1 Ekim 2013 Salı

Otranto Şatosu - Horace Walpole

Can Yayınları'nın Gotik-Romantik serisine aşt bir başka kitap da Otranto Şatosu. Yazarı İngiliz Horace Walpole kitabı 1765 yılında yazmış. Yanlış hatırlamıyorsam bu roman gotik akımına ait ilk roman olarak kabul ediliyor.

Kasvetli bir şatoda geçiyor oluşu ve karakterler arasındaki aşk ilişkileri bana gotik-romantik serisinin bir diğer romanı olan Sicilya'da Bir Aşk Hikayesi isimli romanı hatırlattı.

129 sayfadan oluşan romanın konusuna bakacak olursak; Otranto Şatosu'nun prensinin oğlu Conrad, Isabelle isminde bir genç kızla evlendirileceği gün üzerine devasa bir şövalye miğferinin düşmesi sonucu ölür, bu durum herkesi şok eder. Bir taraftan bu devasa miğferin nereye ait olduğunun araştırılması, diğer taraftan kaybettiği erkek varisin yerine yenisini yapma derdinde olan Otranto Şatosu prensi Manfred'in göz koyduğu gelini Isabelle'in peşine düşmesi derken şatoda işler karışır. Şatonun rahibi, Manfred'in eşi Hippolita ve kızı Matilda, tesadüfen olaylara karışan yakışıklı köylü Theodore romanın diğer öne çıkan kişileridir. Bu arada tabi şatoda ortaya çıkan dev ve bir takım hayaletler de romanda boy gösterir.

Roman herhalde yazıldığı zaman oldukça ilgi çekiciydi, ama olayların hızlı gelişimi ve karakterlerin şiirsel diyalogları tiyatrovari, hatta neredeyse operavari diyeceğim. Bir de tabi herkesin birbirinin babası çıkması gibi Türk filmi tadında gelişmeler var. Değişik ve türünün ilk örneği olması açısından önemli bir kitap, ilginizi çekebilir.

2 yorum:

  1. Gotik romanlara bayilsam da bu kitaba pek bayilmamistim. Can yayinlarini severim ve gotik romantik serisinde okumadigim kalmadi diyebilirim. Fakat bu eserin cevirisi çok kötü. Can yayinlarina yakışmamis. Yine de önemli bir eser oldugu için, okudugumuz iyi olmus^^
    Sevgiler^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, Can Yayınları'nın Gotik-romantik serisi beni de hayal kırıklığına uğrattı.. Ama dediğiniz gibi edebi öneminden dolayı okunmaya değer, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...