11 Kasım 2016 Cuma

İtalyan Kızı - Iris Murdoch

Son aylarda kendimi Iris Murdoch'a kaptırdığımın farkındasınızdır belki:) Türkçe'de yayınlanmış bütün kitaplarını edindim. İtalyan Kızı da 1972 yılında e yayınları'ndan çıkmış, 211 sayfa. Yazarsa kitabını 1964 yılında yazmış, kendisinin sekizinci romanı. Kitabın orijinal ismi de "The Italian Girl".

Önce konusunda bakalım, 30'lu yaşlardaki Edmund ölüm haberini aldığı annesinin birlikte yaşadığı ağabeyi Otto'nun yanına gider. Taş oymacısı olan Otto, karısı Isabel ve 16 yaşındaki Flora ile birlikte ailesinden kalan evde yaşamaktadır, bir de tabi küçüklüğünden beri evde hem bakıcılık hem yardımcılık yapan, birinin gidip birinin geldiği "İtalyan Kızları" vardır, o sırada mevcut olanı Maggie'dir. Otto'nun asistanlığını yapan David ve kız kardeşi Elsa ise aynı bahçede bulunan eski yazlık evde kalmaktadırlar.

Anlatıcımız Edmund'un isteği zaten çok da bağlılık hissetmediği annesi Lydia gömülür gömülmez oradan ayrılıp evine dönmektir. Ama bu mümkün olmaz çünkü herkesin Edmund'dan beklentileri vardır, yengesi Isabel kötü giden evliliğini rayına koymak ister, Otto'nun, Flora'nın, Elsa'nın hepsinin umudu Edmund'dur, "ne zamandır bekliyorduk seni," diye karşılarlar onu. Zaten Edmund'un öğrendiği sırlar gidişini mümkün kılmaz.

Her bölümü müthiş bir sırrın açığa çıkmasıyla biten bu romanı çok sevdim,

Yazarın daha önce okuduğum kitaplarıyla ilgili yazılarımın linki, kitapların yayın yılı ve Good Reads puanlarıyla (5 üzerinden) birlikte şöyle;

Kesik Bir Baş (1961) (GR: 3,74)
İtalyan Kızı (1964) (GR: 3,38)
Rüya Sakinleri (1969) (GR: 3,74)
İkilem (1995) (GR: 3,15)

Ama doğrusu bu puanları pek tutarlı bulmuyorum. Benim şu ana kadar okuduklarım içinde en sevdiğim Rüya Sakinleri oldu, ondan sonra İtalyan Kızı geliyor, en az İkilem'i sevdim, Kesik Bir Başı ise ondan biraz daha fazla sevdim:) Bu arada İtalyan Kızı ismini kitaba çok uygun bulmadım, bütün kitaba hakim olacak bir karakter değildi bence. O yüzden ben olsam kitabın adını Arzu Yolu veya Bir Ölünün Ardından koyardım, özellikle "Bir Ölünün Ardından" kitapta olayları etkileyen iki önemli ölüm olduğundan özellikle iyi bir isim olurdu bence:))

Ayrıca İtalyan Kızı uzun süre de tiyatro oyunu olarak sergilenmiş. Zaten olayların evde geçmesi, birinci kişinin ağzından anlatıldığı için sınırlı bakış açışıyla oyuna dönüştürülmek için ideal bir kitap. Keyifli okumalar dilerim.

Resim: 1971'de Cornwall'da gösterilen İtalyan Kızı oyunundan bir kare.
http://archive.questors.org.uk/prods/1971/italiangirl/page.html

10 yorum:

  1. Goodreads puanları gerçekten her zaman çok güvenilir olmuyor, bazen bakıyorum konusu çalıntı sayılabilecek içi klişelerle dolu, yazdım geçtim romanlar çok yüksek puanlar alırken çok kaliteli ve emek harcanmış romanlar çok düşük puanlar alıyor. Tamamen itimat etmemek gerek.
    Bu yazarı daha önce hiç okumadım, herhangi bir kitabıyla karşılaşırsam okumaya çalışırım. Listem o kadar dolu ki okurum diyemez oldum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goodreads'in acemisiyim Esma'cım:)) Iris Murdoch'u çok sevdim ben, sen de seversin umarım deneyip, sevgiler:)

      Sil
  2. Evet, farkındayım:)Güzelmiş Eren'cim, aldım listeye:) Sevgiler, öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Umarım sen de seversin Bahar'cım, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler,öpücükler:))

      Sil
  3. Irıs Murdoch'un peşinden böyle merakla gittiğin için tebrik ediyorum Eren'cim, ben Rüya Sakinleri'yle kaldım şimdilik. Öyle çok okunacak kitap var ki, yenilerini almaya hakkım yok gibi hissediyorum ama en merak ettiklerim Ağ, Kara Prens ve Melekler Zamanı. Stoğu eritir eritmez alıp okumayı planlıyorum. Bu kitaba da bakacağım, sen beğendiysen eminim güzeldir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Biblio'cım, evet haklısın benim de okunacak kitaplarım dağ oldu:)) evet benim de en çok merak ettiklerim onlar:) teşekkür ederim güzel yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. Yazarı okumamıştım, o zaman yakın zamanda tanışmalıyım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet umarım sen de seversin, yorumlarını beklerim, sevgiler:) bu arada Jane Austen'le Çay Saati diye bir kitap çıkmış, duydun mu?:))

      Sil
  5. çok iyimiş konusu yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet benim en sevdiklerimden oldu Deep'cim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...