13 Ocak 2016 Çarşamba

Can Sıkıcı Bir Olay

Ülke olarak acı içinde olduğumuz şu günlerde, ben de can sıkıcı bir olay yaşadım. Sadece basit bir olay olmanın ötesinde beni derin düşüncelere sevk ettiği için de normalde kitap dışı konulara yer vermediğim halde bir bayan olarak bu konuda yazmak istedim.

Bugün işe gelirken, biraz önce yani, saat 09:10, 55-60 yaşlarında, şehirle pek de bağdaşmayan giysiler içindeki bir adam benden 5 metre uzakta iken bana tam anlamadığım (zaten kulak vermediğim) kıyafetimle ilgili bir şeyler söyledi yüksek sesle, küfür yoktu içinde ama tabi nahoş bir şeyler. Yanında kendisi gibi birkaç kişi daha vardı. Olay iş yerimin bir paralel sokağında, ana caddeye çok yakın bir yerde oldu. Ben hiç refleks göstermeden, sözü üstüme alınmadan başım dik bir şekilde yoluma devam ettim. Ama sinirim bozuldu.

Bu arada kıyafetim gayet normaldi, işe giyilebilecek türde, dizimden 2-3 parmak yukarıda kalın yün, koyu renk bir elbise giymiştim, altında koyu gri çorap ve topuksuz bot giymiştim, üzerimde de montum vardı.

Bu adam benim kıyafetim hakkında yüksek sesle yorum yapma cesaretini, beni herkesin içinde tenkit etme cesaretini nereden buldu? Sabahın 9’unda işe giden bir kadına, şehirde yaşayan insanlar için sıradan bir kıyafete… Canımı sıkan şey aslında bu önemsiz olayın kendisi değil, arkasındakiler. Acaba sabahın 9’u değil de akşamın 9’u olsa olay farklı şekilde gelişir miydi? Başına bir şey gelmesini istemeyen kadın yere kadar etek giyip sabah9’la akşam 7 arası dışında evinden çıkmamalı mı? Ya da bir kıyafet yönergesi mi çıkarılmalı kadınların “güvenli kıyafetlerin” neler olduğunu “öğrenmesi” için? “Güvenli olmayan kıyafetler” giyen kadınlar başlarına geleceklerin sorumluluğunu kendileri mi almalı? Ben bir daha dizimin üstünde etek giyerken 2 kere mi düşünmeliyim?

Kadına karşı işlenen şiddet ve cinsel suçların artması nasıl bir zihniyetin ürünü? İşte yukarıdaki sorularıma “evet” cevabını veren insanların ürünü bence… Ensesti bile normalleştirmek üzereyiz, daha ne diyebilirim ki?!

40 yorum:

  1. geçmiş olsun diyebilmeyi isterdim,ancak senin durumunda kalan bütün kadınlar senin yaptığını yapabiliyor.ben dahil.
    cevap veremiyor,haddini bildiremiyoruz,çünkü bizi koruyup kollayan bi adama değil yasalara ihtiyacımız var,adalete ihtiyacımız var,devletin kadın haklarınını kollayan savunan birimine ihtiyacımız var.varmış gibi gözüken değil gerçekten var olan.ama yok!
    işte lafı yer gideriz.
    memleketimiz böyle.
    içler acısı.
    senin yerine kendimi koyunca,yapacağım şey aynı!
    polise mi gideceğim?
    peh!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yorumunuza, bir şey desem belki üstüme yürüyecek zaten... Çok haklısınız, ama benim hiç ümidim yok, ne olayların üstü kapanıyor, bunlar ne ki?

      Sil
  2. Maalesef çok can sıkıcı ve düşündürücü dediğin gibi. Çünkü önemli olan- eksik olan- zihniyet bizim toplumumuzda.... Bastırılmış ve yanlış bilinen o kadar şey var ki...

    Bir şekilde hadlerini bildirmek gerek aslında. Geçen yıl anneme -ki kapalıdır başı ve yetmişbeş yaşında- esnafın biri başını düzgün örtememişsin görünüyor saçların demiş. Şok olmuş annem. Eve gelmiş. İçine sinmemiş. yarım saat sonra dönmüş adamı bulmuş. Demiş ki: sen yarım saat önce benle konuştun değil mi? Evet demiş "hacı görünümlü" esnaf. Sen ne biçim nüslümansın da birkaç dakika gördüğün bir kadının hemen orasını burasını süzüp beyazlaşmış saçına başına dikkat edip de tenkit ediyorsun. Belki eşarbım kaymış olabilir ama benim müminliğimi ne sen ne başkası ölçebilir allahtan başka. Sonra da yıllar önce ekranlarda boy göstermiş bir olayı örnek vermiş: Boydan boya pardesülü, kapalı evli bir kadın oğlunun kaçırıldığını söyleyip ekranlara çıkmış. Derken kadının sevgilisinin olduğu, oğlunun da bu adamdan olduğu ve gizice oğlunu onun yanına bıraktığı... ve çirkin bir sürü şey ortaya çıkmış. İşet demiş böyle başıörtülü olacağıma açık olurum daha iyi... Dönüp geldiğinde anlattı bana hararetli bir şekilde. Düşünsene 75 yaşındaki bir kadın - ki muhafazakardır benim annem- bile nasıl incindi üzüldü ve sinirlendi..... İişimiz zor Erencim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Narda'cım. Annene gerçekten bravo, ne kadar güzel söylemiş, ne kadar iyi yapmış. Erkekler nereden buluyorlar bir kadının kıyafetini eleştirecek cesareti bilmiyorum, işte bunun altında yatan şey korkutucu, düşündürücü. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Çok ama çok geçmiş olsun Eren Hanım. Toplum olarak o kadar yabanî düşüncelere sahibiz ki olgunlaşmamız daha çok yüzyıllar alır. Toplumumuz ne acıdır ki insanları ötekileştirmekte, dışlamakta ve hakir görmekte zirveyi kimselere bırakmaz! Kadına tacizcisinden tutun da benim gibi düşünmeyen benden değildircilere kadar türlü türlü yaşam formları var ülkemizde. Evet yaşam formu bu canlılar o kadar. İnsan olmanın gereğinden, varoluşu anlamlandırmaktan o kadar uzaktalar ki... Uzak olsunlar yeter ki! Kadınlarımızdan, çocuklarımızdan... Masum yüzlerden, temiz vicdanlardan, körpe duygulardan... Yeter ki uzak olsunlar bizden, sizden, onlardan yeter artık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum Hasan Bey, malesef bu zihniyetten kurtulmak kolay değil, dediğiniz gibi uzak olsunlar diyelim, çok sağ olun, çok teşekkür ederim yorumunuza...

      Sil
  4. Öncelikle çok geçmiş olsun. Evet, kötü bir olay yaşamışsın ama artık ülkemizde her gün o kadar kötü olaylar yaşanıyor ki başına daha kötü bir olay gelmediğine sevindim. Daha birkaç ay önce Pembe Vosvos blogu yazmıştı. Aynı senin yaşadığını yaşamış. Daha acı olan onu uyaran bir kadınmış. Kadınla tartıştığını yazmıştı. Ben de çevremden bu şekilde taciz gördüğümde susup oradan uzaklaşırdım ama aslında sesimizi çıkarmamız lazım çünkü tepki görmedikçe aynısını hatta daha fazlasını yapma cesaretini gösteriyorlar. Onların utanması gereken yerde biz utanıyoruz. Umarım bir daha böyle bir olay yaşamazsın. Gerçek olmayacağını bilsem de umarım hiçbir kadın böyle bir olay yaşamaz diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sormayin Sule Hanim, malesef bu tip olaylar cogaldi, dediginiz gibi tepki gostermeli ama bir taraftan neyle karsilasacaginizi da bilmiyorsunuz... Ben de dileginize katiliyorum, umarim hicbir kadin boyle bir olay yasamaz. Yorumunuz icin cok tesekkur ederim.

      Sil
  5. sevgili Eren kızım geçmiş olsun. Bu tip tepkiler beni hep korkutmuştur, cevap versen belki daha zor durumda kalacak olaylar olurdu, cevap vermeyince de insan kendini kötü hissediyor, üzücü ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Mehtap Hanim, Ben de sizin gibi dusundum. Sizinle paylastigim icin ve guzel yorumlariniz sayesinde simdi cok daha iyi hissediyorum...

      Sil
  6. offf sorma. hepimizin morali bozuk. yaşama keyfi kalmadı. özellikle istanbulda, bir küstahlık bir terbiyesizlik var iyice off.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen deepcim, ne olacak bunun sonu bilmiyorum... teşekkürler yorumun için:)

      Sil
  7. Bir de şunu düşünüyorum; ben bir adama sakalı var, takkesi var, cübbesi var diye laf atsam dünya alem üstüme yürür. İnsanların kutsalından girerler özgürlüklerden çıkarlar. Bu yiğit özgürlük savaşçıları genç bir kadın sözle taciz edildiğinde neredeler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok haklisiniz, ne kadar dogru bir tespit, Ben de ayni seyi dusunuyorun... Tesekkur ederim yorumunuza, sevgiler.

      Sil
  8. Bu lafları söyleyenler, bir kadını kocası öldüresiye döverken ses çıkaramazlar ama. Üzülüyorum yani. Ne hakla böyle bir cesarette bulunabilir ki. İlk önce insan kendine bir bakmalı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten cok aci bir durum dediginiz gibi kadina siddete bakis acisi da "kari koca arasindaki ozel iliski" seklinde... Yorumunuz icin tesekkur ederim.

      Sil
  9. Çok geçmiş olsun. Anlattıklarınız o kadar tanıdık ki, tanıdık olması bile anormal aslında. Böyle insanlar kıyafete bakmıyorlar, laf söyleyeceklerse kadın olmanız yeterli. Geçen sene, Özgecan zamanları arkadaşım çok daha kötüsünü yaşadı. Okula gidiyormuş, araba yanında durmuş ve demişler ki "senin gibiler yapılanları hak ediyor." Denilenleri yumuşatıyorum tabii. Bu ne demektir ki? Ne cüretle bunu diyebilirler? Kadın olmak çok zor bu ülkede. Çok zor...
    Umarım bir daha böyle şeyler yaşamazsınız. Yaşamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahim nasil insanlar var, inanamiyorum, nasil bir zihniyettir bu? Dogru soyluyorsunuz , o laf soylemeye karar vermis, kadin olmak yeterli... Benim de dilegim bu, kadinlarin artik huzur ve guvenle yasayabilmesi. Yorumunuz icin cok tesekkur ederim.

      Sil
  10. Hay allah,geçmiş olsun yaaa.Ne yazık ki artık bir Ortadoğu ülkesiyiz,o yüzden iyice gemi azıya aldılar.Kendi karıları kızları yetmiyor,tüm topluma hükmetmeye çalışıyorlar.Bir dahakine içinizde tutmayın,avazınız çıktığı kadar bağırıp çağırın,hatta olayı abartıp taciz edildiğinizi haykırın.İnanın hemen tırsıp kuyruklarını kıstırıp kaçıyorlar.Çünkü baş eğen susan kadına alışkınlar.Alışmadıkları tepkiyi aldıklarında apışıp kalıyorlar.Bir kaç ay önce feysde bana arkadaşlık isteği gönderen,dürten erkekleri ifşa edeceğimi yazdım,hiç tanımadığım bir adam bana bu şekilde geliyorsa bunu taciz olarak algılarım diye açıkça yazdım.Baktım devam ediyorlar,sayfalarının fotoğrafını yayınlayarak ifşa etmeye başladım hepsini.Başta eşim olmak üzere önce negatif tepkiler aldım,sessizce engelleyip geçmemi istedi çoğu arkadaşım.Yılmadım,kararımdan vazgeçmesim ve sonunda kazandım.Şimdi hiç dürtülmüyorum ya da arkadaşlık isteği almıyorum.Yani susmayın,hanımefendi olmayın,onların yoluyla onlarla savaşın.Bir de ne yazık ki yazmak zorundayım utanarak,biber spreyini yanınızdan ayırmayın,artık bütük marketlerde alenen satılıyor.Çok üzücü ama şu dönemin ülke gerçekleri böyle.Tekrar geçmiş olsun,moralinizi yüksek tutun,susmayın.Hatta bir dahakine (ne yazık ki tekrarı olacaktır bu ülkede) fotoğraf çekin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok dogru aslinda susmanak, bagirip cagirmak gerek ve oyle yapinca bu tiplerin geri adim attigini da biliyorum ama iste "bana mi diyor? Ne diyor? Ne yapayim?" diyene kadar is isten geciyor. Ama ulkemizde bir kadin her detected hazirlikli olmali. Cok iyi yapiyorsunuz bence bunlari ifsa ederek, sonunda da siz kazanmissiniz zaten. Kadinlar seslerini duyurmali artik... Cok tesekkur ederim yorumunuza, sevgiler.

      Sil
  11. Çok geçmiş olsun :( Üzücü bir durum gelinen nokta...
    Ne yazık ki bu tarz insanların çoğaldığı bir ortamda yaşıyoruz...
    Cevap versen olay büyüyecek belki daha can sıkıcı durumlara gidecek diye susmak ne kadar doğru tabiki bilemiyorum... Bu benim için de geçerli... Bazen avazım çıktığı kadar bağırmak istiyorum bu insanlara...
    Tekrar geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim, kesinlikle kadinlar tepkilerini gostermeli, bu tip olaylarin onu ancak boyle alinabilir ama insan once zihnen hazirlanmali... Ne gunlere kaldik diyorum malesef... Cok sag olun, sevgiler

      Sil
  12. Çok çok geçmiş olsun.Türkiye'de ki Kadınların ortak derdi bu.Bazen bunu hemcinslerimiz de yapıyor.Apışıp kalıyorum.22 yaşında İstanbul'da okuyan kızım var,Trabzon'a evine geldiğinde İstanbul'da rahat giyindiği kıyafetlerini giyemiyor.Ben yasak koymuyorum tabii, otokontrolü kendi yapıyor.Bunları giyindiğim de bakışlardan rahatsız oluyorum kendimi çıplak hissediyorum, diyor.Müsadenizle yazınızı paylaşmak isterim.Çok sevgiler,tekrar geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef bayanlar da hemcinslerini taciz etmekten geri kalmiyor zaman zaman ediginiz gibi... Siz hem bir bayan hem de bir anne olarak iki kat yasiyorsunuz belki bu rahatsizligi. Kisitlanma hissi kotu ama guvensiz hissetmek daha da kotu. Cok tesekkur ederim yorumunuza, buyrun Tabi, seve seve..

      Sil
  13. Çok geçmiş olsun:( Çok can sıkıcı bir olay... Gittikçe gerileşiyoruz ve kadına bakış açısı çok korkunç bir hal aldı... Çok endişeliyim:( Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim, sormayin Ben de gidisata bakinca gelecek icin endise duyuyorum, insallah medenilesiriz artik, cok sag olun, sevgiler...

      Sil
  14. Merhabalar.
    Geçmiş olsun, çok üzüldüm doğrusu. "Bizleri karınlarında taşıyan analarımıza duyduğumuz saygının tüm kadınlara yansıması gerekir" Ama bu bilinç ve şuurda olan erdemli erkekleri bulmak da bir hayli zorlaştı. Kadınlara yönelik şiddet ve taciz saldırılarını gerçekleştirenlere çok ağır müeyyideler uygulanmalı. Aksi halde bunun önü alınamaz. Dikkat ederseniz, bu tür sözlü ya da fiili tacizde bulunan sapıklar, genellikle hep kimsenin olmadığı ortamları seçerler, neden? Bilinçli ve şuurlu diğer erkekler tarafından engellenmemek için.

    İnşAllah bundan böyle tatsız bir olayla karşılaşmazsınız. Yine de her zaman dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var. Bakın bir keresinde benim önümü de tinerciler kesti. Sigara istediler, Allah'tan sigara kullanmıyordum. Yoksa o anda çok kötü şeyler olabilirdi.

    Tinerciler, daha tehlikelidir. Çünkü onların kaybedecekleri hiç bir şeyleri yoktur. Her fiili saldırılarında ölümü göze alırlar, ölmekten ve öldürülmekten asla korkmazlar. Ama sizin bir aileniz, çocuklarınız ve onların istikballerini düşüneceğiniz bir sorumluluğunuz var.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey, keşke her erkek (hatta kadın) sizin duyarlılığınızda olsa. Malesef kanunlar da kadınları korumakta yetersiz kalıyor, suç işleme potansiyeli olanları caydıracak nitelikte değil kanunlarımız. Size de geçmiş olsun, dediğiniz gibi her zaman dikkatli ve tedbirli olmalı... İnşallah böyle olaylar hiç yaşanmaz. Tekrar teşekkür ederim yorumunuza, selamlar sevgiler...

      Sil
  15. Sevgili Nur'un bloğunda okudum başınıza gelen nahoş hadiseyi. Geçmiş olsun.
    Demişsiniz ya, etek giyerken iki kere mi düşüneyim? Giymeyeyim mi? Zaten onların amacı da bu. Böyle yaparak kadınları pes ettirmek, kapattırmak. Ezmek.
    Sadece siz değil, bu tür bir şey başına gelen tüm kadınlara, genç kızlara sesleniyorum:
    Acilen en yakın kick boks, karate, judo gibi savunma sporu öğreten bir yere kayıt yaptırın. Şaka yapmıyorum şu an çok kızgın ve çok ciddiyim. Öğretmenininizin
    "Tamam, isterse senden güçlü, uzun olsun, sana laf atan her erkeği yere serebilirsin" diyene kadar da eğitiminizi bırakmayın. Ve bundan sonra size birisi etek boyu hakkında taciz etmeye kalkınca lütfen o kişiyi yere serin. Neye uğradığını şaşırsın, ben ettim sen etme desin. Özellikle iki bacağının ortasına tekme atmayı ihmal etmeyin. Hatta yanınızda biber gazı vs. bulundurun gözüne gözüne sıkın...
    Ses çıkartmamak onları daha da cesaretlendirdiği gibi "bak ben haklıyım" diye düşündürüyor...motive olmak isteyenlere Kill Bill filmini öneriyorum:)

    Sevgiler



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pes etmek yok, çok haklısınız, dediğiniz gibi bir savunma sporu öğrenmek şart, bir kadın her zaman kendini koruyabilmeli, keşke böyle şeylere ihtiyaç olmasa ama eh yapacak bir şey yok... Kill Bill'i izleyeyim:) Çok teşekkür ederim yorumunuz ve desteğiniz için, sevgiler...

      Sil
  16. aslında yapılmak istenen ne biliyor musun , senin bir daha o eteği giyerken iki kere düşünecek olman , hatta vazgeçimen etek giymekten , ha ben de cevap vermiyorum . Aslında vermek lazım fakat susuyor susturuluyoruz , yazık ne hale geldik . 60-70'lere dair film izlediğimde bazen ne kadar cesurlarmış diye düşünüyorum , süper mini elbiseleriyle ve üzülüyorum :( geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Eylemcim, çok haklısın, malesef geriye gidiyoruz, bu insanlar bir şeylerden cesaret buluyor ki fütursuzca bir başkasına ne giyip giyemeyeceğini söylüyor...

      Sil
  17. eren'cim, belki de en iyisi üstünde durmamayı başarmak. bazı insanların asıl isteği bizi rahatsız etmek ve rahatsız hissettirmekse, en güzel cevap buna hiç fırsat vermemek değil midir? bu tip olaylardan sonra kaşı tarafı suçlamak doğal refleksimiz olmuş. ama o insan da ona öğretilen doğrularla yaşıyor. elbette senin gibi benim de kişisel olarak hiç paylaşmadığım doğrular... ama günün sonunda değiştirebileceğimiz tek şey kendi tavrımız gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege'cim yorumun için çok teşekkür ederim, dediğin gibi özellikle de bu tip insanları değiştirebileceğimizi düşünmüyorum, en güzeli kendimizi bundan etkilenmeyecek şekilde değiştirmek..:)

      Sil
  18. sevda şahinin blogunda okudun muuu bu konuyuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okudum okudum, sağ olsun bir çok arkadaş paylaştı, hakkında yazı yazdı, Nur Kibritçi hanımda yazdı, sağ ol Deepcim, sayende çok daha fazla kişiye ulaştı yazım, sevgiler:)

      Sil
  19. Çok geçmiş olsun Eren Hanım, maalesef çok berbat bir hale getirdiler ülkemizi ve daha da kötü olmasından korkuyorum:( en azından tavrımızı ve yaşantımızı değiştirmemek yapabileceğimiz ilk şey, umarım daha çoğunu da yapabiliriz :) sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef Gül Hanım, aynı fikirdeyim sizinle, hiç de iç açıcı değil manzara, daha fazkasını yapabilmek dileğiyle... Desteğiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  20. Hiç kimse yaşam özgürlüğümüze müdahale edemez hiç kimse!. Nereden nereye geldik!. ne günlere kaldık!. Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Esin Hanim, aynen, Malesef durum bu, umarim duzelir..sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...