8 Haziran 2012 Cuma

Acı Çikolata - Laura Esquivel


Acı Çikolata 1989 yılında yazılmış olmasına rağmen hala çok popüler olan bir roman. Meksikalı yazar Laura Esquivel'in ilk romanı, daha sonra o zamanki eşi tarafından filme de alınmış. Yazarın tarzı büyülü gerçekçilik, gerçekten de kitabı okurken zaman zaman bir Frida tablosu gözümün önüne geldi.



Kitap her biri yılın aylarının isminde 12 bölümden oluşuyor ancak roman bu 1 yıl içinde geçmiyor. 19. yy Meksika'sında geçen roman ölümsüz bir aşkı anlatıyor. 15 yaşındaki Tita, Pedro'ya aşık olur, evlenmek isterler, ancak aralarındaki engel çok büyüktür. Aile geleneğine göre üç kız kardeşten en küçüğü olan Tita, annesi ölünceye kadar ona bakmakla yükümlüdür ve bu yüzden evlenemez. Pedro'nun herşeyden çok sevdiği aşkı Tita ile birlikte olabilmek için bulduğu çare ise herkes için üzüntüden başka bir şey getirmez.

Bu kitap tam bir "kadın romanı", yazar bir kadının duyarlılığını çok iyi yansıtmış. Aynı zamanda kitabın her bölümünde bir yemek tarifi var, tabi tariflerin çoğunu günümüzde uygulamak zor. Aşağıda resmini gördüğünüz Kral Tacı, yılın özel bir gününde yapılıyor, içine porselen bir biblo saklanıyor, bu biblo kimin payının içinden çıkarsa o kişi çok şanslı kabul ediliyor ve dilek dileme hakkı oluyor.



Bu arada kitabın orijinal ismi olan "Como agua para chocolate", İspanyolca'da hislerin uç noktasını anlatmak için kullanılan bir deyimmiş. Ben kitabı çok beğendim, özellikle Tita'nın yaptığı yemekler yoluyla Pedro'yla iletişim kurması, duygularını anlatması beni çok etkiledi. Kitabın gözünüzün önüne getirdiği görsellik çok güzel, başta da dediğim gibi Frida tabloları geldi gözümün önüne. O tasvir edilen mutfak atmosferi çok güzeldi, çizgi filmlerdeki cadıların sihirli iksirler hazırlamaları gibi gizemli bir olay olmuş yemek pişirmek:) Kolay okunan ve etkileyici bir kitap, mutlaka tavsiye ederim:)

Resim 1: http://karaklm.com/networks/images/image.663411
Resim 2: http://www.independent.co.uk/migration_catalog/article5315904.ece/ALTERNATES/w380/14visfea1.jpeg
Resim 3: http://www.delish.com/cm/delish/images/jB/rosca-de-reyes-mexgrocer.jpg

20 yorum:

  1. Merhaba, Acı Çikolata'yı masamın üzerine çıkardım okumaya başlayacaktım ki bloglara bir göz atayım dedim. Yazınızı gördüm :) Hoş bir tesadüf oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet hoş bir tesadüf olmuş, kitabı beğeneceğini düşünüyorum, okuduktan sonra yorumunu beklerim, sevgiler:)

      Sil
  2. Erencim daha önce bikaç blogda yorumları okumuştum ama senin anlattığın kadar etkilenmemiştim açıkçası, çok merak ettim:)) Ayrıca görseller de çok hoşuma gitti, anlatıma birebir uymuş..

    Sevgilere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tullycim ne guzel bir iltifat bu, cok tesekkur ederim bu guzel yorumun icin, sevgiler:)

      Sil
  3. Erencim hatırlattın teşekkürler.Bu kitabı alıyorum diye başka bir Acı Çikolata kitabı alıp okumuştum bir zaman ..Bu tanıttığını da okumak istiyorum en kısa sürede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goncacim benim de isim benzerliginden yanlis kitap okumuslugum vardir:) gercekten guzel bir kitap, okuduktan sonar yorumunu beklerim, sevgiler:)

      Sil
  4. Bir blogda daha okumuştum galiba, orada da beğeni vardı. Denk gelirsem alırım mutlaka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nardacim benim icin de sirada kitabin filmi var, boyle bir kitabi basil filme cekmisler merak ediyorum. Sevgiler:)

      Sil
  5. Ben bu kitabı okuyalı 2 yıl oldu. Çok sürükleyiciydi, sürekli enteresan bie gelişme oluyordu. Ben de beğenmiştim kitabı.
    Bir de ben kitabı Meksika'da okudum, kitapta bahsedilen yemeklerin hemen hepsini yedim. Tarifleri yapamayız diye üzülmeyin; o tamales filan çok yavan şeyler :) Benim için Meksika yemeklerinin bu kadar yağlı olması ve acıdan (chile!) başka baharat içermemesi büyük hayal kırıklığıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim kitabi kendi memleketinde okumak ve hatta bahsi gecen yemeklerden tatma firsati bulmak cok etkileyici olmustur:) Ben de aci yiyemeyen biri olarak meksika mutfagi bana gore degil ediyorum, hint mutfagi olabilir belki:)

      Sil
  6. Benim de listemde olan bir kitap bu, çok hoş etkileyici bir şekilde anlatmışsın. Hatırlattığın için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Biblio, yorumun beni çok mutlu etti, okuduktan sonra kitap hakkındaki yorumunu beklerim, sevgiler:)

      Sil
    2. Benim de em sevdiklerimdendir :)
      Filmi de var ama pek begenmedim onu

      Sil
    3. Filmini ben daha izlemedim, ama bu romanı nasıl filme uyarlamışlar merak ediyorum:)

      Sil
  7. Okumuştum Eren ve çok beğenmiştim. Frida benzetmene kesinlikle katılıyorum.

    Zaten yemek ve Aşk arasında acaip bir ilişki vardır, kitap bunu çok iyi anlatmış dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım evet, kalbe giden yol mideden geçiyor diye boşuna dememişler, haklısın:)

      Sil
  8. Harika bir kitap ve güzel bir tanıtım daha.Listem isyan edecek en sonunda bana ama kesin okuyacağım haberin ola:)Sağolasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, bu güzel yorumun için çok teşekkür ederim, pişman olmayacaksın, sevgiler:)

      Sil
  9. “Eğer aşırı bir heyecan yüzünden içimizdeki tüm kibritler birden alev alırsa,öyle güçlü bir ışıma olur ki olanaklarımızla gördüğümüz alanın ötesi aydınlanır ve gözlerimizin önünde ışıl ışıl bir tünel açılır.Dünyaya gelirken unutmuş olduğumuz yolu görmeye başlarız.Bizi,yitirmiş olduğumuz kutsal kökenimize götüren yoldur bu.Cansız kalmış vücudu terk eden ruh,geldiği yere dönmek ister.” devamı için : http://www.yorumhane.org/2012/09/laura-esquivel-aci-cikolata.html

    YanıtlaSil
  10. Kitapta en beğendiğim alıntılardan birisi gerçekten, çok etkileyici bir kitaptı, sizin siteniz de çok güzel, yorumunuz için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...