8 Aralık 2016 Perşembe

Kaçan Ayna – Giovanni Papini

Kaçan Ayna’yı uzun zaman önce sevgili blogger arkadaşım Deep Tone yazmıştı (yayının linkini vermek isterdim ama ilgili yazısını silmiş sanırım:), kendisi her zaman böyle orijinal kitapları keşfeder, bloguna göz atmak isterseniz; www.sadevederin.blogspot.com. Bu kitap da, o yazdığından beri okuma listemdeydi. Kaçan Ayna daha önce Dost Kitabevi’nden çıkmış, yine “Babil Kitaplığı” dizisi şeklinde, tabi uzun yıllar önce, zaten Kaçan Ayna, Nadir Kitap’ta oldukça yüksek fiyata satılıyordu. Bu yıl Babil Kitaplığı, Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yeniden basılmış. Ben Babil Kitaplığı’ndan Katip Bartleby’ı uzun yıllar önce okumuştum. Babil Kitaplığı’nın özelliği ise bu seriyi Jorge Luis Borges’in hazırlamış ve kitaplara önsöz yazmış olması.

Önce Papini’den bahsedeyim, kitabın başında verilen bilgiye göre İtalyan yazar 1881-1956 yılları arasında yaşamış. Kütüphanecilik, öğretmenlik yapmış, felsefe ve edebiyata yakınlık duymuş, öyküler ve edebiyat eleştirileri yazmış. En meşhur eserlerinin başında Gog geliyor, bu eser birinci dünya savaşı sırasında servet edinen bir Amerikalı milyarderin dünyayı gezme serüvenini konu alıyor. Yazarın hayatından şu cümle de enteresan; “Ülkesinde yükselen faşizmi destekleyen yazar, savaş sonrası değişen siyasi ve kültürel iklimde unutuldu.”

103 sayfalık kitapta 10 hikaye bulunuyor, bu hikayelerin özelliği sıradan hayat içinde deneyimlenen fantastik gariplikler içermesi, ama bu hikayeler aslında sadece o garip olaya odaklanmıyor, o olayların gerisindeki felsefi konuyu da düşünmeye itiyor sizi. Benim en çok ilgimi çekenler ilk hikaye olan Havuzda İki Yansı, Kimsin Sen? ve Ödenmeyen Gün.

Havuzda İki Yansı da kahramanımız bir gün havuzda kendisinin yansımasına bakarken yıllar önceki halinin de yansımasını görüyor ve yıllar önceki haliyle arkadaş oluyor ama kendisini o kadar sığ ve dayanılmaz buluyor ki, ondan kurtulmak istiyor. Gerçekten çok ilginç bir düşünce bu ve de bana kalırsa doğru. Kimsin Sen? de ise kahramanımızı aniden kimse tanımaz oluyor. Ödenmeyen Gün’de yıllar önce gençliğinde hayatının bir senesini hasta bir kıza bağışlayan kadın, verdiği borcu taksit taksit geri alıyor ve yaşlılığın uzun ayları arasında gün gün gençliğine geri dönüyor…
Kitaptan oldukça keyif aldım, dediğim gibi sizi sık sık durup düşünmeye zorluyor. Değişik bir şeyler okumak isteyenlere tavsiye ederim, keyifli okumalar:)

24 yorum:

  1. listeye alınmıştır efendim :)

    YanıtlaSil
  2. Bende senin sayende keşfetmiş oldum o zaman :) Deep de görmüş olabilirmiyim bilemedim. :)Gördüğüm ilk yerde alacağım kitaplardan olsun o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika o zaman, çok sevindim, umarım beğenirsin, sevgiler:)

      Sil
  3. ben de okumuşum,
    http://kitapeylemi.blogspot.com.tr/2015/03/21-kacan-ayna-papini.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de "okumak istiyorum" demişim 2015 mart'ta:)) çok güzel kitaptı gerçekten ama, sevgiler Eylem'cim:)

      Sil
  4. Ben de bu kitabı daha önce nerede görmüştüm dedim meğerse deep söylemiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet taa ne zaman yazılmış bir kitap ama tam bir klasik gerçekten, modası geçmeyenlerden, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  5. Öneriniz için teşekkürler. İlgimi çekti çünkü bu tarz kitapları çok seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim yorumunuza, gizemli ve düşündürücü öyküler, hatta film bile olabilir..:)

      Sil
  6. Güzel bir kitaba benziyor. Sürekli aynı tarz okuduğumuz kitaplardan sıyrılıp bu tarz hikayeleri okumak iyi gelir bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Turgay Bey, hem kısa hem de iki üç sayfada insanı başka bir dünyaya sürükleyebilen bir kitap, mutlaka tavsiye ederim, yorumunuza teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Yazarı hiç okumadım :)) Babil Kitaplığı'ndan Dilek Evi'ni okumuştum ama :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçan Ayna okunmaya değer, Babil Kitaplığı ilginç bir seri gerçekten, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  8. Unutmuştum. Gog'dan sonra diğer kitaplarını da okuyacaktim halbuki. Hatirlattin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gog'u da merak ediyorum ama cüssesi korkutuyor beni:)) keyifli okumalar Narda'cım:)

      Sil
  9. ayyy bak ben şimdi seni yazıyodum blogdaaa sona geldim sen de benden söz etmişsin. bu kaçan ayna çok etkileyici yaaa de mi o dediğin öykülerdeki düşünce nerden bulmuş de mi yaa diğer kitabı gog da okudum kaçan aynayı daha çok sevdim ama, ama kitap eyleminde gördüm bi papini kitabı daha varmış okuycam tabisi, baak bir de şeyi okusan yaaa maldororun şarkıları o da çok ilginç yaaa :) bi de bloguma bi bak bi ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deepciim kalp kalbe karşıymış demek ki:)) bayıldım ben bu kitaba, 2-3 sayfada resmen gizemli bir dünyaya sokuyor okuru, Papini'yi sevdim evet, teşekkür ederim sayende tanıdım:) Maldoror'u aldım sen yazdıktan sonra, onu çok sevmiştin sen, ama daha başlayamadım..:)) çok teşekkür ederim bu arada blogundaki yazı için, süpersin her zamanki gibi, sevgileeer :)

      Sil
  10. Ben de deep'ten görüp okumuştum. Çok beğemiştim... Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Deep'in keşfi oldu:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  11. kavas hüdai öyküsü geldi hanııım :)

    YanıtlaSil
  12. Deep bana da önerdi bende okuyacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet tavsiye ederim merak uyandırıcıydı gerçekten, keyifli okumalar dilerim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...