9 Mayıs 2012 Çarşamba

Mountolive- Lawrence Durrell


Önceki yazılarda bahsettiğim gibi, Mountolive, Lawrence Durrell'in İskenderiye Dörtlüsü Serisinin üçüncü kitabı. Bu kitapta önce İngiltere'nin Mısır elçiliğinde görev yapan, sonra da büyükelçi olan David Mountolive'den, Mountolive'in, Nessim ile Naruz'un annesi olan Leyla ile aşkından bahsediliyor. Bu kitabı okumam nedense uzun sürdü, kitabi okuduğum zamanlar ilginç geliyor, merakla okumak istiyorum ama nedense elime almak, okumaya başlamak zor geliyor. Kitabı genel olarak beğendim, o zamanların Mısır'ındaki yaşayışla ilgili ilginç bilgiler var, oryantalliğin o gizemli havası var. Elçilik veya Nessim'in işleriyle ilgili bürokratik kısımlar benim için pek sürükleyici değildi sadece.


Özellikle bu kitapta "hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığı"nı gösteriyordu yazar. Yukarıdaki resimlerde olduğu gibi, okuyucu hep anlatıcının baktığı noktadan bakıyor -soldaki resimlerde olduğu gibi- ve biz de çizgilerin yerini öyle görüyoruz, oysa başka bir anlatıcının gözünden olaylar çok farklı, aynı sağdaki resimlerde olduğu gibi. İşte bu çok ilginçti, yazar özellikle bu kitabında amacına ulaşmış.

Serinin ilk üç kitabında aynı zaman dilimindeki olaylar anlatılıyordu, dördüncü kitap Clea'da ise olayların devamını okuyacağız. Her kitabı bir öncekinden daha çok beğendim.

Serinin ilk ve ikinci kitapları hakkındaki yazılarım;
İskenderiye Dörtlüsü 1: Justine
İskenderiye Dörtlüsü 2: Balthazar

Resimler: http://www.2loop.com/3drooms.html

8 yorum:

  1. İşte bu çok ilginçmiş Erencim, elimdeki kitaplar bitince alacaklar listeme eklesem mi bu seriyi acaba?

    YanıtlaSil
  2. Tullycim kesinlikle okurken edebi bir tat alabilecğein bir seri ancak çok sürükleyici olmadığını söyeyeyim:) yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. farklı bakış açıları yaratabilmesi ne kadar güzel.

    en son kitap şablonunu değiştirmek istediğini konuşmuştuk ama ben blog dünyasından mecburen uzaklaşınca yazıların blogunu pek ziyaret edemedim :( bu hali de çok güzel.insanın içi açılıyor :)

    YanıtlaSil
  4. Değişik bir kitap naneşekercim, olayların iç yüzünün sonradan ortaya çıkması ilginç:)Evet sonunda şablonumu değiştirdim, beğenmene sevindim, teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Eren ben bu serinin sanırım sadece ilkini okudum, inan kafam öyle karışıkki şimdi sende okuyunca hatırladım :( diğerlerinide sıraya koymak lazım ama kitap okuyamıyorum son zamanlarda. Şu anda sehpanın üzerinde 4 kitap var ve bana diyolarki, bizi ne zaman okucaksın :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım takip ediyorum seni yoğunsun görüyorum:) sorma benim de şu son aralar okuma hızım düştü, hele bu kitabı okumam neredeyse 3 hafta sürdü, çok uzun bir kitap da değildi ama..

      Sil
  6. Kitap çekilişim var katılmak isterseniz beklerim. ;)

    http://delikitap.blogspot.com/2012/05/ilk-cekilisime-herkesi-beklerimmmm.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haber verdiğiniz için teşekkür ederim, çok güzel kitaplar:) katılmak isterim tabi ki..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...