22 Temmuz 2015 Çarşamba

Kızılcık Dalları - Reşat Nuri Güntekin

Klasik Türk edebiyatının yeri her zaman ayrı olmuştur benim için, hele hele Reşat Nuri Güntekin'in. İşte Kızılcık Dalları da bir alışverişimde tesadüfen seçtiğim bir kitap oldu. 216 sayfalık kitabı bir solukta okudum. Konusuna gelirsek, Nadide Hanım rahmetli eşinden kalma konakta kızları, damatları ve torunlarıyla birlikte yaşayan görmüş geçirmiş bir kadındır. Bir gece çok zor şartlarda iki yetim yeğeni ile yolculuk etmekte olan bir köylünün yolu bu konağın yakınına düşer. Özellikle iki küçücük çocuğun yol ortasında gecelediğini görmek Nadide Hanım'ın acıma duygularını harekete geçirince, aile bu yolcuların yanına gidip durumlarını sorar ve onları gece konakta kalmaya ikna eder. Bu zamana kadar pek çok evlatlık edinen ama hiç birinden bir hayır göremeyen Nadide Hanım, 7 yaşındaki Gülsüm'ü çok beğenir ve onu eve almaya karar verir. Amcası da sırtından bir yükün eksileceğini anlayınca bu işi onaylar. Ancak tek sorun Gülsüm'ü bir şekilde çok düşkün olduğu kundaktaki kardeşi İsmail'den ayırmaktır. Kısacası Gülsüm artık konağa yerleşir, tabi "besleme" olarak. Öncelikle bu 7 yaşındaki kızdan yeni doğmuş Bülent'e dadılık etmesi istenir, ama bunun dışında da her işe koşulur. İlk başlarda biraz nezaket ve görgü sahibi olması için uğraşan ev halkı bu yolda pek mesafe kat edemeyince, kızı kendi haline bırakır. Ve zamanla Gülsüm herkes tarafından itilip kakılan, sevgi görmeyen, en pis işlere koşulan bir kız olur. Herkes onu kullanmaya çalışır. Ona dünyanın en büyük iyiliğini etmiş gibi davranan ev halkı ise aslında çok büyük kötülükler yapmıştır kıza. Yazar bu tezatı çok güzel veriyor okura. Kızılcık Dalları ismi size romantik bir şey çağrıştırmasın, bu Gülsüm'ün sık sık tadına baktığı bir acıdır aslında. Sonunu çok uygun bulmasam da (aslında çok uygunsuz da değil, yazar herşeye rağmen Gülsüm'ün ne kadar yüce gönüllü ve affedici olduğunu gösteriyor) beğendiğim bir kitap oldu. Özellikle bu tip romanlarda eski zamanlardaki yaşayışı, konuşma şekillerini öğrenmek hoşuma gidiyor. Tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

8 yorum:

  1. Başlayınca bırakamamıştım ben de. Her ne kadar karakterlerini sevemesem de Reşat Nuri'nin dili su gibi akıp gidiyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Bibliocum, köşk halkı gerçekten çok antipatikti, zavallı Gülsüm'e yapılanları öfke ve dehşetle okudum neredeyse..:) ama yazarın dili çok güzeldi gerçekten:)

      Sil
  2. Reşat Nuri'nin romanlarını çok severim, bakayım bu kitabınada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim gerçekten, değişik konusuyla ilginç bir kitapi keyifli okumalar:)

      Sil
  3. öğrencilik yıllarımda bolca okutulduğundan mıdır.. pek okuyasım gelmiyor reşat nurileri, yakup kadrileri.. ders kitabı gibi geliyorlar.. okuyup öğrencilik yıllarımı yad etmeliyim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı olabilirsiniz Emine Hanım, dediğiniz gibi bir doygunluk olabiliyor insanda ama tavsiye ederim bu kitabı, değişik bir konusu var:)

      Sil
  4. reşat nuri. bunu okumadım. ama okucam. bayılırım ben de bu konulara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet keyifli bir kitap, eski Türk filmleri tadında, çok seviyorum ben de:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...