30 Ağustos 2015 Pazar

Fi - Azra Kohen

Bu kitabı duymayan var mı? Sık sık karşıma çıkıyordu bu kitap ama nedense ilgimi çekmemişti, roman olduğunu bile bilmiyordum. Sonra bir gün eşim elind ebu kitapla geldi, yolda bulmuş:)) Ben de "bu bir işaret olmalı" dedim:)) Ertesi gün tatile gidecektik ve bu iyi bir tatil kitabı olabilirdi. Benim okuduğum 81. baskıydı, çok kısa bir sürede 81 baskı yapmış kitap, sadece kitapyurdu'ndan 10.000 adete yakın satmış, inanılmaz! Kitapla ilgili yorumları okudum hemen, "hayatımı değiştiren kitap", "iyiki yazılmış dediğim tek kitap"... İddiali yorumlar gerçekten. Büyük bir hevesle 600 sayfalık kitabı okumaya başladım.

Baş kahranımız ülkenin en meşhur kişilerinden psikolog, öğretim görevlisi ve showman Can Manay, bir gün ev bakmak üzere gittiği bir yerde yan evdeki genç bale öğrencisi Duru'ya aşık olur. Ama Duru okuldaki hocalarından biri olan yakışıklı Deniz ile birlikte yaşamaktadır ve nişanlı gibidirler. Hikayenin (asıl hikayeyle kesişemeyen) diğer kahramanları Bilge Can'ın okuldan öğrencisi ve asistanı, otistik abisine bakmakla yükümlüdür, Özge Can Manay ile yaptığı bir röportaj nedeniyle işinden olur, Ada Deniz'in okuldaki ona aşık öğrenicisidir, Göksel Ada'ya aşık bir dans öğrencisidir. Ana tema Can'ın Duru'ya kafayı takmış olması ve ne pahasına olursa olsun onu elde etmek istemesidir.


Resimde Azra Kohen'i görüyoruz.
Yukarıda bahsettiğim yorumları yapanlarla farklı şeyler okuduk sanırım. Evet Can Manay'ın psikolog olmasından dolayı "Kendinizi seçin. Ne pahasına olursa olsun kendinizi seçin!", "...çatlama cesareti gösteren tohumların...." gibi gibi bir sürü cümle var kitapta ama... bilmiyorum, belki de benim okumayı umduğum bu değildi. Grinin Elli Tonu'nu okumadım ama onun yerli versiyonu gibi geldi bana. Dediğim gibi karakterlerin hikayeleri kopuk kopuk, karakterler şablonla çizilmiş "kafayı sıyırmış takıntılı psikolog", "bilge şöfor", "silik ama çok zeki ve keşfedilmeyi bekleyen güçlü kız", "aşırı güzel ama aseksüel kadın" vs vs... Ayrıca yazım hataları, "yapacağım" yerine "yapıcam", "değil mi?" yerine "di mi?" hatta hatta "de mi?"!!!! Gerçekten okurken beni rahatsız etti. Bunlara "karakterin konuşma tarzını yansıtmak için" gibi bir bahane gösterilemez çünkü istisnasız bütün karakterlerin konuşmaları bu şekilde yazılmıştı. Aslında yazar kitap yerine bunu dizi senaryosuna çevirse daha iyi olurmuş, görsel olarak zengin bir kitap çünkü, gerçekten ilginç bir dizi olabilirdi. Zaten kitap hiç bir yere bağlanmadan pat diye bitiyor, seri Çi ve Pi olarak devem etmiş. İşte böyle, keyifli okumalar:)

19 yorum:

  1. ÜZGÜNÜM! Azra kohen Fİ,Çİ,Pİ kitaplarını reklamla sattırdı diyebilirim.Malesef alanlardanım.Dedikodu tarzı sözüm ona gelişim tarzı kitap Türkçe nin gerektiği saygıyı gördüğünü söylemem keşke almasaymışım dediğim ender kitaplardan yani REKLAM MAĞDURUYUM !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay işin kötüsü "kişisel gelişim kitabı" yapıştırması, "kişisel geri kalım kitabı" diyeceğim yani malesef çünkü 600 sayfa bu kitabı okumakla geçirdiğiniz zaman bir kayıp:)) yani emek verilmiş sonuçta kötü yorum da yapmak istemiyorum amaa.... ne diyebilirim:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu kitap son dönemlerde çok popüler ve sizin de dediğiniz gibi çok iddialı yorumlar var. Ben de buna güvenerek bu kitabı okumadan bir arkadaşıma hediye ettim ama maalesef hiç beğenmedi. Hatta kitap hakkında sizin yorumlarınıza benze birçok olumsuz şey söyledi. Böyle olunca ben de kitabı okumak için içimde büyük bir istek duyuyorum. Bakalım ben nasıl düşüneceğim.

    Güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yorumlar, medyada çıkan yazılar, röportajlar insanları çok etkiliyor, açıkçası imla, noktalama işaretleri vs. konularındaki özensizlik de iyice insanı kitaptan soğutuyor, burada sadece yazarı değil editörü de sorumlu tutmak lazım tabi. Bakalım siz ne diyeceksiniz?:) yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
  3. Bu kitap çok şişirilmiş ve içinde tonla imla hatasì barındıran bir kitaptır. Üzülerek söylemeliyim ki sadece vakit kaybı :) bu tür şeyleri okumak. İlk çıktığı gunden beri çok itti bu kitap beni ve okumamakta haklı olduğumu görüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, iyi yapmışsınız gerçekten:) herkes aynı fikirde sanırım bu kitap konusunda, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Her yerde karşıma çıkan itici reklamları nedeniyle bu kitabı okumayı zaten düşünmüyordum, sizin bu yorumunuz sayesinde bu kararım daha da kesinlik kazandi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakit kaybetmemeli gerçekten, ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. elimde ama korkuyorum okumaya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz nasıl bulacaksınız merak ediyorum:)

      Sil
  6. Kafamdaki çok reklamlı içi boş kitap şablonunu boşa çıkarmadığı(n) için çok memnunum şu anda. Hani o kadar reklam filan bir yerinden görüyorsun ve acaba gerçekten farklı ve iyi olabilir mi diyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün bir kitapçıda en çok satanlar listesinde görüp şok oldum bir kere daha Nardacım:)) Çi ve Pi de yinbe ilk 10'daydı..:))

      Sil
  7. Bu güne kadar bu eseri - o kadar reklamına rağmen - okumak hiç içimden gelmedi. Reklamları beni itti demek ki ama Kitap Ağacı 24 Elim konuğu Azra Kohen olunca toplantıda "bu kadın neden bahsediyor" dememek adına Fİ yi okumayı düşünüyorum. Almayı düşünmüyorum ama. Kitabı bir arkadaşımdan alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi bir de pahalı bir kitap bence de en iyisi arkadaşınızdan almak:) bakalım toplantınız nasıl geçecek belki de yazarı görüp onun ağzından dinleyince fikirleriniz değişir:) ama ben yazardan ziyade editörü eleştiriyorum yazım ve imla hataları için, gerçi yazar yanlış okumadıysam ilk iki kitabında editör olmadığını yazmış, o zaman da yayınevini eleştirmek lazım...

      Sil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Azra Kohen'in videolarını izleyip, röportajlarını okuduktan sonra FİÇİPİ üçlemesini okuyup, dizisini izledim. Azra Kohen kitlesel bilince, üretime, bilinçlü tüketmeye, doğaya, canlılara ve birey olmakla ilgili kaygıları var. Aeden'i okurken sarsılacağımı biliyorum. Tanıtım için teşekkürler.

    Kohen hakkında yazımı keşfetmeniz için siteme beklerim.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com/search/label/azra%20kohen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazınızı okudum, çok güzeldi, elinize sağlık, yorumunuz için ben teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil
    2. Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim. Saygılarımla. (:

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...