19 Eylül 2012 Çarşamba

Sahilde - Ian McEwan


Ian McEwan sevdiğim bir yazar. Kendisi 1948'de İngiltere'de doğmuş, romanlarını oldukça yaratıcı buluyorum, zaten yazmak isteyenlere önerilen yazarlardan birisi Ian McEwan. Daha önce Sonsuz Aşk kitabını okumuştum, bir de kendisinin romanlarından uyarlanmış iki filmi (Sonsuz Aşk ve Yabancı Kucak) izlemiştim:)

Sahilde'ye gelecek olursak, yazarın 2007 yılında yazmış olduğu 155 sayfalık bu roman 1960'lı yılların başında İngiltere'de geçiyor. Varlıklı bir ailenin, kendisini müziğe adamış güzel kızları Florance ile köyde, hasta bir annenin sorunlarıyla boğuşan bir ailenin oğlu olan, zeki ve akıllı Edward birbirlerine aşık olurlar ve evlenirler. O yıllarda cinsellik henüz hala bir tabu olduğundan evlendikleri güne kadar cinsellikle ilgili konuşmamıştır çiftimiz. Kitap kısaca cinselliğin tabu sayılmasının ve evliliğe kadar bu konunun göz ardı edilişinin sonucu iki gencin hayatının nasıl etkilendiğini anlatıyor diyebilirim. Bundan sonrası spoiler içerebilir:)


Chesil Sahili; Güney İngiltere'de, Edward ve Florance'ın balaylarını geçirdikleri yer. Çakıl taşlarının akıntı tarafından büyüklüklerine göre sıralanmasıyla ünlü:)Çakıltaşının boyutuna bakarak nerede olduğunuzu anlayabileceğiniz söyleniyor.

Balayına gittikleri otelde keyifle akşam yemeklerini yedikten sonra, ikisi de ne yapacağını bilemez durumdadır. Rezil olmaktan, utanmaktan korkarlar ve bu yüzden ne yapılması gerektiğine inanıyorlarsa onu yapmaya çalışırlar, özellikle Florance bu konuda çok cahildir. Ancak bu deneme ikisi için de şok edici bir biçimde sonlanır. Neler olduğunu anlamakta zorlanan Florance, içindeki utancı, bilgisizliği Edward'a hakaret ederek atmaya çalışır, kısaca iki gururu kırılmış genç, birbirlerini gerçekten sevseler de bir türlü anlaşamazlar.

Ben kitabı okurken, kitapla ilgili fikirlerim sürekli değişti. İlk başlarda kitabın konusu çok ilgimi çekmedi,Edward'a acıdım sadece. Sonra Florance'ı anlamaya çalıştım - kendisinin nasıl böyle olduğu konusunda kafam karıştı, Florance'ın babasıyla ilişkisi çok net değildi- ,kitabın sonlarına doğru ilgim ve merakım arttı. Bütün olay sonuçlandıktan sonra yazar, Edward ve Florance'ın hayatlarının nasıl devam ettiğini anlatmış, ama bence çok fazla ayrıntı vermiş, sadece konuyla ilgili hayatlarındaki değişiklikleri vermesini tercih ederdim. Bir de, kitabın en sonunda Edward'ın olgunluk çağındaki fikrini gerçekçi bulmadım, "Florance'ın teklifini keşke kabul etseydim" diye düşünmesini yani. Kısacası,okunabilecek ve üzerinde tartışılabilecek hoş bir kitap. Edebi açıdan yazar oldukça güzel ve duyarlı yaklaşmış olaya. Kitabın İngiltere'de iki önemli ödül almış olduğunu da ekleyeyim, keyifli okumalar:)

12 yorum:

  1. Tanıtımın ve paylaşımın için çok teşekkürler canım.
    Açıkcası bilmediğim bir yazardı, sayende haberim oldu.
    Keyifli okumaların olsun^-^
    İçten sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Okuyancım güzel yorumun beni çok mutlu etti, umarım seversin sen de yazarı:) ben teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Erencim; daha önce yazarı da kitaplarını da hiç duymamıştım. Merakla bekliyordum zaten yeni kitap yorumlarını iyi oldu bu paylaşım uzun aradan sonra;))

    PS: bi kaç haftadan sonra sanırım bende eskisi gibi okuyamayabilirim:(

    Sevgiler tatlım:))

    YanıtlaSil
  4. Bu ara biraz tembellik ettim Tully'cim, kitap okudum ama buraya aktarmakta geciktim:) İyi bir yazar Ian McEwan, bir denemeni tavsiye ederim:)
    Olsun, bizi blogundaki paylaşımlarından mahrum etmemeye çalış yine de lütfen:)
    sevgileer:)

    YanıtlaSil
  5. Eğer ödüllü bir kitapsa kaçırmamak lazım. Kitap defterime not ettim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Beğeneceğinizi düşünüyorum, özellikle yazarın tarzını çok beğendim ben, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Yazınız sayesinde bu güzel kitabı hatırladım, çok teşekkürler. Zamanında hakkında ben de bir şeyler yazmıştım, çok eski bir yazı ama belki hala ilginizi çekebilir.

    http://wp.me/s1BCKL-sahilde

    Tesadüf, ben de şu anda Ian McEwan'ın son kitabı Sweet Tooth'u okumaktayım, çok iyi gidiyor, onu da tavsiye ederim.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Hikmet Bey, yazınızı daha önce de okumuştum, hatta sanırım bu kitabı sizin sayenizde okudum ben teşekkür ederim:), biraz önce de tekrar okudum, tavsiyemiz icin teşekkür ederim, Ian McEwan'dan daha cok kitap okumak isterim.
    Bu arada ben de Küçük Yalanlar Kitabı'ni okuyorum su an (04:00'den önce:)), 70 sayfa civarindayim, gerçekten cok guzel, özellikle galata kulesinin tepesine yolcu indiren zeplin gibi ayrıntılara bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım devamını da beğenirsiniz. Benim ilk üçü arasında en sevdiğim romandır o.

      Sil
    2. Begenecegime eminim, hatta benim de favorim olacak sanırım, farklı bir roman, fantastik bir geçmişe yer vermesi cok ilginç:)

      Sil
  9. McEwan'ın Yabancı Kucak ile Kefaret adlı kitaplarını okumuştum. Bence insanlar arasındaki ince gerilimleri çok iyi işleyen bir yazar. Yazınızdan sonra hemen bu kitabını da okumak istedim. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Yabancı Kucak ve Kefaret'in filmini izlemiştim:) Ama ikisi de ilginçti, özellikle Yabancı Kucak'ın romanını okumak isterim, yorumunuza katılıyorum McEwan insanlar arasındaki ince gerilimleri çok iyi işliyor, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...