16 Şubat 2015 Pazartesi

Bekleyiş - Ha Jin

Epsilon Yayınları’ndan 2001 yılında çıkmış olan kitap 358 sayfa. Çinli yazar Ha Jin’in kitabı 1999 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü ve 2000 PEN/Faulkner Ödülü’nü kazanmış. Öncelikle biraz yazardan bahsedeyim, 1956 doğumlu Jin 1985’te kazandığı bir burs ile Amerika’ya gitmiş. Bekleyiş dışında roman, şiir ve öykü kitapları da varmış, halen Atlanta’da Emory Üniversitesi’nde İngilizce profesörüymüş.

Kitabın konusu ise şöyle; Lin Kong komist Çin’de askeri doktordur. Çok küçük yaşta evlendirilir, amaç gelinin hasta annesine bakmasıdır. Kendisinden çok büyük görünen gelin Shuyu gerçekten de Lin’in annesi ve babasına çok iyi bakar. Bu sırada Lin ise Muji şehrinde doktorluğa devam eder. Shuyu ile hemen hemen hiç ilişkisi yoktur. Bir kızları olur. Lin’in durumu hastanede de bilinmektedir. Hatta hemşirelerin çoğu da Lin’i beğenir. Lin de geçen yıllar içinde beğendiği bir kadınla aşk yaşama özlemindedir. Kendisinden çok daha genç olan hemşire Manna ilgisini Lin’e belli eder. Böylece ne olduğunu anlamadan ilişkileri başlar. Ama hastanenin getirdiği sıkı kuralların ve yasakların da etkisiyle neredeyse yüzeysel denebilecek bir ilişkidir bu. Yine de Lin Shuyu’dan ayrılıp Manna ile evlenmeyi kafasına koyar. Ancak Shuyu sözde boşanmayı kabul etse bile mahkemede sürekli reddettiği için bir türlü boşanamazlar. Kitap da temelde Manna’nın bir türlü karısından boşanamayan Lin’i bekleyişini anlatır. Bir taraftan da kominst Çin’deki zor yaşam şartlarını ve katı kuralları gözler önüne serer.

Bu arada kitabın kapağı hoş olsa da pek içeriğini yansıtmıyor. Ben kitabı genelde beğendim ama bayılmadım, eksik bir şey vardı sanki. Bunun sebebi anlatımın biraz basit ve olayların çok sade olması olabilir. Konudan ziyade o dönemdeki yaşam ilginçti. Kitabın sonu ise biraz hayalkırıklığı oldu. Kitapta yazarın inanmamızı istediği şey Lin’in olgun ve mantıklı bir adam olduğuydu, birincisi Manna’nın yaşadığı kötü olayda ona destek olamadı, ikincisi de kitabın sonunda tam bir aptal gibi davrandı, Manna’ya yaptığı tam bir haksızlıktı, hem de bu düşüncelerini o kadar soğukkanlı ifade etti ki. İşin kötüsü yazar bunu “mutlu son” olarak yazmış.
Hızlı okunan bir kitap olduğunu belirtip keyifli okumalar diliyorum:)

10 yorum:

  1. Bu kitabı hiç görmemişim yorumunuzun başlangıcında oldukça ilgimi çekti ama basit yazılan kitaplardan hiç hoşlanmam o yüzden kalsın :) yorum için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da kötü sayılmaz ama ağır edebi bir eser beklemeyin:) çok sevilen bir kitap, beklenti yüksek olmazsa belki beğenirsiniz, güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Harika bir tanıtım olmuş.Merak ettim şimdi kitabı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim özellikle kominist Çin'deki yaşam şekli ilgimi çekti, ilginç bir kitaptı Defne Hanım, umarım siz de beğenirsiniz, keyifli okumlar, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. sonunda yaptığın yorumdan dolayı çok beklentiye girmeden okuyacağım kitabı , umarım severim....

    YanıtlaSil
  4. Zaten çok kolay okunan bir kitap, iki günde bitirirsin, beğeneceğini umarım:)

    YanıtlaSil
  5. hıım tımams okumayım işte :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de zamanında okuyup paylaşmıştım.Güzel kitap,tavsiye ederim bende:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sizin yazinizi okumustum, guzel kitap:) yorumunuz icin tesekkur ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...