29 Mayıs 2016 Pazar

Ruhlar Dükkanı - Stephen King

Stephen King'in en sevdiğim romanları kariyerinib ilk dönemleri diyebileceğimiz 80-90'larda yazdığı kitaplar. Bu döneme ait eserlerinden sanırım okumadığım bir tek bir kitabı kaldı, o da Kujo, nedense pek okuyasım da yok, tarz itibariyle Gerald's Game'e benzediğini düşündüğümden ilgimi çekmiyor. Neyse efendim, işte o yıllara ait bir başka okumadığım roman olan Ruhlar Dükkanı'nı okudum en son. 1991 yılında Altın Kitaplar'dan çıkmış olan romanımız 522 sayfa. Bu arada yıllar önce bu romanın çok başarılı bir sinema uyarlamasını seyrettiğimden beri, bu romanı okumak aklımdaydı. 1993 yapımı olan filmin imdb puanı 6,2. Olaylar kendi halinde, sessiz sakin bir kasabada geçiyor. Bir gün kasabaya Gerekli Şeyler isimli bir dükkan açılır, sahibi yaşlı, tonton Leland Gaunt da herkesin sevdiği biri olur çıkar. Ama kasabada garip olaylar olmaya başlar. Tabi ki durum şerif Alan Pangborn'un dikkatini çeker. Bu arada olayların yazarın
Hayatı Emen Karanlık (The Dark Half) romanı ile aynı yerde geçtiğini de ekleyeyim. Hatta yazar şerif Alan Pangborn'un bir kaç yıl önceki kötü ruh halini yazar Thad Beaumont ile ilgili olaylara bağlıyor. Leland Gaunt herkesin sevdiği ve güvendiği tontoş bir amcayken Alan Pangborn mesleki içgüdüleri nedeniyle bir şeylerden şüphelenmekte ama bunu isimlendirememektedir.

Leland Gaunt, Polly Chalmers'ın arteritli ellerine iyi geleceğini önerdiği kolye ile... Hayalimdeki Gaunt daha yuvarlak yüzlü ve tontoştu ama olsun:)

Ama işler bir süre sonra gerçekten çığırından çıkar... Ben her zamanki gibi Stephen King'in o küçük kasaba yaşamını ve ilişkilerini anlatışını çok seviyorum, onun en karanlık romanlarında bile sıcak bir taraf var, bu romanda bana çok keyif verdi. Leland Gaunt'un insanları "gerekli şeyleri" ile avlayışlarını okumak çok eğlenceliydi. Kitabın konusu kesinlikle dahice. Filmini izlemediyseniz onu da tavsiye ederim. Benim için 5 yıldızlı bir kitap olmasa da kanaatla 4,5 yıldız veriyorum, not kırmamın sebebi bence kitap biraz daha kısa olabilirdi. Keyifli okumalar dilerim:)

8 yorum:

  1. kujo okudum yaaa köpek de mi oooo. filmini izleee :) ya bu filmi de izledim bu ruhlar şeysini. o oyuncu da süfeer :) king evet normal kasaba yaşamından gerilim yazıyoo. ben de buldum okudum eskilerden king amaaa king okuyom bütün filmlerini de izliyom ama yine de gözdem değil. :) amerikan sinemasını da sözde sevmiyom ama hepsini izliyom :) ben koontz gerilimi seviyom :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köpek var evet korkunçlu, izleyeyim mi? peki..:) koontz benim tarzım değil ama yaa.. senin izlemediğin kaç film kaldı?:))

      Sil
  2. king tek kitapla boynu bükük kaldı bende , hepsini de okumak istiyorum ama çok kitabı var :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana kitaplar dayanmaz Eylem'cim:) Stephen King benim sürekli okuduğum bir yazar, akıcı ve merak uyandırıcı olduğu için kolay ve hızlı okunuyor, sevgiler:)

      Sil
  3. En sevdiğim ve okuduğum yazarlardan biri.Sadece bu değil ilk dönem yazıklarının hepsi çok güzel. Sonraları biraz ticarete döktü gibi. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle Stephen King sevgimiz ortak demek ki İlhan Bey, ben de ilk dönem kitaplarını seviyorum en çok, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgileR:)

      Sil
  4. Kitaplarını hiç okumadım ama filmlerinin bir çoğunu izledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filme çekilen kitaplarının sayısı çok fazla, Ruhlar Dükkanı da sevdiğim filmlerden, yorumun için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...