30 Kasım 2014 Pazar

Sfenks’in Gözleri – Erich von Daniken

Bir sahaf gezisi sırasında rastaladığım 1990 basımı bu kitap Mısır’ın gizemlerine olan merakım nedeniyle beni görür görmez cezbetti. Üstelik bol resimli tarzı nedeniyle biçim olarak da kolay okunur gözüküyordu. Erich von Daniken zaten herkesin çok iyi bildiği bir isim ama ben onun Mısır’a olan merakını bilmiyordum, zaten itiraf edeyim daha önce de bir kitabını okumuş değilim ama:)

Kitap 4 bölümden oluşuyor, “Hayvan Mezarlıkları ve Boş Mezarlar”, “Kaybolan Labirent”, “Adı Olmayan Dünya Harikası”, “Sfenks’in Gözleri”. Yazar bu başlıklarda yer alan dört gizem için, gerek yerinde incelemere, gerek Heredot, Strabon ve benzeri tarihçilerin binlerce yıl önceki yazılarından karşılaştırmalar yapmaya kadar geniş bir araştırma sonrasında durumu bir de kendi yorumluyor. Zaman zaman ilginç şeylere rastlansa da açıkçası beni çok sarmayan bir kitap oldu. Bunun bir sebebi yazarın tarzı sanırım, yazar pek sistematik olmayan bir şekilde anlatıyor ve gereksiz ayrıntılara yer verebiliyor, bud a konsantrasyonu güçleştiriyor. Bazen o kadar laf kalabalığı arasında vurgu yapılmak istenen yeri kaçırabiliyorsunuz. 300 sayfalık bir kitabı okumam bu nedenle oldukça uzun sürdü. Bir de yazarın öne sürdüğü şeylerin çok büyük bir kısmı yorumdu, daha elle tutulur deliller olabilir miydi, kitap daha vurucu hale getirilebilir miydi diye düşünüyorum doğrusu.

Kısacası konuyla ilgili orta düzeyde bilginiz varsa belki bu kitaptan daha fazla zevk alabilirsiniz, beni çok tatmin etmedi ama kötü de sayılmaz. Geçer not veriyoruz ve yazarımızı uğurluyoruz :)

2 yorum:

  1. Kaçtır bu adamla karşılaşıyorum. Zorla kendini okutmaya mı çalışıyor nedir?

    YanıtlaSil
  2. oldukça popular bir yazar, yapacak bir şey yok:))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...