16 Nisan 2015 Perşembe

El Yazısındaki Sır - Melih Arat

Yine sevgili arkadaşım Biblio'nun blogunda dolaşırken keşfettiğim bir kitap. El yazısından karakter tahlili çok eskilere dayanan bir konu. Melih Arat da oluşturduğu ekibiyle hem bu konudaki literatürü incelemiş, hem de binlerce kişi ile yaptığı çalışmayla yazı örnekleri ve 120 soruluk anketle yazıdan yapılan karakter tahlilini kontrol ederek kapsamlı bir iş çıkarmış ortaya. 204 sayfalık kitapta ilk önce çalışmanın nasıl yapıldığı ve el yazısındaki karakter tahlilinin tarihinden bahsedilmiş. Sonra da el yazısından karakter tahlilinin bütün unsurları verilmiş, bunlar sayfanın kullanımı, satır arasındaki mesafe, kelimler arasındaki mesafe, harfler arasındaki mesafe, satırların eğimi, kelimelerin eğimi gibi çeşitli noktalar. Bütün bu unsurlara tek tek örnekler verilmiş ve bir de bölüm sonlarında kendinizi denemeniz için yazı örneği konmuş. Ayrıca ünlülerin, katillerin de yazı ve imza örnekleri incelenmiş. Bir iki saatte okuyabileceğiniz ilgi çekici bir kitap. Yalnız ben biraz yüzeysel buldum, daha öncemli karakter özelliklerinin izi aranmalıyıdı diye düşünüyorum, çünkü çoğunlukla çıkan karakter özellikleri planlılık veya plansızlık, iyimserlik- kötümserlik, kararlarında geçmişin etkisinde olmak veya olmamak, ailenin kişinin hayatındaki etkisi, yerinden memnun olmak veya daha yüksekleri hedeflemek gibi nispeten yüzeysel özellikler. Bu arada kitaptaki analiz sonuçlarında yazıdan yapılan karakter tahlilinde doğruluk düzeyinin %80'in üzerinde odluğunu söylüyor, yani çok da yüksek değil gibi:) Sevgili Biblio'nun yazısını okumak için buyrun:)

12 yorum:

  1. Bir de "Lie to me" diye bir dizi vardı. Mimiklerden yalanları sezme falan. İzledikten sonra dikkat ettim yalan söylerken bedenimin o tür istemsiz hareketleri olsa da kendimi tutabiliyorum farkında olduğum sürece. Bu tip şeylerde de bilinçli biri o tip tahlilleri atlatabilir biraz uğraşla. Para basmaktan kolaydır nasılsa. Cinayet kitaplarına göre cinayet işleyen katiller gibi bunları bellemiş dolandırıcılar da çıkabilir. Dikkat etmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El yazısı ile karakter tahlili açıkçası ben de çok profesyonel bir dal olduğuna dair bir izlenim uyandırmadı, yine de bu tip şeyler ilgimi çekiyor. Beden dili bu açıdan bence kişi hakkında ip ucu vermek için daha yararlı olabilir diye düşünüyorum, yorumunuz için teşekkürler:)

      Sil
  2. her zaman ilgimi çeken konulardan el yazısı.. öğrencilerimin yazılarına bakıp çıkarım yapmaya çalışmışlığım da vardır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim bir öğretmen olarak siz de hatırı sayılır çıkarımlar yapmışsınızdır elyazılarına bakarak:) benim bu konuya ilgimi ilk çeken kişi de lisedeki bir öğretmenimdi mesela..:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Referansın için teşekkür ederim canım, çok kapsamlı değil ama güzel bir kitaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya ilgi duyanlara başlangıç seviyesinde bir bilgi sunabilir, ben teşekkür ederim Bibliocum:)

      Sil
  4. ne ilginç bi konuymuş yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok ilginç, bana el yazını göster sana kim olduğunu söyleyeyim:))

      Sil
  5. Kesinlikle inanıyorum buna. Ama kitap dediğin gibi yüzeyselse başka kaynak bulmak lazım. Bi ara incelemek istediğim bir konuydu. Teşekkürler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle ayrıntıların kişiliği ele vermesi gibi ile ilgili konular benim de çok ilgimi çekiyor, ama dediğim gibi bu kitaba göre verilen ipuçları bana göre yüzeysel kaldı, dediğiniz gibi belki daha iyi bir kaynak bulunabilir.. sevgiler:)

      Sil
    2. O zaman okumadıysanız size Kişiliğinizi Tanıyın- Florence Littauer ve 5 Sevgi Dili- Gary Chapman kitaplarını öneririm. Ben çok faydasını gördüm hem kendi yaşamımda iyiye gitmek, hem de başkalarıyla ilişkilerimde daha etkin, uyumlu ilişkiler kurabilmek anlamında. ;)

      Sil
    3. 5 sevgi dilini okumuştum evet gerçekten güzeldi, diğer tavsiyeniz için de çok teşekkür ederim, siz olumlu etkisini gördüğünüze göre o da etkili bir kitap olmalı, yorumunuz için teşekkür ederim tekrar, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...