18 Şubat 2016 Perşembe

Harry Potter ve Felsefe - David Baggett, Shawn E. Klein

Harry Potter serisinin tamamını okumadım ama çocuklara olumlu değerler de aşılayan eşsiz bir seri olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı bir sahaf alışverişi sırasında görmüş ve merak edip almıştım, Güncel Yayıncılıktan 2005'te çıkmış, 284 sayfa. Gerçekten ilginç bir tarzı var kitabın, Harry Potter serisi içinde işlenmiş olan bir takım kavramlar üzerie felsefi görüşler diye özetleyebiliriz. Kitap Harry Potter'daki öğrenci evlerinin isimlerini içeren dört bölümden oluşuyor ve her bölüm farklı bir konuya odaklanmış.

Gryffindor'da Harry'nin dünyasındaki karakterler başlığı altında karakterlere atfedilen bazı özellikler işlenmiş. Örneğin bu bölümde Harry'nin cesareti ve cesaret kavramını veya Dursley'in ikiyüzlülüğünü inceleyen yazılar var, hatta Hermione ve feminizm konulu bir yazı da mevcut.

Hufflepuff'da Rowling'in evreninde ahlak anlayışı işlenmiş. Slytherin'de Knockturn Yolu ve karanlık sanatlar, Ravenclaw'da ise çeşitli metafizik kobuları üzerine yazılar mevcut, mesela uzay, zaman ve büyü veya Voldemort neden ölmüyor? başlıklı yazılar var. Toplamda hepsi farklı kişilerce yazılmış 15 farklı makale var. Gerçekten ilginç bir kitap, özellikle kitaptan bir çok alıntı yapılarak ilgili konunun kitapta işlenişi de örneklendirilmiş. Kitapta rastladığım ilginç bir bilgi de Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı, "felsefe" kelimesi Amerikalı okurlarda sıkıcı bir intiba bırakmasın diye kitabın Amierka'da Harry Potter ve Büyücü Taşı diye yayınlanmış olması. Kitapla ilgili diğer bir komik bilgi kitapyurdu sitesinde bu kitabı "Harry Potter ve Felsefe Taşı" kitabı ile karıştırıp insanların yorum yapması:) Harry Potter seviyorsanız ve felsefeye de ilginiz varsa kaçırmayın. Keyifli okumalar:)

6 yorum:

  1. Harry Potter serisine bayılan biri olarak kitap oldukça ilgimi çekti ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten ilgi çekici bir kitap, hele felsefeye de ilginiz varsa beğeneceğinizi tahmin ediyorum...

      Sil
  2. Harry Potter sanıyorum ilk bir -iki kitabını okudum ama devamı gelmedi , yaşla alakalı diyesim var ama aslında o kadar çok okunacak kitabım var ki bunlara elim gitmiyor..:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harry Potter serisinden ben de sadece bir kitap okudum, filmlerine bayılıyorum ama:) bu kitapsa felsefeye ilgisi olanları tatmin edecektir:)

      Sil
  3. hımmms ilginçmiş evet okumalı bunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet felsefe sevenler kaçırmamalı, hele bir de Harry Potter seviyorlarsa..:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...