11 Ağustos 2014 Pazartesi

Mutfaktaki Tarifbaz – Julian Barnes

2011 yılında Çiya Yayınlarından çıkan kitap, romanlarıyla sevilen Julian Barnes’in yemek konusundaki çeşitli denemelerinden oluşuyor. Geçenlerde Julian Barnes’in kitaplarını internette araştırırken tesadüfen görünce merak etmiştim, daha sonra bir sahafta karşılaşınca da hemen aldım. 128 sayfalık kitap içindeki hoş ilüstrasyonlarla da kolay okunan bir tarza sahip.

Yazarın yemek yapma sevgisi bana göre bir hobi düzeyini aşmış durumda. Öncelikle kitabın adından başlayalım, tarifbaz deyimi aslında daha ziyade “tarifkoliklik”I tanımlıyor, burada hobisi yemek yapmak olan ama asla kendi tarifini uygulamayı düşünmeyen ve elindeki tarifi sıkısıkıya –hatta neredeyse mantık sınırlarını aşan ölçüde- takip eden kişi. Durum böyle olunca da yazarımızın elinde pek çok farklı aşçıya ait düzinelerce yemek kitabı bulunuyor. Yazar kitabında bu aşçılar ve yemek kitaplarını da karşılaştırıyor ancak bahsettiği aşçı veya yemek kitabı yazarları ülkemizde tanınmıyor sanırım. Julian Barnes’ın bahsettiği yemek çeşitlemeleri de kendisinin bir gurme olduğunu gösteriyor, aynı zamanda ziyafetler verecek kadar da kendisini geliştirmiş bir aşçı, ama dediğim gibi tam bir ‘tarifbaz’. Yazar denemelerinde yemek yaparken karşılaştığı sorun ve durumları anlatmış.

Mutfakta yeni şeyler denemeyi seven hem de yazarı merak eden bir insan olarak kitap ‘biraz’ ilgimi çekti, çünkü her iki yönden de fazla bilgi veren bir kitap değil, yazarın –kendisini tanıtmak bakımından- sınırlı kişisel deneyimlerini içeriyor, örneğin amatör bir aşçının yaşayabileceği sorunları düzenli bir biçimde ele alsa daha çok ilgimi çekebilirdi ama bu o tip bir kitap değil, bir ‘deneme kitabı’, dolayısıyla kolay kolay birinin ilgisini çekebileceğini sanmıyorum, yine de kötü bir kitap demek değil bu :)

Resim:http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=haberyazdir&articleid=1072615

8 yorum:

  1. aaa ama ilginç yani tarif denemeleri ilginç tabii ama çok da önemli değil diyon :)

    YanıtlaSil
  2. Zaten tercüme yemek kitapları ilginçliğini kaybediyor. Hem çevirenin , hem de editörün yemek işinden çok iyi anlaması gerekiyor. Jamie Oliver'ın tercüme yemek dergisi çıkıyor. Daha ilk sayısı yayınlandı belli ki tercüme eden arkadaş çay demlemeyi bile bilmiyor. O zaman da güzelim dergi komik bir hale gelmiş. Bu paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız İlhan Bey, gerçekten hiç bilmediğim bir yemeğin yapılışıyla ilgili detaylar verildiğinde ilgimi çekmiyor haliyle. Jamie Oliver bildiğim kadarıyla oldukça popüler, dergisinin çıktığından haberim yoktu, ama dediğiniz gibiyse eminim sizin gibi okurlardan tepkiler gelince bir düzeltme yaparlar:) yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Tarifbaz'i gorunce birden heyecanlandim ama anlattigin gibiyse tam bir hayalkirikligi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da kötülemeyeyim ama yemek kültürü açısından bir şey vermiyor bana göre, yazarın ilginç yazım tarzı açısından ise yine 'kaçmaz' diyebileceğim bir kitap değil:)

      Sil
  4. bende bulduğum bir kitapçıda inceleyeceğim. Merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. original bir kitap, umarım beğenirsiniz, yorumunuz için teşekkürler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...