14 Ekim 2015 Çarşamba

Mastermind- Sherlock Holmes Gibi Düşünmek- Maria Konnikova

Domingo Yayınları'ndan bu yılın mart ayında yayınlanan kitap 320 sayfa. Mastermind bir anda çok popüler oldu ve bir ay içinde 3 baskı yaptı. Ben de özellikle Sherlock Holmes hayranı olan eşim için almıştım bu kitabı. Kitaba göre bir Watson düşünme sistemi bir de Sherlock düşünme sistemi var. Hepimiz standart olarak Watson düşünme sistemini kullanıyoruz, çünkü etrafımızda o kadar çok detay var ve beynimize işlemesi için o kadar fazla veri geliyor ki, düşünmeyi, karar almayı hızlandırmak için standart verileri kullanmamız ve alışıldık düşünme kalıplarını kullanmamız daha uygun. Ama bu sistem aynı zamanda bizi yanıltmaya da çok müsait. Bu yüzden Sherlock düşünme sistemine geçmeliyiz, en azından özel durumlarda. Tabi bu o kadar kolay değil, zihnimize sürekli egzersiz yaptırmalıyız. Kitap kah gerçek hayatta yapılan testler ve deneylerden yola çıkarak kah Sherlock Holmes'in çözdüğü davalardan örnekler vererek bu durumları gösteriyor. Benim yorumuma gelecek olursak; yazar güzel bir konu yakalamış, insanların Sherlock Holmes'e düşkünlüğü hele şu aralar patlama noktasında, amaaa bence konuyu biraz fazla uzatmış, daha sistematik bir anlatımı benimsemiş olsaydı ve kitabı biraz kısaltsaydı çok daha iyi olurdu düşüncesindeyim. Bu yüzden notum 5 üzerinden 3,5. Keyifli okumalar:)

10 yorum:

  1. çevremizde çok uyarıcı var ve beynimiz gerçekten işimize yaramayan uyarıcılardan temizlenip doğru karar vermekte çoğu zaman zorlanıyor.
    güzel bir konu ilgimi çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten öyle, kitap ilginç, şaşırtıcı bilgiler ve örnekler de var içinde, tavsiye ederim, sıkıldığım kısımlar da oldu ama yine de okunabilir bir kitap, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. hımm ilginç gibi , sherlock sevemedim ben ama ya , düşünce tarzını sevemedim yani , o sebepten kitaplarını da sevemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitap da düşünce tarzını anlatıyor, daha doğrusu bizim o düşünce tarzında düşünmek için ne yapmamız gerektiğini anlatıyor:)

      Sil
  3. görmüştüm kitabı. hoş konu evet. ay ne şerloku ben watson gibi bile düşünmeden ama huzurlu yaşamak istiyom yaa. hiç detay olmasın. :) bi şerlok bi de kürk mantolu. en menşurlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) değişik bir kitap gerçekten, ama dediğin gibi fazla detay huzur kaçırabilir:)) evet Deepcim:)

      Sil
  4. Konu gerçekten ilginçmiş beyinin bu fonksiyonlarını düşününce insan ürperiyor. Ama zanman zaman yazarın konuları uzatması yüzünden okuyamıyorum Sherlock'u. Her kitabında bu durum var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten İlhan Bey beyin konusu çok ilginç olmakla beraber beni de ürpertiyor:) Ben de Sherlock'un kitaplarından ziyade filmlerini tercih ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  5. Cidden bu aralar Sherlock Holmes çılgınlığı var. Farklı yayın evlerinden onlarca Sherlock kitabı var piyasada. İnsan hangisini alıp okuyacağını şaşırıyor. Ben Martı Yayınları'nın serisini okuyorum. Bu seri bitince diğer kitapları da okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi bir Sherlock çılgınlığı yaşanıyor:) ben bir kaç kitabını okumuştum ama pek benim tarzım değil itiraf edeyim, ben filmini bekliyorum, 3. sherlock filmi yolda..:) yorumunuz için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...