29 Ekim 2017 Pazar

Mutfak Çıkmazı - Tahsin Yücel

Merhaba! Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!! :)

Yazarın 1960 yılında yazmış olduğu, ilk romanı Mutfak Çıkmazı. Tahsin Yücel’in de okuduğum ilk romanı. Bu arada sevgili blogger arkadaşım Şule’nin blogundaki çekilişnden kazandığım Kendine Doğru Yolculuk kitabı da var elinde.

Tahsin Yücel 1933 Elbistan doğumlu, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Eedebiyat Bölümü mezunu, aynı okulda uzun yıllar öğretim görevliliği yaptıktan sonra, 2000 yılında emekli olmuş. Özellikle edebiyat eleştirisi üzerine önemli yayınları var. Bunun dışında öykü, deneme ve roman türünde de eserler vermiş.

Yazar bu kitabının önsözünde bu kitabı ilk yazdığında coşku duymasına rağmen yıllar sonra tekrar okuduğunda adeta yabancı bulduğundan bahsediyor. Bu arada bu önsözde çok hoşuma giden bir kısım var;

”.... ‘Dünyaya gelen çocuk sayılmaz bir kalabalıktır, yaşam erkenden tek bir bireye, ortaya çıkan ve ölen kişiye indirger onu. Benimle bir sürü Sokrates doğdu, sonra yavaş yavaş, yargıçlara ve baldıran zehrine borçlu olduğumuz Sokrates bunlardan ayrıldı,”... ‘Peki tüm ötekilere ne oldu?’ ... ‘Birer düşün olarak kaldılar. Var olmak istediler ama geri çevrildiler. İçimde saklıyordum onları, kuşkularım ve çelişkilerim olarak!’... Bu gözlem doğruysa eğer, birer ‘düşün’, birer ‘filiz’ olarak içimizde kalan gücül kişiliklerin, aynı benlikte yer aldıklarına göre, ister istemez bir ortak yanları bulunması gerektiğini, bunun sonucu olarak da gerçekleşme olanağını bulamamış olan mimar, ozan, yargıç ya da terzi Sokrates’in filozof Sokraes’ten çok da uzak olmaması, onunla yüzde yüz karşıtlaşmaması, tam tersine aynı kişiliğin değişik yönleri ya da yüzlrti olması gerektiğini söyleyebiliriz. Yapıtlarımız da bizim değişik yönlerimiz, değişik yüzlerimiz değil midir?”

Can Yayınları’ndan şubat 2016’da dördüncü baskısını yapmış olan kitabımız 143 sayfa. Kitap 1960’da yazılmış olduğuna göre o yıllarda geçiyor. Kahramanımız İlyas Divitoğlu, yargıtay üyesi dedesinden sonra ailenin yüz akı, medar-ı iftiharı olmaya aday bir gençtir, doğudan İstanbul’a hukuk okumaya gelmiştir. Divitoğulları yörenin en soylu en saygın ailesidir ancak artık eski varlıklı günler geride kalmıştır, İlyas’ı okutmak için herkes yemesinden içmesinden keser, elbirliği ile onu okutmaya çalışır. İlyas da bugüne kadar kendisinden bekleneni fazlasıyla vermiş, sınıfın bir numarası olmuştur ta ki deli gibi aşık olduğu sevgilisi Emel’den aşkına istediği şekilde karşılık alamadığını görene dek... O andan itibaren büyük bir boşluğa düşen İlyas, tutunacak birşeyler arar ve o sırada yemek yapmayı keşfeder. Ama bu işi o kadar abartır ki...

Kitabı çok sevdim, Divitoğlu karakteri sevilmeyecek gibi değil, hikaye oldukça ilginç, Dostoyevski’nin Yer Altından Notları’ndan aldığım havayı aldım sanki. Yalnız bu kitaba, Can Yayınları’na yakıştıramadığım ve sürekli tekrar eden bir hataya rastladım; “Orhan bey”, bu kadar bariz bir hata beni çok şaşırttı gerçekten. Bunun dışında, kitap gayet güzel, kesinlike tavsiye ederim, hatta yazarın kitabı kendisine bu kadar yabancı bulması da beni şaşırttı doğrusu. Keyifli okumalar dilerim.




12 yorum:

  1. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu ve Daim Olsun.

    Kitap güzelmiş not ettim Eren Hanım. Maalesef yazım hataları büyük yayınevlerinde de oluyor:( son okumalar yapılmıyor neden bilmem. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla Gül Hanım o kadar ki bu yazım kuralı değişti mi acaba kendi bilgimden şüphe ettim:)) teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. şimdilerde yeraltından notları okuyroum, çok da beğenerek okuyorum. o halde bunu da okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım beğenirsiniz, çok keyifli bir kitap, yorumunuza teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. En çok yazarın kitabını okuduktan sonra kitaba yabancı kalması hoşuma gitti. Güzel bir ironi olmuş. Tahsin Yücel sevemediğim bir yazar nedense ama bu kitapta yemek konusu da olunca ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet önsöz de kitap hakkında oldukça açıklayıcı İlhan Bey, yazarın başka kitabını okumadım ama edebiyat üzerine yazdığı kitapların dili oldukça ağır açıkçası, bu kitabını tavsiye ederim:)

      Sil
  4. Dostoyevski nin birçok eserini okudum ama yeraltından notları oldukça merak ediyorum önce onu okuyup sonra bunu okumak mantıklı geliyor sende beğendiğine göre. Yorumun için teşekkürler sağlıcakla kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet onu tavsiye ederim, bunu da tavsiye ederim, umarım sen de beğenirsin, yorumuna teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Türkçe öğretmenliği okuduğum için Tahsin Yücel adını üniversitede sık sık duyardım. Bir kitabını okumak kısmet olmadı. Kendine Doğru Yolculuk'u şöyle bir karıştırmıştım, dili ağır geldiği için okumamıştım. Belki yazara başlamak için bu kitabını seçerim. Yorum için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
  6. Şule'cim evet kendine doğru yolculuk'a ben de baktım biraz okudum dili bayağı ağırdı gerçekten, derin bir kitap ama :) bu romanı kolay okunuyordu ve çok güzeldi, yorumun için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. tahsin yücel önemli biri ivit. kitapları, denemeleri filan gibi. orhan bey hatasını anlamadım ama. bey b büyük harf olcak mı demek istiyon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim, onu demek istiyorum, yoksa imla kuralları değişti mi ya??:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...