1 Ocak 2016 Cuma

Bin Beyaz Turna - Yasunari Kawabata

Yine sevgili Biblio'nun bir tavsiyesi.(Hatta görseli de onun sayfasından aldım, çünkü benim okuduğum kitap da bu versiyonu:) O da benim gibi sakin, dingin romanları seviyor:) Benim okuduğum, içinde hem Bin Beyaz Turna'nın hem de İzu Dansçısı'nın olduğu, Cem Yayınevi'nden çıkan tahminen 70'li yıllarda basılmış bir versiyonu. Kitap 166 sayfa. Bin Beyaz Turna'da kahramanımız Kikuyi annesi ve babasını kaybetmiş, yalnız yaşayan genç bir erkektir. Babasının kısa bir süre kaçamak yaşadığı bilmiş, feleğin çemberinden geçmiş Hikako ise bir çay seremonisi öğretmenidir ve Kikuyi'yi evlendirmeyi kendisine görev edinmiştir. Ancak Hikako'nun, Kikuyi'nin babası ile uzun süre aşk yaşamış olan güzel Bayan Oota'ya olan kıskançlığı onun niyetlerine yön verir. Kikuyi önce Bin Beyaz Turna desenli çevre takan Bayan İnamura'yı beğense de Bayan Oota'nın kendisine benzeyen kızı Fumiko'nun çekiciliği ve davranışlarındaki gizem onu daha çok etkiler. Bu hikaye Japon inceliğini sonuna kadar yansıtan çok etkileyici bir hikayeydi gerçekten. Japon kültürüne ait bilgiler satır aralarında yer alıyor. Örneğin çay töreninde mevsime uygun olmayan bir çiçeğin yer alışı görgüsüzlük kabul ediliyor:) Çok güzeldi, davranışlardaki gizli anlamların açığa çıkışı, her şey beni çok etkiledi. Japon kültürüne de ilginiz varsa mutlaka okuyun:) İkinci hikaye olan İzu Dansözü de yine yazarın çok ünlü bir hikayesi, hoştu ama ilki kadar etkilemedi beni. Keyifli okumalar dilerim:)

7 yorum:

  1. Japon Kültürüne hem de nasıl bir ilgim var Eren :) ayrıca okudum bu kitabı.

    Mutlu Yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım mutlu yıllar!:) o zaman bu kitabı tavsiye ederim, hele çay konusunda bir sürü küçük ayrıntı yakalamak mümkün, sevgileR:)

      Sil
  2. Hatırlattığın ne güzel oldu Eren'cim. Şahane bir kitaptı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Bibliocum, gerçekten öyleydi, sevgiler:)

      Sil
  3. nası yetişcem bu kitaplara yaaa :) bi deee, kore dizilerine ve animelere nasııı yetişceeem :)

    YanıtlaSil
  4. ayyy dur sanaaaa, müthiş iki şair önerceeem. matsuo başo ve kobayashi issa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Japon yazarları çok seviyorum deepcim, şıpın işi değil japon işi olsun mümkünse:))) anime yorumlarını bekliyorum valla:) aaa süper, kitapları var mı, nerden okuyalım peki?:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...