18 Ağustos 2015 Salı

Japon Ne Yapmış - Onur Ataoğlu

Japonya merakımı blogumu takip edenler bilecektir belki. Bu nedenle Japonya'yı Japonları anlatan kitaplara rastladıkça kaçırmıyorum. Onur Ataoğlu'nun Japon Yapmış (2010) ve Japon Ne Yapmış(2011)isimli kitapları da uzun zamandır okuma listemdeydi ama nedense bir türlü fırsatım olmadı. Neyse, demek ki kısmet bugüneymiş.

Japon Ne Yapmış, Çınar Yayınları'ndan 2011 yılında çıkmış, 223 sayfalık bir kitap. Yazarımız 2002 yılında Tokyo Büyükelçiliği Ekonomi Müşavirliği'ne tayin edilmiş, görevi 2006 yılına kadar Japonya'da yaşamasını gerektirmiş. Kitabında bu 3,5 yıl içinde ailesiyle edindiği Japonya tecrübesindeki gözlemlerini anlatmış. Yemek kültürlerinden tutun, festivallerine, hatta tuvalet düzenlerine kadar son derece ilginç bilgiler var. Ancak bunları kuru kuru değil son derece esprili bir şekilde anlatmış, dili çok sıcak, sanki karşınıza oturup sizinle sohbet eder gibi. Bir de dışarıdan kuru bir gözlem değil de kendi kişisel merakı ve girişimciliği ile malzemeyi de kendi bulup çıkarmış adeta. Örneğin Japon arkadaşının bile hiç duymadığı, Kurosawa'nın damak zevki üzerine kurulmuş "Restaurant 9638" isimli restorana bile gitmiş. Bir de söylemeyi unuttum, yazarın Japonya'da yaşam macerası aslında meşhur köpek Hachiko'dan dilediği dilek ile başlıyor, bu hikaye çok hoşuma gitti:) Kitabı çok sevdim, Japonlar ve Japonya üzerine çok şey öğrendim ve okurken çok eğlendim. 2013 yılında yazarın 3. kitabı Japon Yapmış, Türk Gezmiş de çıktı. Sırada yazarın diğer kitapları var. Bir de uzun zamandır takip ettiğim blogu Onur'un Seyir Defteri'ni de şiddetle tavsiye ederim. Keyifli okumalar:)

7 yorum:

  1. yazdım bi kenara,aslında benim de her zaman ilgimi çeken bi millet japonlar ama araştırma yapmak hiç düşünmediğim bişeymiş,kitaplar ve tavsiyen ilgimi çekti
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok keyifli ve ilginç şeyler öğrenebileceğiniz bir kitap, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Merhaba ,
    Sizi Kedilievin tarzında gördüm , hemmen bir bakayım dedim... İyiki de demişim :)
    Artık bir takipçiniz daha oldu ,:)
    Benim bloğumada beklerim sizi , mutluluk duyarım ...
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz, çok sevindim, teşekkür ederim, ben de takipteyim sizi, sevgilerimle:)

      Sil
  3. hımmm severim tabiiiiii, çin işi japon işiiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu yazan 1 kişi:)) bi de sayende şıpın işini öğrendim, bilmiyordum, kulağa japon işi gibi geliyor ama anlamı uygun değil:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...