20 Ekim 2016 Perşembe

Mitolojik Astroloji & Psikoloji – Gülden Bulut

Mitoloji eskiden beri çok ilgimi çeken bir konu, pek çok kitap okumuşluğum var. Son zamanlardaysa takım yıldızların mitolojik öyküleri ilgimi çekmeye başladı. Eski insanlar gökteki yıldızların şekillerini bir şeylere benzeterek bunlara mitolojik öyküler atfetmişler. Örneğin Orion takım yıldızı, avcı Orion’u temsil ediyor, Akrep takım yıldızı ile Orion takım yıldızı gökte aynı anda görülemez, çünkü Orion kendisini sokmak isteyen akrepten kaçar…

İşte bu hikayeleri merak ettiğim için aldım bu kitabı. Yazarı Gülden Bulut aslen kimya mühendisiymiş. Zodyak Yayınları’ndan 2014’te çıkan kitap 319 sayfa, arkasında sözlük ve kaynakça kısımlarıyla beraber 354 sayfayı buluyor. Ayrıca yayınevi kitapla beraber 2016 – 2017 ve 2018’eait önemli gök olaylarının tarih ve detaylarını içeren bir de ayraç göndermiş.

Kitap yedi bölümden oluşuyor. İlk bölüm atsroloji, mitoloji ve psikoloji ilişkisini açıklıyor. Özellikle Jung’un arketipleri ve kolektif bilinçaltı konuları üzerinde durulmuş. İkinci bölüm Eski Dünya Kozmogonisi, yani evrenin oluşumu mitosu üzerine. Bu kısımda Sümer, Babil, Mısır ve Yunan yaratılış mitosları anlatılmış, bu mitolojilere göre mitolojik tanrıların aile ilişkileri verilmiş. Üçüncü bölüm gezegenler üzerinde, bildiğimiz gibi gezegen isimleri (Roma mitolojisi) mitolojik tanrılardan geliyor. Bu tanrıların kişilikleri ile gezegenlerin özellikleri arasındaki parallelikler gösterilmiş ve bunların astrolojik yansımalarına yer verilmiş. Dört, beş ve altıncı bölümler sırasıyla oniki burcun elementleri (ateş, toprak, hava, su), nitelikleri (öncü, sabit, değişken) ve polaritelerini (dişi, erkek) açıklamış. Yedinci bölümde ise oniki burcu anlatmış, özellikle arketipler ve mitoloji ile zenginleştirilmiş anlatım.

Kitabı çok beğendim, oldukça ilginç, astroloji zaten ilgimi çeken bir konuydu ama bunun ortaya çıkışı, mitoloji ve psikoloji bağlantısı bunu çok çok daha ilginç hale getirmiş. Doğrusu keşke kitabın kapsamı daha geniş olsaydı dedim. Örneğin okuduğum bazı yazılarda ana gezgenler dışında Antares, Aldebaran, Regulus gibi kraliyet yıldızlarının da astrolojik etkileri olduğunu okudum, mesela bunlarla ilgili kısımlar da olsaydı kitapta keşke…

Kısacası bu konulara ilginiz varsa seveceğiniz bir kitap. Ben bu konuda başka kitaplar da okumak isterim. Bu kitabı astromarket.com’dan aldım, yayınevinin diğer kitaplarını da bu adreste bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.

12 yorum:

  1. Benden ziyade eşimin daha çok ilgisi var mitolojiye.. Ona önereceğim bu kitabı.. İlk paragraftaki örneklendime çok hoşuma gitti bende deneyebilirim. Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza teşekkür ederim, kitabı siz de beğenirsiniz umarım, sevgiler:)

      Sil
  2. Mitoloji benim de ilgimi çekiyor ama ben daha çok Yunan mitolojisini merak ediyorum. Tanrıların hikayelerini okumak hoşuma gidiyor. Bu konuda tavsiye edebileceğin bir kitap var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok keyifli, ben uzun yıllar önce, lisede falan okumuştum bayağı kalın bir kitaptı, sanırım İnklâp yayınları'ydı, Şefik Can'ın Klasik Yunan Mitolojisi olabilir, keyifli okumalar dilerim:)

      Sil
    2. Önerin için teşekkürler. Hemen okuma listeme ekliyorum :-)

      Sil
    3. Rica ederim, umarım beğenirsin:)

      Sil
  3. astral yolculuklara merakım vardır, sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) gerçekten ilginç bir kitaptı, seveceğinize inanıyorum, sevgiler:)

      Sil
  4. severim ben deee bunu hiç duymamıştım ama demirbaş kitap gibiymiş alınır ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben çok sevdim, aynen Deep'cim, mitolojik böyle bütün gezegenlerin burçların hikayeleri...:)

      Sil
  5. Mitolojik Astroloji basligi cok dikkat cekici ve listeme ekliyorum hemen. Linki acinca site karsima cikmadi artik baska yerden bakarim. Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başlık hemen çekiyor insanı:) kusura bakmayın ben yanlış yazmışım düzelteyim onu; www.astrolojimarket.com olacak... sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...