27 Kasım 2013 Çarşamba

Her Gece Bodrum - Selim İleri

1977 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazanmış olan bu roman Selim İleri'nin ilk romanı. İlk basımı 1976'da yapılmış ve benim okuduğum basım 2010 Nisan'da yapılmış olan 19. basım. Bu kitaptan zevkli kitap seçimleriyle severek takip ettiğim Kitap Notları bloğunun yazarı BA sayesinde haberim oldu,onun bu kitap hakkındaki yazısı için tıklayınız.

Gelelim kitaba, 256 sayfadan oluşan kitap isminden de anlaşılacağı üzere Bodrum'a tatil yapmaya giden bir grup arkadaş üzerine. Ana karakterlerimiz Cem, Murat ve Tarık. Daha sonra bu gruba bir gemi kaptanı olan Haydar, eğitimli ancak sırf denize meraklı olduğu için Haydar'ın yardımcılığını yapan Kerem ve Haydar'ın sosyetik sevgilisi Betigül de katılır. Son olarak Murat'ların arkadaşı Ahmet, onun mektuplaşma yoluyla tanıştığı İngiliz sevgilisi Katherine ve Ahmet'in bekar ablası Emine da gelince grup tamamlanmış olur. Görüldüğü üzere bol karakterli bir kitap Her Gece Bodrum. Yazar hemen hemen hepsinin iç dünyasına değiniyor. Ama sanırım en çok üstünde durduğu kişiler Cem ve Emine. Cem, sonradan dahil olduğu Murat ve Tarık arkadaşlığına uyum sağlamakta zorlanıyor, Emine ise 30 yaşına yaklaşmış olup hala bekar olmasından dolayı üzüntü içinde, diğer bir sıkıntısı ise önce ona ilgi gösterip ümit veren yakışıklı Kerem'in daha sonra kendisiyle dalga geçer gibi onu bir kenara atması.

Öncelikle söylemeliyim ki herkese hitap edecek bir kitap değil Her Gece Bodrum, yazarın değişik bir dili var, Bodrum'un o şiirsel, yazlık havasına çok uyan adeta şiirsel bir dil kullanmış Selim İleri, seçtiği kelimeler de zaman zaman alışılmadık geliyor kulağa, doğrusu TDK ödülünü kazanmasında bence bunun da payı olmuştur. İşte gerek bu şiirsel dil gerekse karakterlerin bireysel açmazları, romanın yansıttığı o "yaz sıkıntısı" benim için bu kitabı okumayı zorlaştırdı diyebilirim. Selim İleri pek çok ödül almış önemli bir yazar, bu romanının başarısından sonra da uzun süre "Her Gece Bodrum romancısı" diye anılmış. Dolayısıyla bu roman sizin ilginizi çekebilir. Son olarak Everest Yayınları'nın kapak tasarımlarını yapan Utku Lomlu bu kitabın kapağında da harika bir iş çıkarmış bence. Keyifli okumalar.

6 yorum:

  1. 25 sene önce okuduğum bir kitap. Selim İleri'nin sevdiğim ve anlayabildiğim tek kitabı ayrıca. Selim İleri ve Orhan Pamuk kitaplarını nedense anlayamıyorum . :)) Çok eskilere götürdün beni paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için bu bile zor bir kitaptı İlhan Bey, Selim İleri'nin başka bir kitabını okumadım ama bana fikir verdiniz bu konuda:) yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Eren herkesin okuyabileceği bir kitap değil derken doğru tesbit etmişsin. Öyle zorlanmıştımki okurken hatta bir ara yarım bırakıyordum :) zor bir kitap gerçekten.

    YanıtlaSil
  3. Aslıcım ben de kitabın ikinci yarısını hızlı okuma teknikleriyle bitirdiğimi itiraf edeyim:) yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Ben buradaki iltifatına hiç teşekkür etmemişim, bir yıl sonra görüp utandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek, teşekkür ederim yorumun için:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...