6 Aralık 2015 Pazar

Aşkın Gücü- Richard Matheson

Kozmik Kitaplar’dan 2004 yılında ikinci baskısını yapmış olan kitap daha önce “Yaşamın Ötesinde” ismiyle basılmış. Yazar Ben Efsaneyim, I-Robot gibi fantastik, bilim-kurgu türünde önemli ve meşhur eserler vermiş birisi. 280 sayfalık kitap 1977 yılında yazılmış, yazarın önsözde dediğine göre yazar öncelikle ölüm sonrası deneyim ve öte alem konusunda uzun araştırmalar yapmış ve eserinde de çok küçük kurgusal istisnalar dışında araştırmaları sonucu edindiği bilgileri kullanmış. Yıllar önce başrolünde yakın bir zamanda (trajik bir biçimde intihar sonucu) hayatını kaybeden Robin Williams’ın oynadığı Yaşamın Ötesinde – Aşkın Gücü isimli filmi izlemiş ve çok etkilenmiştim. Filmin romandan uyarlandığını öğrendiğimde romanını da okumak istedim. Gerçekten çok ilginç bir kitap, filmin romanın birebir uyarlaması olmadığını söyleyeyim. Film daha çok görselliğe odaklanmış, bu açıdan çok başarılı. Roman ise yer yer neredeyse öbür dünya hakkında soru cevap tarzında devam ediyor. Ama oldukça merak uyandırıcı ve sürükleyici.

Romanın konusundan bahsedelim, Chris başarılı bir yazar ve 4 çocuklu mutlu bir aile babasıdır, 46 yaşında bir araba kazası sonucu hayatını kaybeder. Bu ölüm onun için çok beklenmediktir, üstelik eşini o kadar sever ki onu bu dünyada yalnız bırakmayı kabullenmesi çok zordur. Ölüm SONRası hayatına geçişi işte bu nedenle biraz zor ve zaman alıcı olur. Sonunda Chris cennete gider, tabi bu arada ölüm, sonrası, cennet, cehennem gibi konularda rehber ruhunu sorular sorar. Cennet gibi mükemmel bir yerde olsa hala aklı karısı Ann’dedir. Her karşısına çıkana karısı Ann’in ne zaman yanına gelebileceğini sorar. Bir gün Ann’in intihar ettiğini öğrenir. Bu durumda Ann ile hiç bir zaman buluşamama riski vardır. Chris çok üzülür ve karısına yardım etmek ister. Bu alışılmadık bir durumdur, ama Chris ve Ann birbirlerinin ruh eşleridir ve aralarında sıradışı bir uyum ve birlik vardır. Chris her şeyi göze alır ve karısına yardım etmek üzere yola çıkar...

Gerçekten oldukça sıra dışı bir kurgu, doğrusu roma niteliğinden ziyade verdiği bilgilerle ilgimi çeken bir kitap oldu, konuya meraklı okurlara tavsiye ederim...

20 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel bir filmdi, kitabının yorumu için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de çok beğendiğim bir filmdir, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Sevgili Erenciğim merhaba.
    'Ben Efsaneyim' son yıllarda beni en çok etkileyen filmdir. Açıkcası kitaptan uyarlama olduğunu bilmiyordum, ayıp bana:)
    Sayende hem kitabını alacağım hem de yazarın diğer kitaplarını alacağım.
    Mutlu pazarlar diliyorum.
    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşim'cim Ben Efsaneyim'i ben de çok severim, o da okumak istediğim kitaplar arasında, bu güzel yorumun için teşekkür ederim, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  3. Tasvirleri ve anlattıkları ne dereceye kadar varolana veya olacak olana uygundur orası ayrı ama dediğin gibi hem görselliği, yoğun duygusallığı, hem de dehşeti ile çok etkilendiğim filmlerden biriydi, kitabı olduğuna dikkat etmemişim. Baya zaman oldu; tekrar izlemek istiyordum, aslında görüntüleri hafızamda bulanıklaşmışken hazır önce kitabını okumak belki daha iyi olur. Haberdar ettiğin için teşekkür ediyorum Eren'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de çok etkilemiş bir filmdir Biblio'cum, kitabını okursan yorumlarını merak ediyorum çünkü yazar uzun yıllar ölümden sonrası hakkında araştırma yaparak bu kitabı yazmış, ben teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. Hım ben de bu filmden çok etkilenmiştim.Beni sorgulatan bir filmdi.Ve ölüm sonrası ile ilgili pek bir şey düşünmemişken izlemek gerçekten filmi etkili kılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet özellikle kitabında filmden daha çok bilgi var, özellikle kitabın başlarında yazar yoğun bilgi aktarmış, ilginç bir kitap, tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Filmi hatırladıkça tüğlerim diken diken oluyor... Hastasıyım!...
    Kitabını da okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet film de çok güzeldi, benim de favorilerimden, kitabı da tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. Gerçekten ne kadar sıra dışı bir konu.Ayrıca biraz da tedirgin edici sanki. Ama mutlaka heyecan ve merakla okunur. Teşekkürler paylaşom için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap aslında rahatlatıcı bile denebilir İlhan Bey, iyimser bir bakış açısı var, tavsiye ederim, ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  7. filmi kitabı okumadığım için hep öteledim ama sanırım filmi önce izleyebilirim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana göre çok bir sürpriz içermediğinden önce filmini izlemek veya kitabını okumak çok fark etmez diye düşünüyorum, ikisi de ayrı güzel, sevgiler:)

      Sil
  8. Okunacak çok kitap az vakit var

    YanıtlaSil
  9. konusu tam amerikan sineması yaaa :) ı robot okudumdu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel film ama izlemedin mii?:) onun da filmi çok güzel, kitabını okumadım ama:)

      Sil
    2. Robin Williams oynuyor başrolde, görsellik harika:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...