11 Ekim 2015 Pazar

Rosshalde - Hermann Hesse

Afa Yayınları’ndan ocak 1993’te çıkmış olan Rosshalde, Hermann Hesse’nin en sevilen eserlerinden birisi. Bu kitap da sevgili arkadaşım Biblio'nun önerisiydi. 177 sayfalık kitap beni de çok etkiledi.

Kahramanımız Johann Veraguth ünlü bir ressamdır, uzun zamandır ayrı bir hayat yaşadığı karısı Adele ve çok dükün olduğu 7 yaşındaki oğlu Pierre ile birlikte içinde göl, koru, park bile olan muhteşem Rosshalde malikanesinde yaşamaktadır. Johann ana evden biraz uzakta, atölyesi ve odasının bulunduğu yapıda yaşamaktadır, artık tek önem verdiği şey resimleridir, tek dostu ise şu sıralar Hindistan’da yaşayan maceracı Otto’dur. Karısı ile tek bağlantısı da oğlu Pierre’dir. Hem Adele hem de Johann küçük oğullarına çok düşkündürler, ancak bu sevgideki bencillik fark edilmektedir. Rosshalde’ye ziyarete gelen Otto, Johann’ın bu küskün halini fark eder ve durumu az çok anlar, ona kendisi ile Hindistan’a gelip bir süre kalmasını teklif eder. Bu fikir Johann’ın da kafasına yatar, bir süre sonra geleceğini de bildirir Otto’ya. Tabi bu fikrin sonuçlarını da hesaplamıştır, bir sene gibi bir uzaklık Pierre gibi bir çocuk için uzun bir süredir, Johann zamanında Pierre’in kendisinde kalması koşuluyla karısına boşanmayı teklif etmiş ancak kadın kabul etmeyince de bu fikri rafa kaldırmışlardır. Şimdi bu uzaklığın sonucu da bellidir, Pierre’den vazgeçmesi gerekir Johann’ın. Bunu düşününce aslında olmayacak bir şey olarak görmekten vazgeçer adam bunu, hatta hayatını istediği gibi sanatına adayabilmek için bir fırsattır bu. Bu arada Pierre hastalanır, aynı sıralar okul tatili nedeniyle büyük oğul Albert de evde bulunmaktadır. Ancak oğluna çok dülkün olduğunu iddia eden Johann’ın tavırları düşündürücüdür, örneğin akşam yemeği sırasında saatlerdir Pierre’in kayıp olduğu haberini aldığında istifini bozmadan yemek yiyebildiği gibi, karısının onu aramaya gitmesine de bozulur. Oğlunun hastalığı ciddiyetini korurken resimleriyle, eskizleriyle veya gideceği Hindistan gezisinin hayalleriyle kafasını dağıtmakta zorlanmaz. Adele bir anne olarak oğluna daha düşkün olsa da oğlunu evliliği için bir sigorta gibi de görmektedir aslında.

Yazar ikinci dünya savaşı sonrasında ağır bir bunalım geçirmiş ve Jung’un öğrencisi Lang tarafından piskolojik tedavi almış, bunun sonucunda da psikolojiye ilgi duymuş. Bu kitabında da ilişkilerde olsun, rüya sahnesinde olsun psikolojinin etkisi görülüyor.
Kitabı okumayanlar burayı atlayabilir; ben özellikle Pierre’in rahatsızlığı ve vefatı sahnelerini çok beğendim, pek çok yazarın elinde kuru veya fazla melodramatik olabilecek bu sahneler öyle ustaca ve derinlikli işlenmiş ki hayran olmamak elde değil, diğer taraftan son derece de duygulu.

Uzun zamandır kitaplığımda bekleyen bu kitabı niye daha önce okumamışım diye hayıflandım. Tavisye ederim, çok güzel birkitaptı, keyifli okumalar

8 yorum:

  1. İnce denilebilecek ama insanın içine taş gibi oturan bir kitap.

    Kaplıcada Bir Konuk haricinde, Hesse'den okuyup sevmediğim bir roman olmadı hiç ama Rosshalde, beni son derece etkilemişti.

    Okuduğunda sevdiğin için ayrıca mutlu oldum. :) Bir ortak kitabımız daha oldu böylece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten tam da insanın içine taş gibi oturuyor... Sırada Bozkırkurdu ve Siddharta var:) Seçimlerin beni hiç yanıltmıyor Bibliocum, teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. İlginç görünüyor... Hesse hiç okumadım ama hep istiyorum, bu kitabı da duymamıştım, seçeneklerimin arasında olsun... teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifli bir kitap Gül Hanım, ilk defa Hesse okudum ama çok etkiledi beni, sizin de beğeneceğinizi tahmin ederim, ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. okunacaklarım arasında hesse var lakin bu kitabı değil ama not alıyorum :Dteşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de diğer kitaplarını ekledim listeme, ilk kitabında sevdiğim bir yazar oldu, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. okumam mııı. en sevdiğim yazar yaaa. bütün kitaplarını seviyorum. romanlarını da roman dışı yazılarını da, şiirleri de var. denemeleri, resimleri de güzel yaaa, aşamalar adlı bir şiiri var offf. ay hesse sayesinde yazmaya başladım. o benim öğretmenim yaa :) onu okuyunca ah yazmalıyım dedim işteee :) narziss goldmund, demian ah ah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deepcim senin de sevdiğini biliyorum ama seni bu kadar etkilemiş olduğunu bilmiyordum:) diğer kitaplarını da okumak istiyorum, evet Demian, Bozkırkurdu, çok merak ediyorum:) Aşamaları bulup okuyayım:) resimlerini bilmiyordum bak, çok ilginç:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...