13 Ağustos 2013 Salı

Uzunharmanlar'da Bir Davetsiz Misafir - Sezgin Kaymaz

Daha önce Sezgin Kaymaz'ın "Geber Anne" isimli kitabını okumuş ve burada bahsetmiştim. . "Uzunharmanlar'da bir davetsiz misafir" yazarın ilk kitabı, hatta öyküsü de gerçekten ilginç, Egoistokur'da hem son romanı Kün'le ilgili hem de yazarlık hikayesiyle ilgili ilginç yazıyı buradan okuyabilirsiniz. Yazar bu kitabını yazıp bir yere kaldırmış, hatta üzerine kendi ismini bile yazmamış, bir arkadaşı kendisinden gizli bu romanı bir yayınevine göndermiş, yayınevi de kitabı çok beğenmiş ancak yazara ulaşmaları neredeyse bir tesadüf sonucu, çok zor olmuş.

İlk baskısı 1997 yılında yapılmış olan roman 274 sayfa, yine fantastik bir konu diyebiliriz. Kahramanımız Musa, Uzunharmanlar'a taşındığından beri mahallelinin garip tutumuna bir anlam veremez, birde evdeki garip sesler, nerden çıktığı meçhul güzel yemekler, düzenli bir şekilde yapılan ev işleri derken Musa perili bir evde yaşadığına kanaat getirir. Kitaptaki muammayı son sayfalara kadar çözmek pek mümkün değil. Ancak Sezgin Kaymaz karakterlerini uzun diyaloglara sürüklemeyi seviyor, Geber Anne'de olduğu gibi bu kitapta da kahramanlar hayat, ölüm gibi konularda uzun felsefi diyaloglar yapıyorlar. Kitapta bence tasvirler az, yani konuyla ilgili olan ayrıntılar verilmiş tabi ki ama bence bu kadar diyalogun yanı sıra süsleme niyetine bazı yerlerde daha detaylı tasvirler olabilirdi belki. Kitabı beğendim, özellikle bir ilk roman olarak gayet iyi. Bu arada İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağını biraz alakasız buldum, bir de arka kapak yazıları yetersiz veya kitaba pek uygun değil diye düşünüyorum. Keyifli okumalar.

14 yorum:

  1. Diğerlerini atlayarak Kün'ü okuyun, bence en güzel kitabı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin önceki yorumunuzdan sonra zaten listemdeydi, merak ediyorum, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu roman Anakara'da mı geçiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, okuduğum diğer romanı Geber Anne de Ankara'da geçiyordu, sanıyorum yazarın diğer romanları da Ankara'da geçiyor:)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. yeni keşfettiğim ama geç keşfettiğim bir yazar oldu:)

      Sil
    2. üzülerek söylüyorum ilk defa duyuyorum , blog sayesinde anladım, ne kadar çok bilmediğim yazar ve kitap varmış, bilmediklerimi bilmediğimi öğreniyorum , sizlere de teşekkür ediyorum:)

      Sil
    3. ben de aynı şekilde sizin gibi blogger arkadaşlarım sayesinde yeni yazarlar tanıyorum, rica ederim, ben de teşekkür ederim sizlere:)

      Sil
  4. Senin bir kitap kurdu olduğunun keşfidir. hayranım sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne Hanım çok naziksiniz, bu aralar bayağı bir okuma fırsatım oldu gerçekten, çok teşekkür ederim güzel yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. Piyasaya çıkma hikayesi de kitabın hikayesi de enteresanmış. İlgimi çekti. Paylaştığın için teşekkürler canım.
    Keyifli okumaların daim olsun.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmene sevindim Okuyancim, güzel yorumun için ben teşekkür ederim, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  6. Eren ya , taa ne zaman yayınlamışsın kitabı ve yazarı , aradan kaç sene geçmiş , o zamanlar sizli-bizli konuşmalar ile almışım notları bak yeni okuyabildim , şimdi bu yorumumu ne zaman görürsün bilemem ama bir eyvallah demeden geçemedim ki , teşekkür ederim , iyi ki varsın :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ay Eylem'cim nasıl güzel geldi şu yorumun, çok teşekkür ederim, iyi ki varsın:) <3 <3 <3

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...