31 Mart 2014 Pazartesi

Küçük Prenses - Frances Hodgson Burnett

Çocuk kitapları okumaya devam ediyorum. Yine ilk okul çağlarımda TRT'de yayınlanan harika bir çizgi filmdi Küçük Prenses. 1985 yapımı bu çizgi film Little Princess Sara (Shôkôjo Sêra) ismiyle yayınlanmıştı. Bu harika çizimler aynen Anne of Green Gables ve Alice Harikalar Diyarı'nın yapımcısı olan Nippon Animation Co. Ltd.'nin ürünü. Bu firmanın ürünü olan çizgi filmlere bakarsanız çocukluğunuzun unutulmaz çizgi filmlerinin neredeyse hepsinin buraya ait olduğunu görürsünüz.

Konumuzu daha fazla dağıtmadan Küçük Prenses'e gelelim, işte bu güzel çizgi filmi izledikten yıllaar yıllar sonra bunun bir kitaptan uyarlanmış olduğunu öğrendim. İş Bankası Yayınları'nın kısaltılmamış versiyonunu okudum ben, başında yazra ile ilgili de bir bölüm var. Yazarımız da aynı Sara gibi zor şartlarda yaşamış ancak kafasında öyküler oluşturma yeteneği sayesinde kendisi ve kız kardeşlerinin bu şartlarda bile mutlu olabilmesini sağlamış.

Kitap 1905 yılında yazılmış. Küçük kahramanımız Sara, babası ile yaşadığı Hindistan'dan, okumak için Miss Minchin'in özel okuluna gelir. İstediği her şeye sahip olmasına, çok şımartılmış olmasına rağmen alçakgönüllü ve sevgi dolu bir kızdır Sara, Miss Minchin ise bunlara aldırmaksızın sırf zengin olduğu için Sara'ya yaranmaya çalışır. Ancak bir gün Sara'nın babasının öldüğü haberi gelir, babası iflas etmiştir ve küçük kızın başka kimsesi yoktur. Bunun üzerine Miss Minchin Sara'ya eğer okulda hizmetçilik yaparsa kalabileceğini söyler. Sara bunu mecburen kabul eder ancak kendine saygısını asla kaybetmez ve bu şartlarda bile bir prenses olduğunu düşünüp kafasında çeşitli öyküler canlandırıp mutlu olmayı başarır, hatta etrafındakileri de mutlu eder, aynen yazarımız gibi. Çok şirin bir çocuk kitabı, tavsiye ederim:)

4 yorum:

  1. kuzeyli mi bu film yaa :)

    YanıtlaSil
  2. Ingiltere'de geciyor:)

    YanıtlaSil
  3. Bilgi için teşekkürler. Kanadalı Çizgi Romancı Seth'in Türkçe'ye çevrilen eserini yorumladım. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/09/cizgi-roman-yorumu-gucsuz-dusmezsen.html

    https://forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim yorumunuza, hemen bakıyorum:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...