28 Ağustos 2012 Salı

Kitre Bebek


Daha önce bahsetmemiştim ama geçen yılın eylül ayında İsmek'in Kitre Bebek kursuna gittim. Kurs haziran ayında bitmişti. Kitre bir tür ağaç kabuğundan elde edilen bir malzeme, kullanıma hazırlandığında nişastamsı su bazlı yapışkan bir hal alıyor. Pamuğu kitreyle ıslatarak bir iskelet üzerine kat kat sarıp istediğiniz formu elde edebilirsiniz. Biz kursta önce kretuar üzerine çizdiğimiz resmi kitre ile boyutlandırdık, veya kitreli pamuğu tel üzerine sararak ağaçlar yaptık, bu çalışma çok zevkliydi. Resminizin türüne göre, örneğin benim çalıştığım gibi bir doğa manzarası çalışmışsanız, ince ağaç dalları veya yaprak olarak bulgur vs. gibi malzemelerle resminizi zenginleştirebilirsiniz. Bu ilk çalışmalarla kitreyi nasıl kullanacağımızı öğrenmiş olduk. Ardından bebek çalışmasına başladık. Tel ile hazırladığımız bebek iskeletinin üzerine, vücut kısımlarının kumaş kılıflarını geçirip içlerini pamuk ile doldurduk, burada kitreyi vücudun açıkta kalan kısımları ve ellerde kullandık. Yüzleri ise hazır yüzlerin kalıbını alarak oluşturduk.


Ancak, Kitre Bebek'in en önemli kısmı giysisi, bebeğiniz çok güzel olsa bile eğer elbisesi güzel değilse çirkin duracaktır. Ben malesef dikiş konusunda düğme veya sökük dikmek dışında hiç bir şey bilmiyordum. Kurs arkadaşlarım ve hocam Ayşegül Hanım bana kurs boyunca çok yardımcı oldular ama yine de dikiş olayın en önemli ve zaman alan kısmı olduğu için zorlandım.

En üst resimdeki bebek ilk yaptığım bebek - henüz elbisesi yok:)-, ilk bebek olduğu için iyi yapıp yapamayacağım konusunda endişelendim ve majyajı ile saçını yapması için annemden rica ettim, saçı özellikle çok beğenildi:)


Bu bebeği ise kurs bittikten sonra tamamladım, herşeyinin bana ait olduğunu gururla söyleyebilirim:)) Yüzü güzel bir kalıptan çıkarıldı, yüzünü ince kalem ve fırça ile çalıştığım için güzel olduğunu söyleyebilirim. Saçları keçeden ama onu da usulüne uygun yapıştırmak gerekiyor. Şapkası ise tokadan:)


Elbisesi ise ayrı bir macera oldu tabi ki, eteğini dikmek kolaydı, kurdeleleri büzgü büzgü hazırladığım etek astarının üzerine diktim, bluzu ise yapıştırma:)) bluzun kollarını ve beden kısmını ek yerlerinden bebeğin üzerine yapıştırdım, ama görüntü olarak fena değil sanırım:) Bu arada son olarak eteğin birleşme yerini yine kurdeleyle kamufle ettim.

İsmek'in kurslarının ücretsiz ve son derece profesyonel olduğunu hayırlatayım. Eylül'den hazirana kadar devam etti, yalnız devamlılık önemli, eğer devamsızlık yaparsanız kaydınız siliniyor. Hocalar son derece ilgili, özellikle ben, hocam Ayşegül Çevik'i çok sevdim, harika bir öğretmen, bize dikiş makinası kullanmayı bile öğretti:) Ancak eğer dikişle aranız yoksa Kitre Bebek'ten ziyade Rölyef'i tercih edebilirsiniz.

19 yorum:

  1. :) Ne güzel bi uğraş bu böyle, çok hoş olmuşlar ellerine sağlık:)
    Bunu yapmak gerçekten sabır işi, ben dayanamazdım sanırım hele dikiş konusunda bende aynı senin gibiyim düğme bile zorla dikiyorum.. Tebrik ederim Erencim, o zaman bu sene yeni bebekler bekliyoruz senden:))

    YanıtlaSil
  2. Tully'cim çok teşekkür ederim, gerçekten sabır ve yetenek işi, ben bir bebeği zor bitirdim o yüzden devamının geleceğini sanmıyorum pek:)) ama yine de teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Sitemizde kitap çekilişi düzenliyoruz. 3 kişiye istediği kitabı hediye edeceğiz. Katılmak isterseniz eğer:

    http://www.kitapkolik.net/kitapkolik-net-4-kitap-cekilisi/

    YanıtlaSil
  4. Harika bir çekiliş, üstelik istediği kitabı hediye etmeniz çok güzel, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  5. Kitre bebek yapmak gerçekten büyük sabır isteyen bir uğraş. İkincisi çok hoş olmuş, ellerinize sağlık. Üniversitede bir dönem dersini almıştım ben de. Bir köşede patik örüyor benim bebeğim de :)

    YanıtlaSil
  6. Fundacım güzel yorumun için çok teşekkür ederim, evet sabır şart:) otantik bebekler de çok güzel oluyor, seninki de çok güzeldir eminim, paylaşırsın belki:) sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Harika olmuş. Yapmak da çok zevkli olmalı, nasıl canım çekti... Ben de yapabilsem keşke...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Cessie, çok teşekkür ederim, keyifli bir uğraş gerçekten, ben bile yapabildiysem sen de yaparsın ;) sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ne kadar güzel bir çalışma olmuş bayıldım, bızım okuld el sanatları bolumunde de yapılıyr ınceleme snsı bulmustum ellerınıze saglık ayrıca dediğiniz gibi İsmek kurslarında cok detaylı bı egıtım verıldıgnı duymustum bence degerlendırmelı herkes.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esra, güzel yorumun için çok teşekkür ederim, İsmek gerçekten kaliteli bir eğitim veriyor, belki bu sene de başka bir kursa giderim:)

      Sil
  10. Bu kitreyi bizim ebrudaki kitre mi diye merak ediyordum hep ama farklı galiba, bizdeki kitre asıl olarak geven otundan üretiliyor. toz halinde ve su ile karıştırılarak elde ediliyor, jöle kıvamından sulu...

    Bebeğin elbisesi de kendi kadar güzel. Çok güzel. İsmek'i de duymuştum, iyi olduğunu.
    İyi akşamlaaaaaarrr:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narda'cım belki aynı malzemedir de farklı hazırlanıyordur kullanım yerine göre.
      Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, günaydın:))

      Sil
    2. sana da kocamannnnnnnnnnnnn bir günaydın, kötü bir rüyadan sonra iyi geliyor blog gezmesine gitmek :)

      Sil
    3. Katılıyorum, ama kötü rüyalar bile senin kaleminden zevkle okunur:))

      Sil
  11. Çok güzel olmuş vallahi bayıldım. Hatta ilk görseldekinin havasını görünce içimden bunlardan kolye yapsa ya dedim;) Süper olurdu böyle havalı bi kızı boyunda taşımak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, evet ilk görseldeki orijinal bir tip oldu, kolye de süper bir fikir, broş da olabilir, fikriniz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  12. yapım hikayesinden ve bebekten çok etkilendim.. elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, zevkli bir çalışmaydı, begenmenize sevindim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...