir de ortada paylaşılamayan kadın Merve vardır tabii.Murat da Hikmet Bey’den intikam almaya karar verir, yöntemi ise son derece edebidir. Bu intikam planının nasıl sonuçlandığını öğrenmek için kitabı okumalısınız.

Kitaptaki bazı hoş ayrıntılar ;bu kitapta Hikmet Bey, Kar Kuyusu’na da gönderme yapar, orada kahramanının gece dolaşmaya gittiği, bir sahafın bulunduğu meydan bu romanda da geçiyor. Bir de romanda Ayşe, kitapçıda Hikmet Hükümenoğlu’nun Küçük Yalanlar Kitabı’nı alıyor.

Kitabın kahramanı Hikmet Bey; “Bazı romanların nasıl işlediğinin farkına varmazsın. Başından sonuna su gibi akar gider ve bitirip kapağını kapadığında geriye hiçbir şey kalmaz. Ev kadınları en çok böyle romanları sever. Satır aralarında mekanizmanın nasıl işlediğini görmek istemezler, yazarın niye o öyküyü anlattığını, ya da o öyküyü niye o şekilde anlattığını düşünmek istemezler. Önemli olan öykünün kendisidir; sürükleyici olsun, mutlu bir sonu olsun, küçük dünyalarına azıcık heyecan katsın yeter. Ama ben satırların arasındaki dişlileri, yayları, zincirleri, zemberekleri seviyorum. Ve onları seven okuyucuları seviyorum,” diyor. Bu satırlarının arasında dişliler, yaylar olan kitabını sevdiğimize göre biz de Hikmet Bey’in sevdiği okuyuculardanız demek ki:))



Gerçekten 47 Numaraları Kamara böyle bir kitap, bana yukarıda gördüğünüz, Escher’in “Drawing Hands” isimli resmini hatırlattı, işte size küçük bir ipucu:) Bu arada kitabın ilk bölümünü Hikmet Bey'in sitesinden indirebilirsiniz, indirmek için tıklayınız . Gitmişken Hikmet Bey’in sitesini incelemenizi öneririm, ilginç yazıları var. Yazarın 4. kitabı 04:00 de çıkmak üzere, onu da merakla bekliyorum, -tabi daha önce Küçük Yalanlar Kitabını da okumalıyım- ve size biran önce bir Hikmet Hükümenoğlu kitabı okumanızı öneriyorum:)

10 yorum:

  1. Erencim gerçekten çok merak ettim kitabı, ayrıca Hikmet Bey'i daha önce hiç duymamıştım bu kitap kadar diğerlerini de çok merak ettim:))

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tullycim genellikle hep aynı kitapları okuyoruz ama bence keşfedilmesi gereken çok yazar var, tavsiye ederim ve beğeneceğini düşünüyorum, sevgiler:)

      Sil
  2. Konusu benim ilgimi çekecek tarzda bir kitap. İyi ki yazmışsınız yoksa nerdene haberim olacaktı kimbilir. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Vladimir, güzel yorumun için ben teşekkür ederim, kitabı beğeneceğini umuyorum ve okursan yorumunu merakla bekliyorum, sevgiler:)

      Sil
  3. Sayende tanımadığım yazarları bulmak, çok güzel. Elbette yazdığına katılıyorum, nerdeyse hepimiz bildiğimiz, okuduğumuz yazarları, kitapları paylaşıyoruz. Arada böyle bilmediklerimiz çıkınca seviniyorum ben. Teşekkürler Eren :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için ben teşekkür ederim Aslı'cım, ben de bilmediğim yazarlarla tanıştığımda mutlu oluyorum, sevgiler:)

      Sil
  4. itina ile not alınmıştı, altına çift şerit çekildi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kitap eylemcisi, okuduktan sonra yorumunu merak ediyorum ve 1. bölümü hemen yazarın sitesinden indirip okumaya başlayabilirsin, sevgiler:)

      Sil
  5. Escher detayına bayıldım. Çok çok teşekkürler, keyifli okumalar. Umarım Küçük Yalanlar Kitabı'nı da seversiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hikmet Bey, yorumunuzla yine beni çok mutlu ettiniz. Küçük Yalanlar Kitabı'nı da seveceğime eminim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...