10 Eylül 2014 Çarşamba

Kıran Kırana - Amelié Nothomb

Amelié Nothomb 1967 doğumlu Belçikalı bir yazar. Diplomat olan babası nedeniyle hayatının ilk 5 yılını Japonya’da geçirmiş, daha sonra başka bir sürü ülke gezmiş olsa da Japonya’ya duydupu sevgi ağır basmış ve daha sonra bir sure Japonya’da yaşamış sanırım. Genç yaşına rağmen (2002 yılında basılmış olan kitapta yazdığına göre) 37 roman yazmış. Kıran Kırana romanıyla da Fransız Akademisi Büyük Ödülü’nü kazanmış. Yazarın daha önce Ne Adem Ne Havva isimli kitabını okumuş ve nedense çok beğenmiştim. 119 sayfalık bu roman yine yazarın Japonya deneyimlerine dayanıyor. Yazarımız 22 yaşındayken Japonya’nın en büyük şirketlerinden biri olan Yumimoto’da işe girer, son derece hiyerarşik bir düzene sahip şirkette kendisinin üstü Bayan Mori’dir, garip bir hayranlık duyduğu bu kadın kendisinden 7 yaş büyüktür ve bir Japon kadını olarak mükemmeli temsil etmektedir ama bazı olaylar kahramanımız ve Bayan Mori’nin arasının açılmasına sebep olur. Kitap, kahramanımızın bu şirkette yaşadığı mantık sınırlarını zorlayan, ancak ‘Japon olmak’ ile açıklanabilecek durumları anlatıyor, bir taraftan da bunların sosyolojik temellerine kafa yoruyor. Kısa ama sıcak ve size içine alan bir roman, kahramanın sadeliği, neşesi, içtenliği ve alçak gönüllülüğü hemen okurda sempati uyandırıyor, kısacası benim çok beğendiğim bir roman oldu, tavsiye ederim. Eğer bunu seversenz Ne Adem Ne Havva’yı da öneririm, keyifli okumalar :)

11 yorum:

  1. Yeni bir yazarı sizin sayenizde tanımış olduk. Teşekkür ederim. Can Yayınları'nın bastığı birçok kitap okunmaya değer bence. Bu kitapla karşılaştığım anda ben de okuyacağım. Ne Adem Ne Havva'yı da okunacaklar listeme ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Can Yayınları gerçekten titizlikle seçiyor eserleri, kitabı seveceğinizi düşünüyorum esprili olay örgüsünün altında Japonya'da özellikle kadınlar açısından çalışma koşullarının nasıl olduğunu anlatmış, yorumunuz için ben teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Bu kitabın arka sayfa açıklaması ilgimi çekince geçtiğimiz aylar içerisinde almıştım. Ama henüz okumadım. En kısa zamanda okuyabilsem keşke:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir günde okuyabileceğin bir kitap canım, hem kısa hem de kolay okunuyor, tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
    2. Bu akşam bu kitaba başladım ve inanılmaz akıcı bir şekilde kitabın sayfalarını çeviriyorum. Güzel bir eser.

      Sil
    3. çok hoş ama değil mi? ben de yazarın Açlığın Biyografisi isimli kitabını yeni bitirdim:) yorumun için teşekkür ederim,okuyup sevmene sevindim ben de:)

      Sil
  3. hımmm duymadım okurum :) iyimiş evet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir çırpıda okunan zevkli bir kitap, sen bir gecede okursun eminim:)

      Sil
    2. arkadaşlar kitabı Her yerde arıyorum bitmiş bulamıyorum

      Sil
    3. arkadaşlar kitabı bulamıyorum okuyan varsa gönderebilir mi

      Sil
  4. Haklısınız nadirkitap'ta bir adet var ama 40 TL, yeniden basılmasını bekleyebilirsiniz, benim de yeniden basımını beklediğim kitaplar var...:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...