28 Şubat 2016 Pazar

Kim Bulduysa Onundur - Stephen King

Stephen King öyle üretken bir yazar ki her sene en az bir kitabı çıkıyor. "Kim Bulduysa Onundur" (Finders Keepers) Ekim 2015'de Altın Kitaplar'dan çıktı. Bu arada Stephen King'in 2015 yılının mayıs ayında yayınladığı diğer kitabı da Diriliş, onu da çok merak ettiğimi belirteyim. Yalnız "Kim Bulduysa Onundur"un kapağını fazlasıyla -ve gereksiz şekilde- kanlı buldum, Amerika'da kullanılan kapak kullanılmış. Halbuki kitapta o kadar kanlı bir olay da yok...

"Kim Bulduysa Onundur" aslında bir üçlemenin (Bill Hodges Üçlemesi) ikinci kitabı, ilk kitap Bay Mercedes 2014 Aralık'ta çıkmıştı. Serinin son kitabı "End of Watch" ise herhalde seneye çıkar. Açıkçası ilk kitabın konusu bana çok ilginç gelmediği için onu okumadım ve seriye "Kim Bulduysa Onundur" ile başladım. Finders Keepers aslında Bill Hodges'in (sanırım) dedektiflik şirketinin ismi bu arada, aynı zamanda kitabın konusuna da bir gönderme.

427 sayfalık kitabımızın kahramanı Morris Bellamy. Kitap genç Morris'in takıntılı bir şekilde sevdiği Jimmy Gold kitapları yazarı yaşlı Rothstein'i, yazıp da gün ışığına çıkarmadığı yeni Jimmy Gold romanlarını ele geçirme ümidiyle öldürmesiyle başlıyor. Gerçekten de yüzlerce defter ve para ele geçiren Morris malesef suç ortaklarını da öldürünce yeni romanları okuyamadan yakalanıp hapse atılır. Hapiste geçirdiği uzun yıllar değil de okuyamadığı Jimmy Gold romanları içini kemirir. Neyse ki çaldığı para ve paha biçilemez defterleri güzelce saklamıştır. Tek hayali çıkınca okutacağı defterlerdir. Ama yaptığı hesap tutmaz, çünkü sakladığı hazine 14 yaşında ve ailesi paraya ihtiyaç duyan bir çocuk, Pete Saubers tarafından bulunur.

İlk kitabı okumasanız da Kim Bulduysa Onundur'u okurken sıkıntı çekmiyorsunuz. İlk kitapta Brady Hartsfield babasının mercedes arabasıyla iş aramak için toplanmış yüzlerce insanın arasına dalmış, bir çok kişinin ölmesine sayısız kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bill Hodges, Holly'nin vurup da komaya soktuğu (ve bu sayede bir çok kişinin hayatını kurtardığı) Brady'i olaydan yıllar sonra hala hastanede ziyaret etmektedir, çünkü onun hapse girmemek için deli numarası yaptığını düşünmektedir. İşte Pete Saubers'in babası da Bay Mercedes Brady'nin sakat bıraktığı kurbanlardan biridir.

Kitabın ilk kısımlarını merakla okudum, yalnız Pete Saubers için işlerin sarpa sarmaya başladığı kısımlar açıkçası çok ilgimi çekmedi, yine okunuyordu tabi ama sürükleyicilik biraz daha düşüktü sanki. Morris Bellamy'nin çizdiği takıntılı okur portesi en çok ilgimi çeken kısımdı sanırım. Siz Bay Mercedes'i okudunuz mu? Yorumunuz nedir? Doğrusu üçüncü kitabı da merak ediyorum ama başa dönüp Bay Mercedes'i okuyup okumamak konusunda tereddüdüm var:)

8 yorum:

  1. Kapak bana da fazla kanlı geldi...

    :)

    sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı insanlara çekici geleceğini düşünmüşler herhalde.. Yorumun için teşekkürler Mert, sevgiler:)

      Sil
  2. Madem o kadar kanlı bir şey yok kitapta kapak gereksiz olmuş.. Çok dikkatimi çekmedi konusu, kitapsız kalırsam alırım belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıradan bir konu ama Stephen King yazdığı için torpil geçtik:)) keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  3. ne ilginç konu ama yaaaa. hırsıza yazık olmuş biraz ha haa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani yani bayağı bir hayal kırıklığı yaşıyor zaten romanda..:))

      Sil
  4. King'in bütün kitaplarını okuyacağım , diyorum 20 yıldır , okuyacağım da ne zaman :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça uzun bir zaman ayırman gerekiyor ama çok keyifli olacağına şüphem yok Eylemcim:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...