12 Şubat 2017 Pazar

Jane Austen'la Çay Saati - Kim Wilson

Kim Wilson tarih, bahçeçilik,çay, Jane Austen gibi konulara ilgi duyan Amerikalı yazar, konuşmacı ve editör. Jane Austen'la Çay Saati kitabını 2004'te yazmış, henüz dilimize çevrilmemiş olan At Home With Jane Austen, In The Garden With Jane Austen isimli ödüllü iki kitabı daha varmış.

Jane Austen'la Çay Saati, Martı Yayınları'ndan Ekim 2016'da çıkmış, 168 sayfa. İçinde renkli resim ve çizimler de olan çok hoş bir kitap gerçekten, altı bölümden oluşuyor, kahvaltıda çay, çay ve para, yolculukta içilen çay, çay ve sağlık, akşam çayı ve son olarak da mükemmel çayı hazırlamak. Kısaca bu başlıklar altında Jane Austen döneminde ilgili konudaki tercihlerin nasıl olduğu, Jane Austen'in kendisi ve ailesinin ilgili konudaki tutumu, varsa konuyla ilgili örnekler, mektuplarından parçalar ile konunun Jane Austen romanlarında, onun kahramanları tarafından nasıl ele alındığına yer verilmiş. Tabi ki ara ara tarifler de var, üstelik tarifin hem o zaman nasıl yapıldığı hem de günümüzde nasıl yapıldığı verilmiş. Gerçi tarifler benim hiç ilgimi çekmedi, çoğunun günümüz damak zevkine hitap ettiğini sanmıyorum. Ama kitap hoş gerçekten. Özellikle çayı ve Jane Austen'i seviyorsanız bu kitap tam size göre. Kitapta ilginç bilgiler var, mesela İngiltere'ye çay gelene kadar biftek ve birayla kahvaltı edilirmiş, çay geldikten sonra kraliçe çay ve yanında kızarmış ekmek gibi hafif kahvaltı etme alışkanlığı geliştirmiş ve bu alışkanlık özellikle üst tabaka arasında yayılmış, ancak bazı koyu gelenekçi kesim bunu eleştirip zayıflık işareti olarak görmüş. Yazarın iddiası bu fikrin özellikle bira üreticilerinden çıktığı yönünde..:) İşte bu tip bilgiler benim en çok ilgimi çeken kısımlar oldu. Keyifli okumalar dilerim :)

16 yorum:

  1. Naz'cığım hem çayı, hem de Jane Austen'i çok severim. :)))Desene tam bana göre bir kitap:) Çok güzel tanıtmışsın, sağol. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim için de ideal ikili oldu çay ve Austen:)) çok teşekkür ederim yorumunuz için, sevgiler:)

      Sil
  2. Çaysız bir hayat düşünemiyorum doğrusu. Sabah akşam öğlen içebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle, sürekli elimde bir fincan var neredeyse:)) teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  3. Ben hem Jane Austen'i severim, hem de çaykoliğim o halde bakayım ben bu kitaba:) elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız Eren Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir ikili ama değil mi Gül Hanım:)) çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  4. Jane Austen'ın kitaplarını severim. Onunla ilgili bir kitap okumak da ilginç olur. Ben bu kitabı okuma listeme ekleyeyim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğini umarım sevgili Şule, keyifli bir kitap gerçekten, sevgiler:)

      Sil
  5. Çay da Jane de ilgimi çeker elbette. Seviyorum böyle değişik kitapları. Teşekkürler paylaşım için cidden merak uyandırdı. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçindeki resimleriyle, yazılarıyla güzel ve değişik bir kitap, siz de beğenirsiniz umarım, ben teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  6. Jane austen ın sadece bir eserini okumuştum oda yıllar önce idi. Bu da okunabilir bir kitaba benziyor. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer viktorya dönemi ilginizi çekerse Jane Austen kitapları sizi mutlu edecektir:) hem çay seviyor hem de o dönemdeki çay alışkanlıklarını merak ediyorsanız bu kitabı da seversiniz, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. ne güzel ismi de konusu da :) ceyn de çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet tam benlik, kışın günde 5-6 fincan çay içiyorum :))

      Sil
  8. hımm hımm, austen :) iyi ve farklı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arada bir değişik bir şey okumak isteyen çay severlere önerilir :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...