28 Ocak 2013 Pazartesi

Mutluluk- Zülfü Livaneli



Mutluluk, Livaneli'nin dördüncü kitabı. İlk basımı 2002 yılında yapılmış, ben ise 2007 yılında basılmış bir versiyonu okudum, kitap 53. baskı, her baskının 2000 adet yapıldığını da ekleyeyim, eminim şimdi belki baskı sayısı ikiye katlanmıştır. Özellikle de 2007 yılında sinemaya aktarıldıktan sonra. Ben filmi izlemedim gerçi.

Kitap 343 sayfa. Herkesin adına çok aşina olduğu bu kitabı merak ediyordum, "mutluluk" ismi de kitaba baştan artı puan kazandırıyor:) Kitabımızın üç kahramanı var, Van'da bir köyde yaşayan ve 16 yaşında amcasının tacizine uğradığı için aile meclisince ölüm cezasına çarptırılan Meryem; askerde terörle mücadele sırasında büyük kahramanlık gösterdikten sonra yaşadığı travmalarını ruhunda bıraktığı izlerle memlekete dönen ama beklediğini bulamayan, Meryem'in amcasının oğlu -aynı zamanda aile meclisince Meryem'in infazcısı olmasına karar verilen- Cemal; orta yaşlarını süren saygın, zengin ama mutsuz profesör İrfan. Kitapta bölüm bölüm bu üç kahramanın hikayelerini okuruz.

Cemal, Meryem'le birlikte durumun icabına bakmak için İstanbul'a gönderilir, diğer taraftan İrfan'da kendini bulmak için herşeyini bırakıp denize açılmıştır, bir noktada kahramanlarımızın yolları kesişir, ancak bu romanın son çeyreğinde gerçekleşir.

Kitabın konusundan yeterince bahsettim, biraz da kitapla ilgili düşüncelerimi söyleyeyim. Zaten yazım tekniğinden ziyade konusuyla öne çıkan bir kitap ve konu da klişelerden oluşuyor. Mahsun Kırmızıgül'ün "Güneşi Gördüm" filminde olduğu gibi 3-5 tane sosyal sorun bir dramda harmanlanmış. Malesef bu kadar klişe kullanılmış olması beni kitaptan soğuttu. Yer yer ilgimi çeken kısımlar olsa da genel olarak kitaptan sıkıldım. Profesör İrfan'ı çok antipatik buldum. Kısacası bu kitap bana uymadı, ama belki size uyabilir tabi..keyifli okumalar:)

20 yorum:

  1. Erencim ben de seneler önce okumuştum. Sonra da bir arkadaşıma hediye etmiştim.
    Keyifli okumaların daim olsun.
    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
  2. Okumayan bir ben kalmışım Okuyancım:) Yorumun için teşekkür ederim, sana da keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. çok güzeldir , gerçi ben livanelinin bütün kitaplarını severim, o sebepten çok objektif olamayabilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ilk Zülfü Livaneli kitabım oldu Mutluluk, belki arkası gelir:) teşekkürler yorumun için, sevgiler:)

      Sil
  4. Bende seneler önce okumuş, çok beğenmiştim. Zülfü Livaneli benim her zaman okuyacağım bir yazardır. İnsan olarakta kendisini beğeniyorum.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için Mutluluk ilk oldu:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Ben filmi izledim, filmde bu üçlü arasında hafif bir gerilim de vardı. Filmi beğenmiştim. Şimdiye kadar hiç Livaneli okumadım ama herkes çok beğeniyor, elime hangi kitabını geçirirsem ondan başlayayım kısa zamanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de filmi izlemek istiyorum bir de, bakalım senin kitap hakkında yorumun ne olacak?:)

      Sil
  6. Eren hem kitabını okudum, hemde filmini izledim :) Livaneli'yi yazar ve insan olarak çok beğenirim zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım bence de Livaneli duyarlı bir sanatçı, eserlerine de yansıyor tabi bu, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. klişe lafı geçti mi ben maraton koşmaya başlarım :)

    YanıtlaSil
  8. Sen beğenmediysen bende beğenmem o zaman:)) Bu arada yeni bi kitap okudum "Kitap Hırsızı" henüz yayınlamaya vakit bulamadım ama şiddetle tavsiye ederim. Beğeneceğini düşünüyorum:)

    Sevgiler tatlım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tully'cım bu güzel yorumun için çook teşekkür ederim, Kitap Hırsızı tavsiyen üzerine satın alınmak üzere listemde bekliyor, teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  9. Zevkle okuduğum kitaplardan biriydi, filmini kitaba göre eksik bulsam da yine de o da güzeldi. Bu arada kabul ederseniz sizi mim'liyorum. Liebster blog ödülü için dilerseniz sorularıma cevap verebilirsiniz
    http://www.kitapsohbetcisi.com/2013/02/liebster-blog-odulu.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Özlem Hanım, çok güzel bir blogunuz var, ödül için de çok teşekkür ederim, mimi en kısa zamanda yanıtlayacağım, oldukça ilginç sorular:) sevgilerimle

      Sil
  10. Bugün senin kitaplığı geziyorum,Livaneli förünce dayanamadım.Her kitabının fözüm kapalı alırım,bana före Yaşar Kemal tadında yazar Livaneli.Eğip vükmeden,uzatmadan,sanat parçalamaya çalışmadan.Tak,tak,tak yollar kelimeleri yerlerine.Mutluluk kitabı da nedis bir sosyolojik föndermedir aslında.Sen beğenmemişsin ama bir de ben anlatayım,belki bakış açın değişir.Kitapta anlatılan üç karakterin üçü de gerçektir,abartısızdır.Benim babam askerdi,haliyle doğuda çok uzun süreler bulundum.Kitapta yazılanlar az bile,o çocuğun ölümü kurtuluş olarak förmesini öyle güzel aktarmış ki Livaneli...Doğunun bir çok yerinde kadın inekden,tavuktan sonra gelir.Tecavüz edilir,söylerse ya da gebe kalırsa,neden kendine tecavüz ettirdin diye yargılanır,infaz edilir.Tecavüz edilmek için bir şeyler yapmıştır,hak etmiştir çünkü.Cemal mesela,benim Düzce'de bir teknisyenim vardı,askerliğini doğuda yapıp gelmilti,elimşzden ampul düşürsek bağıra çağıra siper alır,kendini savaşta sanırdı.Post travmatik stres bozukluğuna bir de Cemal'in yaşadığı vicdan muhasebesini ve kültür çatışmasını eklersen aslında abartısı yoktu karakterin,İrfan ise ayrı olay,hekimler sosyal hayatı göremeden yaşayamadan otuzlu yaşların sonuna gelir çoğunlukla.Sonra bir,ben neymişim be,hezeyanına kapılrçsonra da ,hayatın ellerinden akıp akıp gitmesiyle boşlupa düşer arayışlara firerler.Benim 'Doktorlar ve Diğerleri ' diye bir yayınım var,vir ara okursan İrfanın da aslında abartılı bir karakter olmadığını förür hatta belki ona empati bile yaparsın,Filmi ben çok beğenmemiştim ama kitaptan çekilen filmleri çok sevmem zaten.Leyla'nın Evi,Son Ada,Engereğin Gözündeki Kamaşma,Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm,Kardeşimin Hikayesi mutlaka oku derim.Umarım rahatsızlık vermedim,bu açılardan da bir bak istedim sadece.Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, ne güzel:) Zülfü Livaneli değerli bir yazar gerçekten, bana konu biraz kalabalık gelmişti. Tabi ki ülkemizin gerçekleri, maalesef, kapalı kapılar ardında korkunç olaylar yaşanıyor ve bunlar açığa çıkmıyor, belki bir gazete haberinden hayatını kaybeden veya canına kıyan bir kişi olarak okuyoruz. Doğudaki olaylar uzun yıllardan beri çözülemeyen bir yara. Aslında Livaneli bu olaylardan haberi olmayan bizlere bunu duyurarak en azından bir soruna ışık tutmuş. Yazınızı da okudum bu arada. Estağfurullah, bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Değişik bakış açıları her zaman yararlıdır, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...