4 Temmuz 2014 Cuma

101 Gündelik Felsefe Deneyi ~ Roger-Pol Droit

Felsefe kitabı çok ama felsefenin gündelik hayatımıza yansımasını konu alan pek az kitap var. Kitabın adını görür görmez "okumalıyım" diye düşündüm. Önce kısaca yazarımızı tanıyalım; Roger-Pol Droit 1949 doğumlu olup, siyasal bilgiler üzerine ders veriyormuş. Daha önce yayınlanmış kitapları "Kısa Felsefe Tarihi", "20. Yüzyıla Yön Veren 20 Büyük Filozof" ve "Kızıma Felsefe Öğretiyorum". Yazar kitabın giriş kısmında bu kitap ile yapmak istediği şeyi açıklamış, bahsedilen 101 deney aslında son derece basit bir takım deneyimleri içeriyor, örneğin "güneş ışığında süzülen toz zerreciklerini izlemek", "zihnimizde kabuğunu bozmadan elma soymak", veya "gözler kapalı duş almak", bir çoğu sık sık yaptığımız şeyler bile olabilir ama önemli olan bu deneyimlerin bizde oluşturduğu duygu ve deneyimlerdir.

"Hiç kuşkusuz bu deneyimler bazı varsayımlara ve inançlara dayanıyor. Özellikle de mümkün olabilecek bir şeyi düşündürüyor: "ben" kesinlikle bir başkası olabilir, dünya bir yanılsama, zaman bir aldatmaca, dil ifade edilemeyen şeylerin üstündeki ince bir örtü, kibarlık ve nezaket kabalığın geçici bir süre askıya alınması, zevk, ahlak, şefkat tek amaç olabilir. Hiç kimse bu düşünceleri paylaşmak zorunda değildir. Önemli olan sadece herkesi bu yolları izlemeye teşvik etmektir."


Say Yayınları'ndan 2014 yılında çıkan kitapta, adından da anlaşılacağı üzere 101 basit deneyim yer alıyor, yazar kısa bir giriş ile deneyin nasıl yapılacağı ve muhtemelen bize ne hissettireceğini 1-2 sayfada anlatmış. Belki bunların çoğunu hiç bir şey düşünmeden deneyimlemişsinizdir ancak bilinçli bir şekilde yapmak farklı olacaktır. Ancak doğrusu ben bu kitapta aradığımı bulamadım, 101 yerine 30 deney olsaydı ve yazar bir deneyimi anlatırken bunu felsefi bir düşünceye bağlasaydı, bu deneyimin bize hissettirdiklerini irdeleseydi, insan doğasını bu deneyimlerle anlamaya çalışsaydı vb. benim için çok daha ilginç olurdu. Yine de bu deneyimleri, üzerinde düşünmenin bize bir şeyler katabileceği bu olağan ama ilginç deneyimleri bir liste halinde ele almak bile güzel.

Resim: http://www.thekingdomskeeper.com/wp-content/uploads/2014/04/dust-in-a-sunbeam.jpg

4 yorum:

  1. bak ben de sevdim ismini de okumayım barik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fikir güzel ama uygulama daha iyi olabilirdi, okuma barik:)

      Sil
  2. Bu yazıyı okuyunca sık hissetmediğim bir duyguya kapıldım: seninle otursak uzun uzun sohbet edebilirmişiz gibi geldi. Nasıl diyim; o kadar çok ilgimi çeken kitap çıkıyor ki Okuma Günlüğü'nden, benzer kitaplara ilgi duymamızdan dolayı gayet yakın hissediyorum.

    Bu kitabı da ekliyorum listeme, teşekkür ederim Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin blogunda gezerken aynı hissi duyuyorum Bibliocum, e o zaman bir gün neden yapmıyoruz?:)
      Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...