3 Şubat 2015 Salı

Seninle Tanışmadan Önce - Julian Barnes

İngiliz romancı Julian Barnes kendine has, incelikli ve hafif alaycı tarzıyla sevdiğim bir yazar. Daha önceden Seni Sevmiyorum, Bir Son Duygusu isimli kitaplarını okuyup paylaşmıştım. 'Seninle Tanışmadan Önce' ise yazarın 1982 yılında, diğerlerine göre daha önce yazılmış bir kitap, hatta sanırım yazarın ikinci kitabı. İsmi gibi konusunda oldukça ilginç aslında. Graham evli, 14 yaşında bir kızı olan, hayatı oturmuş orta yaşlı bir tarih profesörüdür. Bir gün yakın arkadaşı Jack'in verdiği bir partide Ann isimli hoş bir bayanla tanışır, aralarında bir ilişki başlar. Ann mesleğini henüz bırakmış bir figürandır. Sonunda Graham karısından ayrılıp Ann ile evlenir. Kısa bir süre sonra kızını götürdüğü bir filmde Ann'i uygunsuz bir sahnede izler ve bu hayatının dönüm noktası olur, çünkü bu andan itibaren karısı ile ilgili ipe sapa gelmez şüpheler yakasına yapışır. Artık hayatının en büyük düşüncesi karısının gerçekte veya perdede kimle cinsellik yaşayıp yaşamadığıdır. İlk başlarda aralarında şakalaşma konusu olan bu durum gittikçe ciddileşir. Onların tanışmalarına vesile olmuş olan ortak arkadaşları Jack ve karısı Sue da bu garip durumda kendilerine rol bulurlar.

Arka kapağını okuduğumda ilginç bulduğum bu 192 sayfalık kitap, bana aradığımı veremedi açıkçası. Julian Barnes gerçekten incelikli bir yazım tarzını benimsemiş ama zaman zaman öyle incelikli bir dil kullanmış ki ne olduğunu tam anlayamıyorsunuz. Mesela yazar önce Graham'ın perdede gördüğünü anlatıyor; filmde Ann üzerinde bir çarşafla yatakta yatıyor ve içeri gelen kişiyle aralarında bir diaylog geçiyor, ama daha sonra Graham bundan 'zina' diye söz ediyor. Bunun gibi bir kaç yerde daha benzetmeler anlamayı zorlaştırmış bana kalırsa. Tabi bunda Graham'ın zihninin işleri çapraşıklaştırmasının da payı var. Benim 'fena değil' diyebileceğim bir kitap oldu, hele de Bir Son Duygusu gibi harika bir kitabı okuduktan sonra ancak "vaktiniz varsa okunabilir," derim, keyifli okumalar:)

Bu arada benim okuduğum kapak bu değil ama Graham'ın durumunu iyi özetlediğini düşündüğüm için bu kapağı kullandım:)

8 yorum:

  1. Ben de bir son duygusu'nu okuyacağım epeydir ama bir türlü kısmet olmadı... hatırlattığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz icin ben tesekkür ederim Gül Hanım, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. hehe çok ince yazmış ha :) he heee :) ben bikaç tane barnes okudum ama hiçbişi hatırlamıyom yaaa :) baksana, eskiden asosyal derdik şimdi sosyal medyatik olduk, süper bi saptama bu süper çook sevdiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet deepcim ince yazıyor gerçekten julian barnes:) evet yazını okuyunca aklıma geldi birden, öyle değil mi ama? şimdinin yeni moda lafı " sosyal medyada çok aktif":))) teşekkür ederim, sevindim:)

      Sil
  3. Güzel bir tanıtım olmuş Erencim. Kitabın adına takıldım. Benimle tanışmadan önce olmalıydı tercümesi. Eğer türkçesi gerçekten bu şekilde basıldıysa, tercüme vahim duruyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne Hanım haklısınız aslında farkında olmadan dilimize yerleşmiş bazı kullanım hataları yapıyoruz, ben açıkçası çok emin değilim hatalı olduğundan ama Seninle Tanışmamızdan Önce mi demeliydi acaba?:)

      Sil
  4. Bir son duygusunu okumuş ve çok beğenmiştim , Barnes okumalarım devam edecek :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Son Duygusu benim de senin sayende okuduğum bir kitaptı, kesinlikle Barnes'dan favori kitabım o... Barnes sevdiğim bir yazar ve diğer kitaplarını da okumak istiyorum:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...