8 Ocak 2016 Cuma

Şölenden Sonra - Yukio Mişima

Blogumu takip edenler Yukio Mişima’nın en sevdiğim bir kaç yazardan biri olduğunu bilirler. Yazarın dilimize çevrilen kitaplarının sayısı fazla değil, çevrilmiş olanların da baskısını bulmak kolay değil. Şölenden Sonra’yı Nadirkitap.com’dan buldum. 1985’de Ada Yayınları’ndan çıkmış. Kitabın konusunu okuduğumda “politikayla ilgili” olduğunu görünce çok da çekici gelmemişti ama önyargılı olmamak gerekiyormuş. 196 sayfalık kitap 19 bölümden oluşuyor.

Konusu şöyle; 50’li yaşlardaki güzel ve feleğin çemberinden geçmiş Kazu “konukları ağarlama”ya dayanan lüks bir lokanta işletmektedir. Konukları çoğunlukla Muhafazakar Parti’nin üyeleridir. Artık aşk defterini kapadığına inansa da 60’larındaki asil ve seçkin Noguçi’den hoşlanmaya başlar. Noguçi Radikal Parti’den bakanlık da yapmıştır ve halen politikaya devam etmektedir. Noguçi ve Kazu arasındaki aşk gelişir ve ikili evlenmeye karar verir. Bu evliliğin hemen ardından Noguçi’ye Radikal Parti’den Tokyo Valiliği’ne aday olması için teklif gelir. Noguçi kabul eder. Kazu gibi bulunduğu yere dişi ve tırnağıyla gelmiş, girişken bir kadın için seçim kendisini göstermesi için bir fırsat olur. Herne kadar kocası Noguçi son derece ağır başlı, tutucu bir adam olsa ve karısının kendisini destekleme girişimlerini hoş karşılamasa da Kazu aldırmaz. Böylece amansız bir seçim mücadelesi başlar. Bu süreç Kazu’nun kendisini tanıması için de eşsiz bir fırsat olacaktır.

Son derece güzel bir kitap, yazar muhteşem, yine şiir gibi bir dille ustalık gerektiren bir konuyu ele almış, tadına doyamadım. Kesinlikle tavsiye ederim.

8 yorum:

  1. Merhaba. :)
    Benim de en sevdiğim yazarlardan biridir Mişima. Özellikle kişi analizleri, psikolojik vurguları ve cümlelerini çok severim.
    Bu kitabını okumadım ve aklıma notumu aldım.
    iyi geceler, iyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle eşsiz bir yazar, bu kitabını da mutlaka tavsiye ederim, beğeneceğinize eminim, sevgiler, iyi haftalar:)

      Sil
    2. Evet ya anlatım dili çok iyi. Okudunuz mu bilmiyorum ama Dalgaların Sesi kitabını da okuyun derim Eren O.
      Sağolasın sevgiler,

      Sil
    3. Evet okumuştum, tavsiyeniz için teşekkür ederim, keşke daha çok kitabı olsaydı Mişima'nın..:)

      Sil
  2. Bak şimdi, Mişima diyosun yani, hımm, peki, mişima listeye girsin caponlardan:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narda'cım evet kesinlikle Mişima diyorum, tavsiye ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. okumam lazım bunu. kore dizilerinde hani oyuncuları karıştırıyoz ya, bu uzakdoğulu yazarların kitaplarını da karıştırıyom yaa. işiguro mişima murakami miyazaki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifli bir kitap evet:) Yaa evet karışıyor gerçekten, belki isimlerinin anlamlarını bilsek karıştırmazdık.:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...