26 Mayıs 2015 Salı

Yabancı Kucak - Ian McEwan

Yazarın 1981 yılında yazmış olduğu kitap,Can Yayınları’ndan 1992 yılında çıkmış . Kitabın çevirisini de Pınar Kür yapmış. Yazar genellikle çok uzun kitaplar yazmıyor, çoğu kitabı 150-200 sayfa arası, Yabancı Kucak da 152 sayfa. Ian McEwan’dan bahsedecek olursak, arka kapaktan aldığımız bilgiye dayanarak yazarın 1948 İngiltere doğumlu olduğunu, 1976 yılında ilk romanıyla Sommerset Maughamödülünü aldığını söyleyebiliriz. John Fowles yazar için “McEwan daha şimdiden kendi üslubunu ve kendi dünyasını yaratmış bulunuyor… Onu okumak dürtüsüne kimse karşı koyamaz,” demiş.

Yabancı Kucak’ın konusuna gelirsek, Mary ve Colin çifti tatil için İngiltere’den Venedik’e gelmiştir, bir otelde kalmaktadırlar. Bir gün yemek yiyecek bir yer ararken 60’larındaki Robert ile tanışırlar. Robert onlarla sohbet eder ve sonrasında da onları karısı Caroline ile tanıştırmak üzere evine götürür. Ama bu yaşlı çiftle ilgili her şey çok gariptir. Romanda hem Mary ve Colin’in ilişkileri ile ilgili detayları okuruz hem de Robert ile Caroline’in sırlarına ortak oluruz. Yine romanın arka kapağında “yazar, bir Venedik romanı olarak başlayan Yabancı Kucak’ın olay örgüsünün yarattığı dayanılmaz gerilimle, bir sadomazohist cehenneme ulaşıyor. Bu romanda ‘Güçlülüğün kötülüğü ve kötülüğün gücü, çelik gibi bir serinkanlılıkla ve kedi gibi kurnaz bir zerafetle iç içe geçmektedir.’” şeklinde kitaptan bahsedilmiş. Kitabın bir de filmi var, kitabı okuduktan sonra bunun gayet başarılı bir uyarlama olduğunu sçyleyebilirim. Zaten senaryosunu meşhur oyun yazarı Harold Pinter yazmış, yönetmen de Paul Schrader.

Ben romanı gerçekten beğendim. Yazar zaten çok sevdiğim bir yazar. Bu romanında da müthiş bir gerilim yaratmayı başarmış. Zaman zaman bazı karakterlerin tepkilerini çok inandırıcı bulmasam da hem o karanlık atmosferi hem de gerilimi okura çok iyi yansıtıyor ki bence iyi bir roman da böyle olmalı:) Keyifli okumalar:)

Resim:http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2011/8/18/1313681021924/The-Comfort-of-Strangers--001.jpg (filmden bir kare)

6 yorum:

  1. Beğendiğim kitaplardandır hele finaldeki yarı uyuşuk, bilinci geri geldiği anı anlattığı bölüm fevkalaedir ama korkunçtur elbette. İzlemediyseniz filmini öneririm, değişik bir uyarlama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben önce filmi izlemiştim hatta romanı daha sonra okudum, ama gerçekten çok iyiydi, filmin o atmosferi bile insanı tedirgin ediyor, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. mcIvan okudum ama bu kitabını değil , bunu da aldım not :D teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yazarı çok seviyorum, diğer kitaplarını da tavsiye ederim, çok yaratıcı bir adam:)

      Sil
  3. ayyyyy biliyom comfort of strangers filmini izledim. yazarı da seviyom ama bu kitabını değil başka kitaplarını okudumdu. bi de ian banks var o da iyi yeaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabı da güzeldi, dehşeti gerçekten yaşatıyor, ona da bakalım:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...