15 Temmuz 2013 Pazartesi

Fang Ailesi - Kevin Wilson

Kapağındaki "'Yılın En İyi Kitabı' seçkisinden" ibaresi dolayısıyla ilgimi çekmişti bu kitap, açıkçası elime aldığımda konusu hakkında bir fikrim yoktu, yazarı da ilk defa okuyacaktım. Öncelikle kitabın konusu oldukça özgün. Camille ve Caleb Fang kendilerini toplumda tepki uyandıracak olaylar yaratıp bunları videoya alarak "postmodern" sanat yaratmaya adamışlardır. Örneğin, bir alışveriş merkezinde kendi bastırdıkları "bedava sandviç" kuponlarını dağıtıp, restoranın kasasında sahte kuponlar nedeniyle müşteri ve kasiyerler arasında yaşanacak kaosu filme almak isterler. Bu gösteriler nedeniyle yaşayacakları kötü veya tehlikeli durumlar umurlarında değildir. Ancak bu özveri çeşitli ödüllerle de karşılığını almaktadır.

Çocukları Annie ve Buster da bu ortam içine dopmuşlardır, dolayısıyla bu sanatsal gösterilerin doğal oyuncuları, Fang takımının otomatik üyeleri olmuşlardır. Onlar Çocuk A ve Çocuk B'dir ve kendilerine verilen rolleri şartsız kabul etmek durumundadırlar. Ancak yaşları ilerledikçe bu zorunlu üyelik onları rahatsız etmeye başlar. Annie evden ayrılıp oyunculuk kariyerine adım atar, Buster da yazar olur. Evden ayrılalı uzun zaman olsa da ikisinin de yolu kariyerlerindeki zorlu süreci atlatmak üzere aile evinde kesişir, birbirlerine her zaman destek olmuş bu iki kardeşi bu sefer başka bir tramva daha beklemektedir. Camille ve Caleb Fang şüpheli bir şekilde ortadan kaybolarak çocuklarını bir sürü soru işaretiyle ortada bırakır.

Yazar, kitabın sonlarına doğru Fang çiftinin düşüncesine Annie'nin rol aldığı filmden bir replikte yer veriyor;
"Eğer kişiler onlar için hazırlanan parametreler içinde var olamıyorlarsa, evin oğlu ya da kızı ünvanlarını kaybederler."
Yazar, bir bölüm kahramanlarının günümüzdeki yaşamını anlatırken takip eden bölümde geçmişte yaşananları anlatmış, böylece onları bugünkü hallerine getiren olayları anlıyoruz. Öncelikle kahramanlar son derece gerçekçi. Konu gerçekten ilginç. Yazarın hayal gücü etkileyici, örneğin gerek Annie'nin rol aldığı filmlerin konusu, gerek Buster'ın yazdığı kitapların konusu olsun yazar kısaca 4-5 hikayeyi de anlatmış paragraflar arasında. Bir de Annie'nin merağı olarak bol bol film ismi de geçiyor.

Orijinal konusu ve ustaca yazılmış bir kitap olarak Fang Ailesi merakla ve zevkle okuduğum bir kitap oldu, çevirisini de çok beğendim, tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

6 yorum:

  1. Çok ilgimi çekti, alınacaklar listeme ekledim. Yazı için çok teşekkürler Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğini düşünüyorum, güzel yorumun için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Güzel bir kitaba benziyor.Listeme aldım teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet son zamanlarda beğendiğim kitaplardan biri, keyifli okumalar, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. bende bugün başladım dediğiniz gibi keyifli bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım beğenecek misiniz? Sürprizli bir kitap:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...