26 Temmuz 2015 Pazar

Küçük Kadınlar - Louisa May Alcott

Bir klasik olarak bildiğimiz bu kitabın bir kaç yıl önce Kanal D'de dizi uyarlamasına göz attıktan sonra bu kitaptan soğmuştum. Ama sevgili blogger arkadaşım Biblio'nun uyarısıyla bu dizinin aslında kitapla pek alakası olmadığını öğrendikten sonra kitabı okudum. 1981 baskısından okuduğum kitap 340 sayfaydı. Bildiğiniz gibi Meg, Jo, Beth ve Amy dördü de farklı karakterde olan dört kız kardeştirler. March ailesi maddi durumu pek de parlak olmayan ama çocuklarını en iyi ve en doğru şekilde yetiştirmeye çalışan bir ailedir. Bu arada yan komşuları zengin Lawrence'ler ile de dost olmuşlardır, özellikle yaşlı Mr. Lawrence'ın torunu küçük Laurie dört kız kardeşle yakın dost olur. Romanın esas kahramanı bana göre yazarın da belki kendisini yansıtan Jo gibime geliyor. Bu arada yazar 1832 doğumlu ve 1888 yılında hayatını kaybetmiş. Bu eseri ise 1868 yılında yazmış. Bir asırdan uzun zaman önce yazılmış bu romanın etkisi gerçekten inanılmaz. Daha da inanılmaz olanı yazarın bu seriye devam olarak yazdığı romanlar. Wikipedia'da şöyle yazıyor;

"Dört kızkardeşin (Meg, Jo, Beth and Amy) çocukluk yıllarını anlatan bu romanı ertesi yıl, aynı karakterlerin ailelerini kurmalarını ve çoluk çocuğa karışmalarını anlatan "İyi Hanımlar" izledi. 1871'de yayınladığı ve Jo'nun kocası ile birlikte bir okul kurmasını anlatan "Küçük Erkekler" ve 1886'da yayınlandığı "Jo'nun Çocukları" roman dizisini tamamladı. Aradaki dönemde yazdığı, "Eski Kafalı Kız" (1870), "Jo Teyze'nin Karalamaları" (1871'den 1879'a 6 cilt), "Sekiz Kuzen" ve devamı "Gül Açarken" (1876) ile geniş ve sadık bir okur kitlesi edindi."

Yazarın böyle bir dünya yaratması gerçekten çok etkileyici. 1987 yapımı animesi de varmış Küçük Kadınlar'ın (Ai no Wakakusa Monogatari).

Resim: Kim Min Ji isimli Koreli ilüstratör.

20 yorum:

  1. İyi Hanımlar'dan sonrası olmasa da olur benim için ama diğer kitaplarının tamamını Türkçeye çevirmelerini isterdim. Sadece Sirk Çocuğu var bildiğim kadarıyla, o da güzel bir kitap Eren'cim.

    Maalesef bu güzelim kitapların isimlerini içi boş dizilerinde kullanarak insanların aslı olan kitaplardan soğumasına neden oluyorlar. Ama isim bulmak da çok zor tabii, hak vermek lazım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyen için teşekkür ederim Bibliocum, Sirk Çocuğu de ilginç olmalı:) Çok haklısın, güzelim kitabı mahvetmişler dedim gerçekten, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Bende de vardı bu kitap. İnce ama, çocuklara göre yazılmışı galiba. Ama hiç dokunmadım bile, bir gün okur yorumumu yazarım artık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki sizdeki kısaltılmış bir verisyonudur, bendeki kalınca bir kitaptı:) kendinizi iyi hissettiren şirin bir kitap, tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Benim de en kızdığım olaylardan biridir kitap adıyla dizi veya film yapmak. Kitap sizi çok etkilemiştir böyle olunca yapılan dizi veye filmden de beklenti çok fazla oluyor. Böyle olunca da hayalkırıklığı yaşıyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum İlhan Bey, çoğu zaman hikayeyi kafalarına göre değiştirerek okuru hayal kırıklığına uğratıyorlar..:)

      Sil
  4. Ben sizi biraz mimledim de :D İyi geceler :))
    http://sacmalarkene.blogspot.com.tr/2015/07/iste-benim-nacizane-mimim-d-ad.html

    YanıtlaSil
  5. okudum ya ben bu tür inkiliz klasiklerine bayılıyom kiiiii :) en iyisi ceyn ostın tabisi de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Bir Genç Kız Yetişiyor da buna benziyordu, keyifli kitaplar ama.. aynen ceyn ostin süper:)

      Sil
  6. Benim de en sevdigim kitaplardan biri :) Cocukken kitap okumayi bu kitap sevdirdi desem yalan olmaz sanirim. Tabii o zamanlar ince versiyonu vardi 2 yayinevinden cikip alip okumusutum. Bir kac yil once sahafta denk gelip almistim biraz uzun versiyonunu. Simdi tam metin halini buldum sonunda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzunca bir kitap evet, gerçekten çok güzel, böyle kitaplar okumak bana huzur veriyor, eminim sizin gibi çoğu kişiye de kitap okumayı sevdirmiş bir kitaptır, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. Bayılırım kaç kere okuduğumu filmini kaç kere izlediğimi sayamadıklarımdan... Harika yazmışsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ne güzel bir sürpriz Defne Hanım, umarım iyisinizdir:) evet gerçekten tam bir klasik, ben de çok sevdim, çok teşekkür ederim güzel yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  8. dizilerde çok değiştiriyorlar haklısın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet az mı hayal kırıklığına uğradık bu şekilde, değil mi?:))

      Sil
  9. Hangi yayımevininkini tavsiye ediyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geç cevabım için kusura bakmayın, ben işbankasınınkini çok beğenmiştim:)

      Sil
  10. bunun yeni filmi çokzeeel. oskar adayı zaten, kadın oyuncu daaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen, zaten senin yazını okuyup hemen indirdim ama tarihine dikkat etmemişim, benimki 2017 yapımı başka bir dizi, o da güzelmiş ama:D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...