25 Ağustos 2013 Pazar

İki Genç Kızın Romanı - Perihan Mağden

Uzun zamandır merak ettiğim bu kitabı, D&R'ın Doğan Kitap ile yürüttüğü 5 TL kampanyasından aldım.

Yazarın 2002 yılında yazmış olduğu romandan, 2005 yılında Kutluğ Ataman tarafından "İki Genç Kız" ismiyle sinemaya uyarlandığında haberim olmuştu, aynı zamanda yazarın Heavenly Creatures filminden esinlenmiş olduğu iddiası da o zamanlar gündemi meşgul etmişti.

Kitap Behiye ve Handan isimli iki genç kızın arkadaşlığı üzerine, liseyi yeni bitirmiş bu iki kız ortak bir arkadaşları vasıtasıyla tanışırlar, bu tanışma ikisinin de dünyalarını alt üst edecektir. Behiye Boğaziçi Üniversitesi'ni yeni kazanmıştır, düşük gelirli bir ailede güvensizlik duygusuyla yetişmiştir, kültürsüz ağabeyi Tufan'dan, zayıf anne ve babasından utanır, aslında hoş bir kız olmasına rağmen kendisini beğenmez, kısacık kestirdiği saçları ve giyim tarzıyla erkeksi görünüşü hareketlerine de yansımaktadır, zeki ve içtendir ama zerafetten yoksundur.

Handan ise onun tam tersidir adeta, her girdiği ortamda dikkat çekecek kadar güzel, çıtı pıtı, bebeksi, saf , duygusal, yönlendirilmeye muhtaç, dişi, annesine aşırı düşkündür. İki kızın tek ortak noktaları yalnızlıklarıdır. Birbirlerini görür görmez tamamlayıcılarını bulduklarını hisseder ikisi de.

Behiye, Handan'ın saf davetini evden kaçışı için bahane olarak görür, annesinin biraz birikmişi ile can düşmanı ağabeyinin 2800 markını alıp Handan'lara yerleşir. Handan'ın annesi ise yaşamını güzelliği ile kazanır, bir gün eşinden boşanıp kendisiyle evlenir ümidiyle zengin erkeklerin metresi olmayı göze almaktadır.

Behiye'nin ağabeyi tarafından bulunma korkusuyla Handan -annesinden gizli olarak- yazıldığı dershaneden kaydını ve parasını geri alır. Birden bire başlayan arkadaşlıkları öyle bir hal alır ki hiç ayrılmaz olurlar. Herkesi çekip çevirmeye alışmış olan Behiye, sevgiye ve ilgiye muhtaç Handan'a bakar, ama bu arada tam isimlendiremediği, açığa vuramadığı gizli bir duygu da vardır içinde. Handan ise zaman zaman Behiye'nin hükmedici, kıskanç tavırlarından rahatsız olur ama yine de onu çok sever. Bu arkadaşlık onları çok farklı noktalara taşıyacaktır.

Filme gelirsek, çok daha vurucu olduğunu söyleyebilirim. Hem Leman'ın hem de özellikle Handan'ın yaşadıkları çok daha çarpıcıdır filmde. Behiye ise çok daha kontrolsüzdür, dolayısıyla daha trajik olaylar yer alır filmde.

Heavenly Creatures ise yine bir romandan-gerçek olaydan yola çıkılarak yapılmış bir film, bir kaç yıl önce bu filmden bahsetmiştim, oldukça ilginç ve etkileyici bir film. Yine birbirinin arkadaşlığına muhtaç iki farklı genç kız ve yine kontrolden çıkan olaylar, ancak İki Genç Kız'ın hem film hem de roman verisyonunda üstü kapalı ima edilen Behiye'nin kendi cinsine duyduğu ilgi, bu filmde açık seçik olarak yer alıyor.

İki Genç Kızın Romanı daha ziyade Behiye'nin ağzından, onun kafasındaki konuşmalar ve çağrışımlarla yazılmış, hem kolay okunan hem de ilginç bir kitap olduğundan tavsiye ederim, yine her iki film de tavsiye edebileceğim filmler, keyifli okumalar, iyi seyirler.

4 yorum:

  1. Kitabını okumadım ama filmini izlemiştim televizyonda.
    Paylaşımın için teşekkürler Erenciğim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir konu Okuyancım, yorumun için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. kitabı 6-7 yıl önce okumuş ve çok beğenmiştim. o zamanki bir öğrencime vermiştim ama geri getirmedi :) filmleri ise izlemedim ama yerli olanında Hülya Avşar oynamıştı hatırlıyorum :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de guzel bir kitapti Nardacim, rastlarsan filmi de izlemeni tavsiye ederim romandan biraz farklı ama güzeldi o da, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...