7 Nisan 2017 Cuma

Bluza da 35$, kitaba da 35$...

Merhaba, konumuz yurtdışı kitap alışverişi. Genelde senede 1, en fazla 2 kere amazon.com'dan kitap alışverişi yapıyorum. Aldığım kitaplar ülkemizde bulamadığım sanat veya hobi kitapları oluyor, alışveriş tutarım da 20$'ı geçmezdi. Ancak geçenlerde indirimde gördüğüm bir kaç kitap ilgimi çekince ve kargo indiriminden de yararlanabilmek adına her zamankinden fazla bir toplama ulaştım, bu sefer 38$ tutan alışverişimin yanında bir de 48$'lık bir "gümrük vergisi" tutarı eklenmişti. Sonra araştırınca bir kaç aydır yeni gümrük yasasıyla yurtdışı alışverişlerin yıllık 35$ ile sınırlandırıldığını gördüm.

Her zaman yerli ürünler kullanmaya çalışan bir insan olarak tabi ki yerli ürünlerin rekabet avantajına sahip olmasını isterim, ancak yolu bu mu? Şu an ülkemizde yurtdışından kozmetik, çay, bitkisel ürün, sporcu gıdası gibi ürünlerin alımı da ayrıca yasak. Bunlar bir noktaya kadar anlaşılabilir ancak kitaba gümrük vergisi uygulanmasını anlaşılmaz buluyorum. Hadi edebi zevkleri geçtim, tez hazırlayanlar vs. kaynak kitap olarak çeşitli kitaplara ihtiyaç duyabiliyor. Kısacası kitaplar için gümrük vergisi uygulamasını yanlış buluyorum, en azından kitaplar için sınır 70$- 100$ olmalı, hele bunun yıllık sınır olduğunu düşünürsek... Yani bluz alırsanız da yıllık sınır 35$, kitap alırsanız da 35$. O bluz yerine belki başkası bulunur ama o kitap için "onun yerine al bunu oku" demek mümkün mü?. Şöyle bir şey buldum ayrıca.

Kitaplarla direkt ilgili değil ama gümrük sınırlamasının en azından eski sınır olan 75$'a geri yükseltilmesi için bir kampanya mevcut, imzalamak isterseniz...
https://www.change.org/p/g%C3%BCmr%C3%BCk-muafiyeti-75-ya-geri-%C3%A7ekilsin/sign
Tek derdimiz bu olsun, ne diyelim... :)

Bir de harika bir site keşfettim; www.bookdepository.com !
İngiltere'den satış yapan bu site ikinci el kitap satıyor, çok sayıda kitap var ve her yere ücretsiz gönderim yapıyor. Alışveriş yaparken 35$'ın altında kalmayı unutmayın ama:)


Resim: http://smartbitchestrashybooks.com/images/uploads/iStock_000016352775XSmall.jpg

17 yorum:

  1. hımm bilmiyodum demek ki son zamanlarda amazon dan alışveriş yapmamışım :) change org arada imza atarım buna da bakayım. o sahaf ingilizler de iyimiş bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deep'cim, imzalayalım çoğalalım:)) sahaf ingilizler süper ya keşke daha önce keşfetseymişim dedim:)) sevgiler:)

      Sil
  2. Amazon'dan ilk kez sipariş verdim ben de geçenlerde, o zaman öğrendim 35$ üzeri olduğunu. Kitap okumanın sevdirilmesi gerekirken, hep zora koşuyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, kitap da artık lüks olmasın yani, hayır yerli üreticiye rakip olmak gibi bir durum yok ki kitapta... teşekkürler yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  3. Çok gıcık bir konuymuş cidden :/ Kitap bu yaa
    Bence de tek derdimiz bu olsun ama
    Sevgileer ~

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani gerçekten gıcık, 2 kitap alıyorsun diye gümrük vergisi ödemek..:( tabi canım, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. ooo pırlantadan alamadığı vergiyi kitaptan alan bir ülkede keşke bu sorgulamayı yapmasaydın eren :D ama ne de olsa halkımız kitapsız yaşayabilir ama pırlantasız asla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. e pırlanta bir ihtiyaç Eylem'cim, misal; tektaşsız evlenilir mi? ama "yıllık kişi başına düşen 1 kitabını okuduysan daha artık ne uğraşıyorsun" demezler mi?:))) sevgiler:)

      Sil
  5. Nereden gelir elde edebiliriz diye bakmışlardır. Toptan 35$ sınırı koymuşlardır. Hepsi aynı onların gözünde demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Turgay Bey... düşünmeden, değerlendirmeden yapılan bir uygulama...

      Sil
  6. Hiç şaşırtıcı değil, zaten herkesin cahil kalmasını istiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Gül Hanım, öyle gerçekten...:(

      Sil
  7. 35 dolara düştüğünü biliyordum ama yıllık olduğunu bilmiyordum, gereksiz olmuş. Bu önerdiğin site de güzelmiş, alışveriş yaptın mı? Yaptıysan bizimle de paylaşırsan bilgi sahibi olalım :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla inşallah yükseltilir yine, en azından 75$'a :) bookdepository'den alışveriş yaptım, 2 kitap almıştım, biri yola çıkmış, diğeri hala tedarik aşamasında, tahminen 10-14 gün içinde geliyormuş oradan buraya, tabi takipsiz olarak gönderiliyor, bakalım inşallah sorunsuz gelir, ben sipariş vereli daha 6 gün falan oldu..:)

      Sil
    2. Süresi çok iyiymiş, gelince bir daha yazarsın artık bakalım nasıl, merak ettim ben de :). Siteye baktım da istediğim kitapları gördüm, ben de bir düşüneceğim ona göre :).

      Sil
    3. Tabi, gelince haber veririm:)

      Sil
  8. İlk kitabım cumartesi günü sorunsuz bir şekilde elime ulaştı:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...