11 Şubat 2013 Pazartesi

Tek Tabakta Dünya Lezzetleri - Reader's Digest

Aslında yemekle ilişkim genellikle karnımı doyurmak üzere hazırlanan nispeten zahmetsiz öğünler şeklinde ama zaman zaman farklı tarifler deneyerek işin keyfini çıkardığım da oluyor. Özellikle dünya mutfağından tarifler hoşuma gidiyor, Çin veya Hint yemekleri genelde favorim. Bu nedenle bir kaç ay önce, bu kitabı, Reader's Digest - Tek Tabakta Dünya Lezzetleri kitabını D&R'da kampanyada 19,90 TL'ye bulunca kaçırmadım.

Kitap 1994 yılında çıkmış, 336 sayfa, sert kapaklı. Giriş kısmında temel tarifler, kokulu otlar, yağlar, sirke, hardal ve baharat çeşitleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Ardından tariflere geçilmiş. Bu kitabın önemli bir özelliği de tariflerin, diğer dünya mutfağı kitaplarından farklı olarak kolay ve pratik olması. Tarifler ülkelere göre değil türlerine göre ayrılmış, alt başlıklar şöyle; çorbalar, etler, kümes ve av hayvanları, balık ve kabuklu deniz hayvanları, vejetaryen yemekleri, makarna ve pizzalar, salatalar, mikrodalga fırın yemekleri, çabuk ve kolay, tatil ve piknik yemekleri, önceden pişirip dondurmak. Tarifler çoğunlukla kolay bulunan malzemeleri içeriyor, yalnız bence tarifler daha ayrıntılı yazılabilirdi ve tariflerin hangi ülkeye ait olduğu da yazılmalıydı. Ancak bu iki küçük konu dışında kitabı çok beğendim, görsel olarak da kitap çok güzel.

Ben de bu yağmurlu pazar gününde iki tarif denemeye karar verdim; "Kremalı Tavuklu Waldorf Salatası" ve "Körili Tavuklu Pilav". Hemen tariflere geleyim;

Kremalı Tavuklu Waldorf Salatası
Bu salatanın ismini çok duymuştum, bir de Gossip Girl dizisini seven biri olarak Blair Waldorf'un adını taşıyan bu salata bana daha da sempatik geldi:))
4 kişilik tarif, hazırlama süresi 25 dakika.

Malzemeler:
• 85 gr rokfor peyniri
• 225 ml yoğurt
• 150 gr ekşi krema veya kaymak
• 1 yemek kaşığı pudra şekeri
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 yemek kaşığı kıyılmış dere otu (taze veya kuru olabilir)
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
• 450 gr pişmiş küçük küpler halinde tavuk
• 70 gr su teresi
• 175 gr bezelye (ayıklanıp 3 dakika sıcak suda bekletilmiş)
• 2 adet yeşil elma (çekirdekleri çıkarılıp küp küp doğranmış)
• 340 gr çekirdeksiz kırmızı üzüm
• 3 adet orta boy kereviz (ayıklanıp doğranmış)
• 60 gr iri kıyılmış ceviz içi
• 4 dilim üzümlü-tarçınlı, hafifçe kızartılıp küçük küplere halinde kesilmiş ekmek

Yapılışı

1. Rokfor peyirini büyük bir kasede tahta kaşıkla ezin. Azar azar karıştırarak kaymak ya da ekşi krema, yoğurt, pudra şekeri, limon suyu, dereotu, tuz ve karabiberi ekledikten sonra iyice karıştırarak pütürsüz bir sos oluşturun.

2. Daha önce hazıramış olduğunuz tavuk, bezelye, elma, kereviz, tere, üzüm, ceviz ve ekmek küplerini ezmemeye özen göstererek iyice sosa bulayıp karıştırınız.


Resimde benim hazırladığım salatayı görüyorsunuz. Verilen malzeme miktarının hemen hemen yarısını kullanarak ben yaklaşık 3-4 kişilik bir salata elde ettim. Su teresi yerine roka, kırmızı üzüm yerine kuru üzüm, ekşi krema yerine normal krema ve ekmek olarak normal bir dilim ekmek kullandım (ancak eğer isterseniz Halk Ekmek'in üzümlü minik ekmeklerinden kullanabilirsiniz). Elma ve kerevizi (ben 1 adet kullandım) küp küp doğramak yerine rendeledim. Malzemelerin çoğunu göz kararı kullandım. Elma ve kerevizin tadındaki uyuma inanamayacaksınız, yalnız ekşimsi tadı nedeniyle özellikle yeşil ekşi elma kullanmanız önemli. Üüzüm salataya çok güzel bir tat veriyor, eminim tarifte bahsedilen kırmızı taze üzüm kullanılsa salatanın tadı daha da güzel olur. Kısacası Waldorf salata'yı çok beğendim, tam benim damak tadıma uygun bir lezzet. Ben genellikle tatlı-ekşi tatları seviyorum. 1 porsiyonun 600 kalori, 49 gr protein içerdiği yazıyor ama bu oldukça büyük bir porsiyon olmalı, en azından benim servis ettiğim resimdeki miktarın 2 katıdır diye tahmin ediyorum. Bence bu tarifi denemelisiniz.

Körili Tavuklu Pilav
4 kişilik. Hazırlama süresi 30, pişirme süresi 45 dakika.

Malzemeler:
• 30 gr tereyağı
• 550 gr jülyen doğranmış (uzun ince şeritler) tavuk göğüs
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber (taze çekilmiş)
• 1 adet büyük boy kuru soğan
• 2 diş sarımsak (soyulup-ezilmiş)
• 85 gr köri sosu
• 225 gr pilavlık pirinç
• 425 ml tavuk suyu
• 3 adet domates
• 340 gr karnabahar
• 60 gr kuru üzüm
• 115 gr bezelye
• 150 gr yoğurt

1. Tereyağını büyük bir tencerede eritin ve tavuk parçalarını orta ısıda 5 dakika ya da pembeliklerini yitirinceye kadar pişirin. Tavukları tabağa alın, üzerine tuz ve karabiber serpin.

2. Soğanla sarımsağı tencerede sararıncaya kadar kavurun. Köri sosu, pirinç, tavuk suyu, domates, çiçeklerine ayrılmış karnabahar ve üzümleri ekleyin. Kaynayınca ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın ve arada bir karıştırarak 15 dakika pişirin.

3. Tavukları yine tencereye alın, bezelyeleri ekleyip kapağını kapatın. Kaynayınca ateşi kısın, 10 dakika ya da pirinçler pişinceye ve suyunu çekinceye dek pişirin. Tencereyi ateşten alın, yemeği yoğurtla karıştırıp sunun.


Tariftekinin yarısı kadar az tavuk ve karnabahar kullandım, köri sosu olarak toz köri kullandım. Sebze suyu yerine, üzerini sıcak suyla tamamladığım, tencere pişirdiğim tavukların artan suyunu kullandım. Pirinç olarak evde bulunan yasemin pirincini kullandım, bu tür yemeklere tadı daha çok yakışıyor, size de tavsiyem böyle bir tarif için yasemin pirinci kullanmanız. Bezelyeleri ise konserve olarak kullandım. Son olarak yemeği yoğurtla karıştırmadım:)

Bu iki yemeği aynı anda hazırladığım için yarım kilo civarı tavuğu küp küp tereyağında pişirdim, yemeğe koyacağımı tarifte belirtildiği gibi sadece 5 dakika pişirip ayrı bir yere aldım, salataya koyacağım tavukları ise iyice pişirdim. Körili Tavuklu Pilav pratik sayılabilecek güzel ve leziz bir yemek, tadındaki güzellik bana göre kuru üzümden geliyor. Her damak tadına uyabilecek bir yemek. Bunu da denemenizi öneririm. Afiyet olsun:)

6 yorum:

  1. 2 tarifde ilginç.Yalnız salatada rokfor peyniri fiyatından dolayı çok uygun gelmedi bana.Ama alternatif bir peynirde kullanılabilir bence. Ekşi-tatlı lezzetleri ben de çok seviyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, ben rokforu bir marketten küçük parça halinde almıştım, ancak bence eski kaşar da o mayhoşumsu tadı verebilir diye düşünüyorum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Harikasın Eren çok şaşırttın beni inan :)
    Her iki tarifide çok beğendim ama sunumun o nefis görüntü ne diyeyim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Aslıcım, arada bir böyle hamaratlığım tutuyor işte:)) sevgiler

      Sil
  3. ne güzel , lezzetli bir yazı olmuş böyle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, kitap yorumu diye başlayıp yemek tarifine kaydım:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...