25 Kasım 2015 Çarşamba

Karabibik - Nabizâde Nâzım

Star Gazetesi'nin verdiği Türk klasikleri serisinden bir kitap, 112 sayfa. Öncelikle yazarı tanıyalım, 1862- 1893 yılları arasında yaşamış, yani oldukça genç yaşta hayatını kaybetmiş malesef. Karabibik ilk gerçekçi köy romanıymış, yine yazarın Zehra isimli çalışması da ilk Türk psikolojik roman denemesi olarak sayılıyor. Kitapta 3 hikaye bulunmakta, Karabibik, Yadigârlarım ve Hâlâ Güzel. Yadigârlarım'da bir genç adamın aşk hayatı konu edilirken, mutsuz ve zor çocukluğuna da değiniliyor. İşte orada anlatıldığı gibi mutsuz geçmiş yazarın da çocukluğu. Yazar generlkurmay yüzbaşısı olup askeri öğretmenlik yapmış. Üretken bir yazın adamı olduğu kadar mesleki ve bilimsel konularla da ilgilenmiş. Evlendikten kısa bir süre sonra kemik veremine yakalanmış ve vefat etmiş.

Kitaptaki hikayelerden biri olan Yâdigârlarım (1886) türü anı - öykü olarak geçiyor. Kahramanımız önce iki delikanlının karşılıksız aşkı arasında kalıyor, sonra İzmir'e gidip bunları unutmaya çalışırken güzel bir genç bayanla tanışıp ona aşık oluyor ve sonra Paris'e gidiyorlar ancak bu aşk ve evliliğin sonu hüsran oluyor. Bu hikayede başta da dediğim gibi kahramanın acı çocukluğundan da bahsediliyor.

İlk hikaye Karabibik ise köy yaşamı ve köylülerin kendilerine has dertleri üzerine gerçekçi bir hikaye, daha doğrusu bir kesit.

Hâlâ Güzel'de Safder ve Fahriye'nin aşkı var, mutlu bir aşk nasıl olur da böyle sonuçlanabilir? İşte böyle...:) Klasik olması anlamında okunabilir.

12 yorum:

  1. İlk köy romanı diye öğretmişlerdi bize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik ve ilginç bir eser gerçekten, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Ne aşklar yaşanmış, ne aşklar yazılmış ya da hayal edilmiş... İzmir'lerden Paris'e kadar giden (ya da gidemeyen) bir aşk.. Okumak lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o hikayeyi gerçekten ilginç buldum, hele de biraz otobiyografik olduğunu öğrenince.. yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Klasikler her daim okunur, okutturur. Uzun zamandır okumuyordum hatırlatmanız iyi oldu. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız, klasiklerin yeri her zaman ayrı, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. okuyabilirim. zehra okudum güzeldi yaa :) ayy en güzel klasik amaaa araba sevdasııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de araba sevdasını severim, peki Rakım Efendi ile Felatun Bey'i okudun mu? okumadıysan mutlaka oku, ben çok sevmiştim:)

      Sil
    2. okuyum taam :) hey biliyon muuuuu, senin kitabını okuyom kiiiii first seller ekonomiğ kitabısııııı :)

      Sil
    3. Gerçekten miiii? İnanmıyorum Deepciim, inanılmaz mutlu ettin beni, çok sevindim, ne kadar naziksiin her zamanki gibi:)

      Sil
    4. ay ekonomi okumayı sefiyom zaten naziklikten değil bencillikten :) bişiler öğrenip zengin olmak içiiin :)

      Sil
    5. :)) e o zaman daha da sevindim, işine yarayacağını düşündüğün için okumana yani, harika, inşallah deepcim:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...