2 Nisan 2013 Salı

Buddenbrooklar - Thomas Mann



Thomas Mann, ilk eseri olan 664 sayfalık Buddenbrooklar’ı 22 yaşında yazmaya başlamış, 25 yaşında da tamamlamış. Yazar bu romanını 1900 yılında yazmış ve 1929’da da Nobel Edebiyat Ödülü almış.

Arka kapakta “Almanya’nın kuzeyinde yaşayan burjuva bir ailenin ve aile ticarethanesinin geçirdiği değişimi ele alır. Buddenbrooklar, modern yaşama ayak uyduramayan saygın bir ailenin çöküşünün öyküsüdür: doğumlar, evlenmeler, boşanmalar, ölümler, başarılar, yaşamın ustalıklı bir portresini çizen roman, aynı zamanda burjuvazinin kaybolan değerleri için bir ağıt niteliğindedir," yazıyor.

Yukarıdaki paragrafta da denildiği gibi roman Buddenbrook ailesinin neredeyse dört kuşağını anlatıyor. Kitap, kuşaklardan beri başarılı bir ticaret hayatı sürdüren ve 1835 yıllarında bu başarının doruğundayken Mengstrasse’de yaptırdıkları büyük ve güzel evlerine taşınmalarıyla başlar. Buddenbrook ailesi sadece ticaret hayatının başarılı ailelerinden biri değil, aynı zamanda o yıllarda eyalet meclisinin önemli kişilerine verdiği konsül ünvanına da sahip seçkin bir ailedir.
Hikaye büyükbaba Buddenbrook’un sağ olduğu zamandan başlar, sonra sıra oğlu Jean Buddenbrook’un devriyle devam eder. Bu sırada torun Thomas, Christian, Tony ve Clara da büyürler. Kitabın en önemli iki karakteri aslında Thomas ve Tony’dir. Uzun yllar göz önünde olmaya alışmış bu aristokrat aile için imajlarına yakışır seçimler yapmak en önemli şeydir. Bu uğurda hem Thomas sevdiği kadından vazgeçmiş, hem Tony iyi bir evlilik yapmış olmak adına hislerini hiçe saymıştır. Bir de yüklü masraflar yapmaktan geri kalmamışlardır.

Baba Jean Buddenbrook vefat edince onun yerine yıllardır kendini bunun için yetiştirmiş olan Thomas geçer, kardeşi Christian’ın ise planlarında şirket yer almamaktadır. Thomas kendini şirkete adar ancak aile sorunlarıyla ilgilenmek de ona düşer.

Romanda bir ailenin yarım yüz yıllık tarihi, aile ilişkileri anlatılıyor. Romanın alt başlığı “Bir Ailenin Çöküşü”. Bu başlık romanı okumadan önce bana har vurup harman savuran bir ailenin her şeyini kaybedişini düşündürmüştü, ama açıkçası bu har vurup harman savurmanın çok fazla izi de yoktu bence, daha çok zamanın ve her şeyin değişimi, bazı talihsiz olaylardı yaşananların sebebi. Yazarın yeteneği müthiş, karakterler, gözlemler çok etkileyiciydi. Bence kesinlikle okunması gereken bir roman, uzun olmasına rağmen hiç sıkmadan okunuyor, keyifli okumalar

14 yorum:

  1. İsmi yıllarca soğuk gelmiş kitaplığın bir köşesine atılı durmuştu 2 cilt halinde. Sonra bir akşam radyoyu karıştırırken bir sesin enteresan bir şeyler okuduğunu duydum. Bitene kadar dinledim. Sonuna "Budenbrook Ailesi"niokumaya yarın akşam kaldığımı yerden devam edeceğiz sözü üzerine bir kaç gece dinledim ve dayanamadım en baştan okudum. Etkileyici bir kitap. Hatta bir kez daha okumamın zamanı gelmiş sanırım. Şimdi de bunu anladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da okumadan önce soğuk gelen bir kitaptı, ama okuduktan sonra çok beğendim ve hatta bir süre sonra tekrar okumak isterim ben de, yorumun için teşekkürler:)

      Sil
  2. Bu kitap Orhan Pamuk'tan dolayı hep aklımda ama zamanını bekliyor, elbet okunmalı;)
    Tanıtım için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz kalın olduğu için benim gözümü korkutuyordu ama güzeldi Natalicim, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. okuyup beğendiğim kitaplardan biri. anlatımınla
    pekişti, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  4. Bayıldım ben bu bloga!
    Kitabı da okumamıştım. Postu dikkate alarak; ilk fırsatta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Cevdet Bey ve Oğulları ile beraber bu da giriyor okunacaklar listesine doğal olarak =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum, yorumunzu da merak ediyorum, keyifli okumalar:)

      Sil
  6. Okumayı istediğim kitaplardan biri ama bir türlü başlayamıyorum. Sayfa sayısı mı korkutuyor beni anlayamadım. Sanırım onca sayfa boyunca bir ailenin hayatına tanık olmak pek ilgimi çekmiyor. Ah bir başlayabilsem sonunun geleceğine eminim ama olmuyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kitabın sayfa sayısı biraz göz korkutuyor ama dediğiniz gibi bir başlasanız bitirirsiniz, sevgiler:)

      Sil
  7. Okumadığım ama mutlaka okumak istediğim kitaplardan biri daha :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten sıkılmadan okunacak güzel bir edebiyat eseri Aslicim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...