17 Aralık 2015 Perşembe

Golem - Gustav Meyrink

Sevgili arkadaşım Deep'in tavsiyesi bu kitap. Simavi Yayınları'ndan 1992 çıkan kitap 315 sayfa. Ferit Edgü kitaba "Efsaneden Romana" isimli bir önsöz yazmış.

"Eğer Rimbaud sözcüklerin simyacısı ise, Kafka da düşlerin simyacısıdır. Meyrink ise efsanelerin simyacısı. Çünkü bir efsaneden fantastik yazının bir başyapıtını, Golem'i çıkarmayı başarmıştır. Efsaneyi arıtarak; ayrıştırdığı öğeleri kendine özgü formüllerle yeni bir düzenlemeye tabi tutup yeni öğeler yaratarak."

Meyrink 1868- 1932 yılları arasında yaşamış Avusturyalı yazar, fantastik kurgu alanında Almanca yazmış en saygı değer yazar olarak tanımlanmış. Çocukluğu Viyana ve Münih'te geçmiş olmakla beraber 1883'te (romanın da geçtiği) Prag'a yerleşmişler. Meyrink'in hayatı oldukça ilginç. Hayatının dönüm noktası olduğunu ifade ettiği çok garip bir olay var örneğin, 24 yaşında elinde bir silahla intihar etmek üzereyken, birisinin kapısının önüne bir kitapçık bıraktığını duyuyor ve hemen kapıyı açıp bakıyor ki kitapçığın ismi "ölümden sonra yaşam". Bunun üzerine okült, spiritüel konulara merak salıyor. Daha sonra evleniyor, çocukları oluyor ve kendi oğlu da 24 yaşında intihara teşebbüs ediyor. Gerçekten ilginç...

Romana gelirsek, Golem Yahudi efsanesine dayanan bir yaratık. Kahramanımız bir mücevher taşı oymacısıdır, bir gün Angelica isminde güzel bir kadın elinde bir kitapla birden odasına girer ve ona "Pernath Usta" diye hitap eder. Kitap çok özel bir kitaptır, sihirli bir Zebur. Hikaye böyle başlar. Ama kitabı çok anlatamıyorum, öncelikle hem şiirsel dili hem de fantastik yapısı itibariyle kitabı takip etmekte zorlandım, olaylar çok açık bir şekilde anlatılmıyor bazen ve bazen de düşle gerçek birbirine karışıyor sanki. Aslında keyifli bir kitap ama salim kafayla okunmalı:) Keyifli okumalar dilerim:)

9 yorum:

  1. salim kafa kitabı diyosun bi de papini ayna var yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Deepcim, salim kafa kitabı, kaçan ayna da var okuma listemde, çok merak ettiğim bir kitap o da:)

      Sil
  2. Ben de bu yılın başında okumuştum, evet karmaşık bir kitaptı ama bir yandan da iyi okunuyordu... ama anlatmanın zor olduğuna ben de katılıyorum... sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi sizin yorumunuzu okudum, kitabın gerçekten karmaşık olduğu konusunda hemfikiriz demek ki, bu yüzden bir gün bu kitabı tekrar okumak istiyorum, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. değişik bir kitap gerçekten, umarım beğenirsiniz, sevgiler:)

      Sil
  4. ya ben de istiyorum bunu okumayı , edinemedim henüz o ayrı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylemcim yorumlarını merak ediyorum okursan, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
    2. Eylemcim yorumlarını merak ediyorum okursan, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...