8 Mayıs 2015 Cuma

İpekli Mendil - Yekta Kopan

Can Yayınları’ndan 2014 yılında çıkan kitabı bir öykü sözlüğü olarak tanımlamak mümkün. Yekta Kopan Eşik Cini dergisi için başlayıp uzun zaman da kendi kendisine sürdürdüğü bu çalışmayı,”Okumak-Yazmak” başlıklı atölye katılımcılarıyla genişletmiş ve ortaya İpekli Mendil çıkmış. Aslında 174 sayfalık bu kitabı okumam haftalar sürdü çünkü her gün en fazla bir kaç madde okudum. Gerçekten çok keyifli bir okuma oldu üstelik. Öncelikle hemen hemen bütün Türk öykü yazarlarına yer verilmiş, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halit Ziya Uşaklıgil (ki “Zerrin” maddesi altındaki alıntı ile kitaptaki en sevdiğim maddelerden biri oldu) gibi edebiyatımızın temellerini oluşturan klasikler veya Melisa Kesmez, Seray Şahiner gibi genç yazarlar dahil olmak üzere çok çeşitli yazarlar kitapta yer almış. Maddelerde kah o öykünün kısa bir özetine yer verilmiş kah sadece öyküden bir alıntıyla yetinilmiş, veya öykünün verdiği duygu anlatılmış sadece. En güzeli de kitabın sonunda yazar (doğum tarihi ile), madde ve öykü (hangi kitapta yer aldığı ile birlikte) listesi olması.

İpekli Mendil’in kapağına “öykümüzde nesneler, karakterler, mekanlar ve daha fazlası” açıklaması da konulmuş. Kitabın ismi de Yekta Kopan’ın o güzel önsözünde açıklanmış. Yekta Kopan, Sait Faik’in İpekli Mendil isimli öyküsünde geçen “Ya… İyi, halis ipekli mendiller hep böyledir. Avucunun içinde istediğin kadar sıkar, buruşturursun: sonra avuç açıldı mı, insanın elinden su gibi fışkırır,” kısmından çok etkilenmiş. Kitabın okurlarına da her bir maddenin ellerinden böyle su gibi fışkırmasını temenni ediyor Gerçekten de benim için öyle oldu, eğer siz de iyi bir öykü kitabı tavsiyesine ihtiyaç duyuyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim, çok titiz bir çalışmanın ürünü olduğu belli oluyor. Kitabın kapağını da çok beğendiğimi ekleyeyim. Keyifli okumalar dilerim.

8 yorum:

  1. kreatif başkan'a bi gitsene yaaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm gördüm bayıldııım:) valla süperler, deepcim şiirlerin ne kadar güzel gerçekten, blogger arkadaşlar da en güzel şekilde yorumlamışlar, itiraf edeyim kıskandım biraz, ne çok seviliyorsun maşallah:) böyle nice güzel etkinliklere diyeyim, tebrikler:)

      Sil
  2. bu yazar iyi ama bi giremedim daha içine okumaya murat gülsoy ve sezgin kaymaz da var. off oku oku bitmiyor kitaplar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen bunu seversin, "öykü sözlüğü"..:)

      Sil
  3. yekta kopan müthiş biri ya :) bu kitap ta aklımda olsun o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten harika bir fikri çok güzel bir şekilde uygulamışlar, ben çok sevdim, tavsiye ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...