13 Aralık 2013 Cuma

Denizi Yitiren Denizci – Yukio Mişima

Yazarın 2013 yılında Can Yayınları’ndan çıkan kitabı 156 sayfadan oluşuyor. Blogumun sıkı takipçileri Mişima’nın en sevdiğim yazarlardan biri olduğunu bilirler. Bu kitabı da severek okudum. Bu arada kapak resmi de çok hoşuma gitti, ressam ünlü Büyük Dalga resminin de ressamı olan Hokusai.

Kısaca kitabın konusundan bahsedersek; Noboru annesiyle yaşayan 13 yaşında bir çocuktur, babasını 8 yaşındayken kaybetmiştir, annesi batıdan gelen ürünler satan lüks bir mağaza işletmektedir. Noboru, yaşıtı birkaç arkadaşından oluşan bir gruba üyedir, grubun amacı duygulardan arınarak her şeye tarafsız bakabilmektir, onlar için en yüce erdem budur, bundan başka da değerleri yoktur, örneğin Noboru odasındaki delikten annesini çıplak izlemek veya bir erkekle birlikte olurken izlemekten hiçbir utanç duymaz, çünkü bu ona bir şey hissettirmez, duyguların üstesinden gelerek yapmaktadır bunu. Ryuji isimli denizciyle karşılaşmaları anne oğlun hayatını değiştirir, denize çok meraklı olan Noboru’nun limana yanaşmış olan büyük gemiyi gezmek istemesi sonucu tanıştıkları bu adam ve annesi kısa sürede yakınlaşır ancak Noboru önceleri bir kahraman gözüyle baktığı bu adamdan kısa sürede rahatsız olmaya başlar. Her şeyini paylaştığı çete de onunla aynı görüştedir.

Yazar bu romanında hem yükselme ve macera tutkularından genç yaşta vazgeçmek zorunda kalan Ryuji’nin duyguları hem de Noboru ile arkadaşlarının tuhaf yaşam görüşü üzerinde duruyor. Arka kapak yazısında “… Dehşeti şiirsel bir anlatımla bütünleştiren, benzersiz bir kitaptır. ‘Kusursuz arınma ancak yaşamı kanla yazılmış bir şiir dizesine dönüştürerek mümkündür,’ diyen Mişima bu kitapla görüşünü örneklemiş olur. Mişima’nın en etkileyici eserlerinden biri olan kitap, soğukkanlı şiddeti ustalıkla anlatırken, hiç kuşkusuz yazarın çocukluğunda bilinçaltını etkilemiş baskıları da yansıtır,” denilmiş.

Kitap gerçekten özellikle sonlara doğru büyük bir merakla çevirtiyor sayfalarını, ancak Mişima bence özellikle yukarı da denildiği gibi üslubu, şiirsel diliyle “ne yazarsa yazsın kendisini okutur”, dediğim bir yazar, bu nedenle size her zaman önereceğim bir yazar olacak, keyifli okumalar

6 yorum:

  1. geçenlerde Bir maskenin itiraflarını okudum, otobiyografik öğelerde içerdiği için oldukça etkilendim. Mişima'nın diğer romanlarıda okuma listemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en sevdiğim bir kaç yazardan biri kendisi, özellikle Bahar Karları'nı tavsiye ederim, yorumunuz için teşekkürler, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. okuduğunuz kitaplara baktım da iyi bir okursunuz. venedikte ölüm mükemmel bir roman ya. bulantı, çok ilginç değildi, hatta, ilk sayfasına, kusacağım, diye yazmıştım, ı am going to puke' durrell var mişima var. cevdet bey ise pamukun tek sevdiğim romanı yaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bunlar en çok okunan yazılarım:)

      Sil
  3. ne diyeceğimi bilemiyorum

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...