24 Aralık 2016 Cumartesi

Büyülenmiş Adam - Sommerset Maugham

Yazarın daha önce Renkli Peçe romanını okumuştum. O roman o kadar hoşuma gitmişti ki yazarın başka kitaplarını da okumak aklımdaydı. 'Ay ve Altı Para' veya diğer adıyla 'Büyülenmiş Adam' yazarın çok bilinen bir başka romanı. Yazar bunu 1919 yılında yazmış. Benim okuduğum versiyonu Akay Kitapevi'nden 1944'de çıkan baskısı. İncecik karton kapağı olan bu kitap şu an parça parça:)

Renkli Peçe yazımda kısaca yazar hakkında vermiş olduğum bilgiyi buraya da almak isterim;
"Somerset Maugham 1874-1965 yılları arasında yaşamış, oldukça üretken bir İngiliz yazarıdır. Çağdaşlarının aksine süslü değil sade bir yazım tarzını benimsemiş olduğundan belki de çok okunan bir yazardır. Daha çok insanların hikayelerinden etkilenmiş ve eserlerinde de farklı hayat hikayelerine yer vermiştir, eserleri pek çok kez sinemaya uyarlanmıştır. Renkli Peçe de kendisinin bilinen ve sevilen bir eseridir."

Büyülenmiş Adam'ın başında çevirmeni İhsan Cemal Karaburçak'ın (kitabı Bedii Karaburçak ile birlikte çevirmiş) çok güzel bir önsözü bulunuyor, kitabın anlaşılmasına katkıda bulunan bir yazı. Kitap başka bir isim altında ünlü Fransız ressam Gauguin'in hayatını anlatıyor, tabi gerçek nerede bitiyor kurgu nerede başlıyor, ressamın gerçek biyografisini okumadığım için bilemiyorum. Yazar Strickland isminde İngiliz bir adamın iki çocuğunu, güzel karısını, mesleğini, sosyal statüsünü bir kenara atarak herkese boş bir hayal olarak görünen ressam olma sevdasının peşine düşüşünü anlatıyor, yazarın romana verdiği orijinal "ay ve altı para" da bunu anlatıyor aslında, bir tarafta aya benzetilen ulaşılmaz hayaller diğer tarafta süfliliği vurgulayan altı para. Anlatıcımız ise onun hayatını kaleme almak isteyen bir yazar. Strickland önce beş parasız Fransa'ya gidiyor. Bu arada yazar çoğunlukla yan karakterler üzerinde de durarak onların hayatlarını da anlatmış. Örneğin Madam Strickland, başlarda yazar ve Madam Strickland'ın aşk yaşayacağını düşünmüştüm mesela, veya ressam Stroeve... Strickland bir çok insanın hayatını darmadağın ediyor, çok tuhaf karakterli bir adam. Üstelik onun tüm sanat aşkına rağmen kimse onun resimlerine değer vermiyor, hatta çirkin buluyor. Ama o yılmıyor, sanat aşkıyla bu sefer Tahiti'ye , orada yaşadıkları da çok ilginç. Ama sonuçta sanatı, sağlığında hiç takdir görmüyor, öldüğünden sonra anlaşılıyor kıymeti, ve çok zor koşullarda yaşıyor.

Kitabı beğendim diyebilirim, açıkçası beni çok etkilemedi, nedense kitabı net bulmadım, kabaca gerçek bir sanat aşığı olan adamın yaşadığı zorlu hayat ve başkalarına bu uğurda yaşattıkları gibi, diyebilirim. Ama yan karakterlerden ziyade sanatçının yaşadığı ilginç şeylere odaklanmayı tercih ederdim. Her ne kadar bu kişiler romandaki yazarın Strickland'ın hayatını yazacağı kitap için ressamla ilgili hatıralarını anlatıyor da olsalar bana romanın derinliğini azalttıkları izlenimi verdi, Strickland'a yakınlaşamadım yani. Yine de ilginç bir kitaptı. Keyifli okumalar dilerim.

17 yorum:

  1. S. Maugham'ın bir romanından uyarlama olan Duvak filmini(Edward Norton oynuyordu) çok sevmiştim ve yazardan okumak istedim ama yeni baskısı olan hiç kitabı yok, sizin bahsettikleriniz de eski baskılar anladığım kadarıyla, neden bu yazara yeni baskı yapmıyorlar bilemiyorum. Aynı şekilde Elizabeth Gaskell'i bekliyordum epeydir neyse İletişim Cranford romanını bastı devamı gelir umarım:) Elinize sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı yolu izlemiştim Gül Hanım, okuduğum bu kitap da 1944 baskısı:) sanırım bu kitabın yeni baskısı yapıldı, ama "ay ve altı para" ismiyle olması lazım... Evet ben de Ian McEwan'ın Kefaret kitabını bekliyorum:)) bu arada aradığınız eski kitaplar için www.nadirkitap.com adresine bakabilirsiniz, sevgiler:)

      Sil
    2. teşekkür ederim nadir kitap sitesine bakacağım. sevgiler:)

      Sil
    3. Rica ederim, aradıklarınızı bulursunuz umarım, sevgiler:)

      Sil
  2. yıl sonu işlerin çok de miiii ondan çok görünmüyooon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hastaydım 1 haftadır falan Deepcim, evdeydim, bilgisayarı açamadım, şimdi ziyaret ettim blogunu, birikmiş yazıları okudum:))

      Sil
    2. geçmiş olsun yaa. hava soğuk ve grip salgını var ondandır. oh bu hafta da izin yap işteeee :)

      Sil
    3. teşekkür ederim Deep'cim işe geri döndüm dün:)) ama bu hafta yılın son haftası ya ondan mı nedir çok konsantre olamıyorum :))

      Sil
  3. Yaşasın kitaplar! :) Geçmiş olsun ve...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Mert'cim, yaşasın kitaplar! :)

      Sil
    2. Yorumunuza cevap yazdım, bir bakın. :) :)

      Sil
  4. son yazımdaki tatlıyı çocuklara yapasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarifini hemen yazdım defterime Deepcim saol:)

      Sil
  5. Eski ve didaktik tarzda bir Eset okumalarını hayli zaman olmuştu. Alegorik yapısı, ulaşılmazın aya benzetilmesi biyografik tarzı Vs okunabilir kitaba benziyor. Yazarın yazım tarzını da beğendiğinize göre. Bilgilendirici bşr yazıydı ellerinize sağlık :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik bir kitaptı, hele de ünlü ressamın hayatından esinlenilmiş olması daha da ilgi çekici kılıyor, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  6. bu kitap iyimiş bak yaa. gogen severim kaçık olsa da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle değişik bir kitap Deep'cim, romanın ne kadarının Gogen'in hayatıyla örtüştüğünü merak ediyorum..:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...