8 Kasım 2013 Cuma

Yokyer - Neil Gaiman

Neil Gaiman ismini sürekli duyup da hiç okumadığım bir yazardı. Ancak Coraline, Yıldız tozu ibi onun kitaplarından uyarlanmış filmleri izlemiştim. Yokyer de yazarın en popüler kitaplarından birisi. İthaki Yayınları'ndan çıkmış 372 sayfalık Yokyer sanıyorum 1996 yılında yazılmış olsa da bizde 2010 yılında çıkmış.

Kitabımızın konusu şöyle, 20'li yaşlarının sonundaki Richard'ın güzel bir nişanlısı, bir işi ve düzenli bir hayatı vardır. Ancak hayatı, nişanlısıyla birlikte önemli bir akşam yemeğine giderken yol kenarında gördüğü yaralı bir kıza yardım etmek istemesiyle değişir. Nişanlısının tüm uyarılarına rağmen yaralı kızı kucağına alıp evine götürür. Ertesi gün "dünyanın yarıklarından düşmüş biri"dir, nişanlısı onu terk eder, işi yoktur, evi yoktur, insanlar onu görmez ve en kötüsü yardım ettiği genç kızın düşmanları artık onun da peşindedir. Yardım ettiği genç kız Door isminde, kapılar açma yeteneği olan bir prensestir, Richard'ın yardımını kabul eder ancak onun yeraltı dünyasında yeri yoktur. Ancak Richard yukarı Londra'da da yeri olmadığını görünce geriye tek seçeneği kalmıştır, yeraltı Londra'sına dönmek. Bunun kaçınılmaz olduğu anlaşılınca Richard, Door'un katledilen babasının intikamını almak için çıktığı macerada kendilerine eşlik etmesini kabul ederler.

Yokyer türün sevenleri için güzel bir kitaptı diyebilirim, bildiğimiz dünya ve onun bilmediğimiz kısmında geöen fantastik bir macera, bir yolculuk kitabıydı. Sonu da klasik olmamasından dolayı hoşuma gitti. Ama ben sanırım fantastik türde Dune gibi bilim kurgu bazlı olanlarını daha çok seviyorum. Açıkçası Yokyer'i beğenmiş olmakla birlikte biraz abartılmış olduğunu düşünüyorum, "muhteşem" veya Tori Amos'un arka kapakta dediği gibi "hiç bitmesin istedim" diyemeyeceğim:) Keyifli okumalar.

2 yorum:

  1. Kitap kurdu Eren, sana yetişmeye imkan yok...Bir kütüphane arşivi kuruyorsun farkında mısın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Defne Hanım, evet özellikle bloga başladıktan sonra hem okuma hızım hem de kitap arsivim gelişti:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...